"Onze EEN-adviseur helpt ons internationaal groeien"

Gepubliceerd op:
8 juli 2024

Klimaattechnologiebedrijf DYSECO optimaliseert de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtzuiverheid van musea, archieven en cleanrooms. Dat is goed voor het binnen- én buitenklimaat. Want met de DYSECO-oplossing besparen instellingen fors op energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Via het Enterprise Europe Network (EEN) wil het bedrijf deze duurzame missie voortzetten in het buitenland.

Het is een behoorlijke klus om erfgoed zoals schilderijen en manuscripten in goede staat te houden. Je moet een passend binnenklimaat creëren. En dat vaak in monumentale gebouwen die slecht geïsoleerd zijn. “We hebben een unieke oplossing waarmee je met bestaande klimaatinstallaties ruim 30% energie kunt besparen”, zegt mede-eigenaar Edgar Neuhaus.

Mondiaal impact maken

De wereld van musea, archieven en cleanrooms is internationaal. Vandaar dat DYSECO graag stappen zet in het buitenland om mondiaal duurzame impact te maken. Hoe kan het bedrijf daarin succesvol zijn? Herman Hartgers, adviseur bij EEN, helpt.

Zakendoen in de VS

“Herman heeft ons met verschillende initiatieven geholpen”, zegt business developer Frank Bakker. “Hij liet vanuit RVO een landeninformatierapport sturen over landen waarin we geïnteresseerd zijn. Dat heeft ons veel inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld over de Verenigde Staten, waar hij ons ook hielp deel te nemen aan events over zaken doen in dat land.”

Profilering en matchmaking

Geregeld heeft DYSECO contact met de EEN-adviseur. “We hebben inmiddels een actielijst die we heel concreet met elkaar doorlopen”, zegt Bakker. “Dankzij de brede scope van Herman staat daar van alles op. Zo hebben we een profiel van ons bedrijf opgesteld op het EEN-netwerk. Daardoor kunnen andere organisaties ons vinden. Daarnaast voerden we een gesprek met Octrooicentrum Nederland over ons intellectueel eigendom. En om potentiële partners in hun database te vinden.”

Subsidieregelingen verkennen

Ook interessante subsidieregelingen passeren de revue. Zo voerden DYSECO en Hartgers een veelbelovende quickscan uit voor de DHI-subsidieregeling. Dit is voor financiering voor een demonstratieproject, haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsproject in het buitenland. “Een andere goede tip was duurzaamheidsvouchers”, zegt Bakker. “Daarmee krijgen instellingen een duurzame investering in onze oplossingen deels vergoed.”

Concreet, praktisch en daadkrachtig

“EEN-adviseur Hartgers helpt ons internationaal te groeien en ons netwerk verder te brengen”, zegt Neuhaus. “We zijn nog te klein om alle regels en regelingen voor het buitenland zelf uit te zoeken. Met hem hebben we een contactpersoon die ons toegang verschaft tot het hele RVO-netwerk. Concreet, praktisch en daadkrachtig.”

Meer weten?

Benieuwd naar wat Enterprise Europe Network voor uw onderneming kan doen? Lees meer over EEN.
 

Bent u tevreden over deze pagina?