"Onze energieadviezen verdienen zichzelf terug"

Gepubliceerd op:
12 september 2023

The Carbon Zero Club (TCZC) helpt bedrijven om hun CO2-uitstoot naar nul te brengen. Dit doet TCZC door verspilling van energie, voedsel en afval tegen te gaan. Oprichter en consultant Liliana Rengifo: "We gaan niet weg tot resultaat is geboekt."

"We meten eerst het energieverbruik bij de klant”, vertelt Rengifo. Dan is de volgende stap elimineren: controleren of we iets kunnen uitzetten of wegdoen. Misschien staat er een onnodige radiator of branden de lampen wanneer dat niet hoeft. Vervolgens kijken we naar manieren om het energieverbruik te verlagen dat nodig blijft."

Teamwork

Een van de klanten van TCZC is Marley Spoon, leverancier van maaltijdboxen. "We hebben een team samengesteld met de gebouweigenaar, medewerkers van Marley Spoon en externe experts", vertelt Rengifo. "Samen hebben we een plan gemaakt om het elektriciteitsgebruik te verlagen. Vooral de koeling en de vriezer gebruikten namelijk veel energie."

Erkende Maatregelenlijst

Het team stelde een lijst op met 7 maatregelen die naar verwachting het beste werken. "We vulden onze ideeën aan met de maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst (EML). Deze maatregelen zijn bewezen effectief en moeten door bedrijven uitgevoerd worden om te voldoen aan de energiebesparingsplicht."

Snel resultaat

Volgens Rengifo verdienen de adviezen zich terug door de lagere energiekosten. Het project bij Marley Spoon heeft het elektriciteitsverbruik met 11% verlaagd. "Ons doel is 20%, we denken dat we daar bovenuit komen. De meeste tijd zit in de voorbereiding van een plan met uitvoerbare maatregelen. De opvolging van het plan zelf kost weinig tijd."

Tips voor ondernemers

Rengifo heeft tips voor ondernemers om geld te besparen én te voldoen aan de energiebesparingsplicht. "Pak eerst het grote verbruik aan: 80% van de energiekosten komt van 20% van de installaties. Pas de Erkende Maatregelenlijst (EML) toe. Check je instellingen: werkt de vriezer bijvoorbeeld ook 2 graden hoger? En zorg voor een goed team, met de eigenaar van het pand en iemand die het machinepark kent." Lang hoeft de aanpak niet te duren: TCZC heeft het project bij Marley Spoon in minder dan 84 advies-uren gerealiseerd.

Voldoet u al aan de energiebesparingsplicht?

Gebruikt u op uw locatie vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar? Dan heeft u waarschijnlijk een energiebesparingsplicht. Via onze startpagina helpen we u om aan de slag te gaan.

Bent u tevreden over deze pagina?