"Onze naïviteit en enthousiasme zorgde voor succes"

Gepubliceerd op:
11 januari 2024

Hoe brengen we de meest duurzame zitbank van Nederland op de markt? Productontwerpers Joris Helming en Eelco Schouten vonden hiervoor hulp bij ontwikkelingseconoom Thijs van Bemmel. Van Bemmel: “We hadden een tikkeltje naïviteit nodig en het enthousiasme van 3 ondernemers. Die combinatie maakte van ons team een succes.”

Kairos: een duurzame, hoogwaardige kwaliteit bank

Van Bemmel legt het ontstaan van Kairos uit: “Mijn medeoprichters Joris en Eelco zochten een bank die voldeed aan hun verwachtingen. Een duurzame, hoogwaardige kwaliteit bank, die lang meegaat en die zij zelf konden repareren als er iets mis mee was.” Die bank bleek niet te bestaan, dus de jonge productontwerpers gingen zelf aan de slag. Van Bemmel sloot zich aan als bedrijfsvoerder, om bijvoorbeeld de geldzaken en administratie te regelen.

Duurzaam en lokaal

De radicaal duurzame bank is gemaakt uit materialen met lage footprint van hoge kwaliteit, die duurzaam en lokaal zijn geproduceerd. “Het idee is dat dit de laatste bank is die je in je leven koopt,” vertelt van Bemmel. De hoezen van de bank zijn wasbaar en vervangbaar. De bank is geproduceerd in Nederland. En de opstelling is zelf om te bouwen zodat de bank in elk huis past.

Duurzaam geld voor duurzame bank

Het bedrijf financierde hun start op verschillende manieren: via crowdfunding, subsidies, kleine leningen en eigen inbreng. Kairos wil de bank ook op een duurzame manier financieren. "We willen alleen werken met geld van duurzame investeerders." Van Bemmel klopte daarom aan bij het Versnellingshuis voor circulaire ondernemers. “Ze maken je hulpvraag persoonlijk en kijken naar wat je nodig hebt. Dat hielp ons ontzettend."

Ondernemer Kairos over hun circulaire ketenproject: de radicaal duurzame zitbank

Hulp van het Versnellingshuis

Het Versnellingshuis adviseerde om in gesprek te gaan met grotere bedrijven. “Dankzij het Versnellingshuis weet ik vrij zeker dat we ook in de volgende fase van ons bedrijf kunnen zorgen voor geld dat bij ons past. We zijn geen meubelbedrijf, maar een innovatiebedrijf dat de meubelindustrie wil veranderen. En het Versnellingshuis helpt ons daarbij,” zegt van Bemmel enthousiast.

Versnellingshuis brengt circulaire ondernemers verder 

Het Versnellingshuis helpt ondernemers de (volgende) stap te zetten in de circulaire economie. En organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten als ‘Duurzaam Geld Zoekt Duurzame Ondernemer’. RVO ondersteunt het Versnellingshuis.

Meer weten?

Heb jij ook een circulaire vraag of initiatief?

Neem gerust contact op met het Versnellingshuis Nederland circulair!

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?