"Onze naïviteit en enthousiasme zorgde voor succes"
Hoe brengen we de meest duurzame zitbank van Nederland op de markt? Productontwerpers Joris Helming en Eelco Schouten vonden hiervoor hulp bij ontwikkelingseconoom Thijs van Bemmel. Van Bemmel: “We hadden een tikkeltje naïviteit nodig en het enthousiasme van 3 ondernemers. Die combinatie maakte van ons team een succes.”
Kairos: een duurzame, hoogwaardige kwaliteit bank
Van Bemmel legt het ontstaan van Kairos uit: “Mijn medeoprichters Joris en Eelco zochten een bank die voldeed aan hun verwachtingen. Een duurzame, hoogwaardige kwaliteit bank, die lang meegaat en die zij zelf konden repareren als er iets mis mee was.” Die bank bleek niet te bestaan, dus de jonge productontwerpers gingen zelf aan de slag. Van Bemmel sloot zich aan als bedrijfsvoerder, om bijvoorbeeld de geldzaken en administratie te regelen.
Duurzaam en lokaal
De radicaal duurzame bank is gemaakt uit materialen met lage footprint van hoge kwaliteit, die duurzaam en lokaal zijn geproduceerd. “Het idee is dat dit de laatste bank is die je in je leven koopt,” vertelt van Bemmel. De hoezen van de bank zijn wasbaar en vervangbaar. De bank is geproduceerd in Nederland. En de opstelling is zelf om te bouwen zodat de bank in elk huis past.
Duurzaam geld voor duurzame bank
Het bedrijf financierde hun start op verschillende manieren: via crowdfunding, subsidies, kleine leningen en eigen inbreng. Kairos wil de bank ook op een duurzame manier financieren. "We willen alleen werken met geld van duurzame investeerders." Van Bemmel klopte daarom aan bij het Versnellingshuis voor circulaire ondernemers. “Ze maken je hulpvraag persoonlijk en kijken naar wat je nodig hebt. Dat hielp ons ontzettend."
00:00:05:44 - 00:00:33:33
Speaker 1
Ik ben Thijs en samen met Joris en Ilco zijn wij Kairos en sinds 2021 maken wij radicaal duurzame zitbanken. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 80 miljoen kilo aan banken verbrand. En dat voornamelijk omdat die n scheurtje hebben. Een poot is doorgezakt, één leuning is niet meer bruikbaar. Daar willen als bedrijf niet bijdragen aan die lineaire economie waar er zoveel verbrand wordt.
00:00:33:37 - 00:01:00:01
Speaker 1
Wij willen banken ontwerpen die voor altijd met mensen mee kunnen gaan. Pas dan kan je gaan denken aan een circulaire economie. Het doel van Carels is om de meubelindustrie te verduurzamen. En of wij nou banken maken of dat wij uiteindelijk een heel duurzaam zitkussen, de vulling of een ander materiaal weten te vinden of dat het uiteindelijk een andere kant opgaat, dat zien we allemaal wel.
00:01:00:12 - 00:01:35:02
Speaker 1
Zolang wij producten kunnen blijven ontwikkelen die innovatief zijn, die duurzaam zijn, die bijdragen aan een circulaire economie, mag je ons altijd wakker maken. Nadat we met Kairos nu hebben gevonden, is de perfecte balans tussen een solide, superlekker zittende, duurzame bank. Uhm. En iets wat produceer baar is. En dat is een mega spannende uitdaging in een economie die daar eigenlijk nog niet op voorbereid is.
00:01:35:06 - 00:02:02:07
Speaker 1
Met Circulair een keten project, proberen wij een nog duurzamere vulling van het zitkussen te produceren. Dat proberen we door het cirkeltje rond te krijgen. Dus door de vulling van oude banken het schuim van oude banken te kijken of dat meekan in het recycling proces van oude matrassen en of we daaruit een materiaal kunnen vinden wat geschikt is als zitkussen voor nieuwe duurzame zitbanken.
00:02:02:11 - 00:02:45:42
Speaker 1
Eigenlijk zit m dat erin dat t ontwerpproces zoals het nu ingericht is voor productie die nu in de lineaire economie op de markt komen, niet past in de circulaire economie. En dat één onderdeel vervangen in dat hele proces een goeie stap is, maar nooit echt radicaal duurzaam zal worden. Dus wil je meegaan in de circulaire economie, ga innoveren en probeer echt je producten letterlijk uit elkaar te trekken en het zo op te bouwen dat het al elk onderdeel te vervangen is en dat elk onderdeel te repareren is en elk onderdeel van waarde blijft.
00:02:45:46 - 00:03:11:47
Speaker 1
Daarvoor uh en versnelling zijn. Zij hebben ons heel erg geholpen bij het vinden van de juiste vorm van financiering. En uhm steun ons nu in de vorm van een subsidie. Dat CC circulaire keten project is subsidie waarin wij op zoek gaan uh met onze partners naar nog duurzamere vulling voor t zitkussen. Met Carglass willen wij heel graag een koploper worden op het gebied van duurzame interieur oplossingen.
00:03:12:01 - 00:04:08:39
Speaker 1
En of dat nou gaat om kussens, om meubels, om vullingen of materialen of concepten. Zolang wij onszelf kunnen blijven heruitvinden, kunnen we een bijdrage leveren aan de versnelling richting circulaire economie. Wij liepen aan voornamelijk tegen het feit dat wij te snel wilden innoveren qua bedrijfsmodel en product. Uh, waarbij wij producten gebruikten die nog niet in de omloop waren en rvo.
00:04:08:39 - 00:04:25:14
Speaker 1
T vooraf versnellings huis heeft ons heel erg geholpen met het vinden van de juiste vorm van financiering en RVO helpt ons nu door middel van een UH subsidie. Dat is subsidie voor circulair keten projecten om te kijken of wij met onze partners een nog duurzamere vulling kunnen maken voor t zitkussen.
Hulp van het Versnellingshuis
Het Versnellingshuis adviseerde om in gesprek te gaan met grotere bedrijven. “Dankzij het Versnellingshuis weet ik vrij zeker dat we ook in de volgende fase van ons bedrijf kunnen zorgen voor geld dat bij ons past. We zijn geen meubelbedrijf, maar een innovatiebedrijf dat de meubelindustrie wil veranderen. En het Versnellingshuis helpt ons daarbij,” zegt van Bemmel enthousiast.
Versnellingshuis brengt circulaire ondernemers verder
Het Versnellingshuis helpt ondernemers de (volgende) stap te zetten in de circulaire economie. En organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten als ‘Duurzaam Geld Zoekt Duurzame Ondernemer’. RVO ondersteunt het Versnellingshuis.
Meer weten?
Heb jij ook een circulaire vraag of initiatief?
Neem gerust contact op met het Versnellingshuis Nederland circulair!
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat