Subsidie Circulaire ketenprojecten
Bent u ondernemer en wilt u uw product, proces of service duurzamer ontwerpen, maken of organiseren? En wilt u daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? Draag bij aan de overstap naar een economie waarin we (zeldzame) grondstoffen besparen en onze CO2-uitstoot verlagen. Ga samen met partners aan de slag om uw keten te sluiten. Vraag de subsidie Circulaire ketenprojecten aan.
Aanvraagperiode
Voor wie?
Deze subsidie is voor mkb-ondernemers of grootondernemers (maximaal één per samenwerkingsverband) die (gaan) samenwerken om een product- of materiaalketen te sluiten. Deze ondernemers hebben een actieve rol in ten minste 3 schakels van de product- of materiaalketen. Daarmee hebben ze een blijvende rol in de ketensamenwerking na afloop van het project.
Een schakel in een circulaire keten is onmisbaar in de keten als geheel en voegt waarde toe aan het product of het materiaal. Voorbeelden van onmisbare schakels zijn:
- producenten
- gebruikers
- verwerkers
- grondstoffenleveranciers
- retailers
- reparateurs
- inzamelaars
- producenten van secundaire grondstoffen
Of u bent een ondernemer die geen concrete hoofdrol in de keten vervult, zoals:
- kennisleveranciers
- contractonderzoeksorganisaties
- projectontwikkelaars
- arbeidsbemiddelaars
Let op: U krijgt geen subsidie als er organisaties in uw keten met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld een moeder- en dochterbedrijf.
Op zoek naar partners om uw keten te sluiten? Krijg hulp op maat van het Versnellingshuis Nederland Circulair.
Waarvoor krijgt u subsidie?
U ontvangt subsidie voor activiteiten die drempels wegnemen om uw producten, processen of diensten circulair te maken. In een bestaande of (voor een deel) nieuwe keten. De activiteiten hebben te maken met de circulariteit, nieuwheid of samenwerking in het project. U zoekt in samenwerkingsverband uit wat u nodig heeft om deze drempels weg te nemen. Onderling vertrouwen, kennisdeling en een ervaren procesbegeleider die de sector, regio en het samenspel tussen de partijen kent, helpen daarbij.
U brengt het resultaat van het project op de markt of past het toe in uw bedrijfsvoering.
Hoeveel subsidie?
Als wij uw subsidie-aanvraag goedkeuren, vragen we ook een deel van u als ondernemer. U ontvangt 50% subsidie over de gemaakte kosten. De andere 50% betaalt u zelf.
U berekent hoeveel subsidie u krijgt via de vaste uurtarief-systematiek. De subsidie is maximaal € 20.000 voor iedere ondernemer in een keten.
Voorwaarden
De ondernemers en het project voldoen aan deze voorwaarden.
U vraagt samen met partners subsidie aan. Een samenwerking bestaat uit:
- minimaal 3 en maximaal 6 mkb-ondernemers
- één groot bedrijf en minimaal 2 en maximaal 5 mkb-ondernemers.
Deze ondernemers hebben in elk geval 3 verschillende hoofdrollen in uw product- of materiaalketen. Daarnaast kunnen er ondernemers meedoen die geen hoofdrol in de keten hebben.
Een samenwerking is géén circulair samenwerkingsverband als het bestaat uit bijvoorbeeld een materiaalfabrikant, een projectontwikkelaar en een contractresearchbedrijf.
Let op: als er in uw samenwerking organisaties met elkaar verbonden zijn, krijgt maar één van deze organisaties subsidie. Er is sprake van verbondenheid als een onderneming zeggenschap heeft over een andere onderneming. Bijvoorbeeld een moeder- en dochterbedrijf.
Doel van uw project
- Uw circulaire ketenproject richt zich op bouwen van producten, processen of diensten die op de markt verhandeld of toegepast kunnen worden. Uw project zorgt dat grondstoffen worden bespaard en CO2-uitstoot minder wordt.
- Uw activiteiten nemen drempels weg om producten, processen of diensten circulair te ontwerpen, produceren of organiseren. Het uitzoekwerk dat u hiervoor doet is rechtstreeks verbonden aan circulaire, nieuwheids- of samenwerkingsaspecten.
- Door uw project ontstaat er samenwerking in ketens. Na het einde van uw project blijven minstens 3 ondernemers die meedoen, samenwerken. Bijvoorbeeld aan de marktintroductie of de toepassing van het product of de dienst. Of aan het proces dat u tijdens het project samen ontwikkelde.
Randvoorwaarden
- Het project vindt plaats in Nederland of het Caribische deel in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
- Als u vanuit het buitenland onderneemt werkt uw project mee aan de circulaire economie van Nederland.
- U kunt één keer in ieder kalenderjaar een subsidie voor een nieuw project ontvangen.
- De looptijd van uw project is maximaal 2 jaar.
- De penvoerder in uw samenwerking is één van de mkb-ondernemers. De penvoerder dient namens het samenwerkingsverband de subsidie-aanvraag in. Deze ondernemer blijft in de samenwerking nadat het project af is.
- CKP is de-minimissteun. Daarom moet elke ondernemer in het samenwerkingsverband bij de aanvraag van het project een de-minimisverklaring indienen. Lees hier meer over wat een de-minimisverklaring inhoudt.
- Uw project staat zo hoog mogelijk op de R-ladder van circulaire strategieën. Dat is een model dat het niveau van circulariteit aangeeft. Projecten die vooral gericht zijn op ‘downcycling’ krijgen geen subsidie. Bij downcycling worden materialen verwerkt tot producten van mindere kwaliteit dan de oorspronkelijke toepassing. Denk aan schrijfpapier dat wordt verwerkt tot toiletpapier.
- Als uw project in dezelfde product- of materiaalketen met ten minste de helft van dezelfde deelnemers in het aanvragende samenwerkingsverband al subsidie heeft gekregen, kunt u deze niet opnieuw aanvragen. Een ander project in een andere product- of materiaalketen met dezelfde partners uit eerdere projecten is wel mogelijk.
- U kunt niet opnieuw subsidie aanvragen als uw project in vergelijkbare vorm is uitgevoerd met andere partijen, maar met dezelfde procesbegeleider. Uw project moet voldoende vernieuwend zijn.
- Projecten gericht op textielrecycling komen alleen in aanmerking voor subsidie als ze gaan om vezel-tot-vezel recycling. Ook wel ‘closed loop recycling’ genoemd. De subsidie is bedoeld om textielafval te bewerken tot textielvezels en deze opnieuw in te zetten voor kleding of huishoudtextiel.
- U kunt de subsidie niet gebruiken voor:
- marketing- en salesactiviteiten
- marktonderzoeken en haalbaarheidsstudies (met uitzondering van kleine onderzoeken die bijdragen aan het project. Bijvoorbeeld onderzoek naar beschikbare circulaire materialen)
- reguliere bedrijfsactiviteiten (met uitzondering van kosten van apparatuur die u nodig heeft voor het doen van testen)
- algemene kennisoverdracht als websites of ander voorlichtingsmateriaal
- opleidingen
- deelname aan tentoonstellingen en symposia
U huurt namens uw samenwerkingsverband een procesbegeleider in om u te helpen de samenwerking op te starten of te ondersteunen. De procesbegeleider voldoet aan deze voorwaarden:
- Minimaal één jaar ervaring met het begeleiden van ondernemers op het vlak van de circulaire economie. Dit kan zowel een rechtspersoon als een natuurlijke persoon zijn.
- Er is geen belangenverstrengeling tussen de procesbegeleider en (een van) de ondernemers in uw samenwerkingsverband.
- De procesbegeleider hoeft na afloop van uw project niet betrokken te blijven.
- U vindt de procesbegeleider zelf.
Na uw aanvraag
Na goedkeuring van uw aanvraag dient u op Mijn RVO uw voortgangsrapportage of projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan. Hieronder leest u de stappen die volgen na uw aanvraag.
Na uw subsidieaanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook onder ‘Mijn aanvragen’ in Mijn RVO.
We beoordelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Wordt het subsidieplafond bereikt? Dan loten wij tussen alle volledige aanvragen die op die dag binnen zijn gekomen. Met die loting bepalen we de volgorde van behandeling.
Wij streven ernaar u binnen 13 weken vanaf de sluitingsdatum een beslissing te sturen. Dit kan één keer met 13 weken worden verlengd.
U kunt de status van uw aanvraag ook volgen in Mijn RVO.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt als penvoerder een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
U ontvangt binnen 2 weken het volledige subsidiebedrag als voorschot. De penvoerder betaalt deze subsidie uit aan elke deelnemer.
Wijzen we uw aanvraag af? Bekijk wat de reden hiervan is. Als uw aanvraag is afgewezen, kunt u het Versnellingshuis Nederland circulair! vragen om hulp bij uw nieuwe aanvraag. Zij helpen u soms op een andere manier verder, bijvoorbeeld via hun netwerk van partners.
Wijzigt uw project? Geef dit door via Mijn RVO.
Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Geeft u de wijziging niet door? Dan loopt u het risico dat u uw subsidie voor de gewijzigde projectonderdelen of het project moet terugbetalen.
Loopt uw project vertraging op? Dan stuurt u ons een onderbouwd verzoek tot uitstel van maximaal 12 weken.
We beoordelen uw verzoek in 8 weken. Dit kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Na afloop van uw project levert u een korte rapportage in over de uitvoering en resultaten. Gebruik hiervoor het model eindverslag van CKP. Binnen 2 maanden na uw project stuurt u deze ons toe. Dit doet u via beheerprojecten@rvo.nl.
Op basis van uw eindrapportage wordt berekend of u het juiste bedrag subsidie heeft ontvangen.
We beoordelen de vaststelling in 13 weken. Dit kan één keer met 13 weken worden verlengd.
Projecten van ondernemers
Laat u inspireren door circulaire ketenprojecten van andere ondernemers in onze praktijkverhalen.
Veelgestelde vragen
Een schakel in een circulaire keten is onmisbaar in de keten als geheel. En voegt waarde toe aan het product of het materiaal door dit te maken, te gebruiken of te verwerken. Een schakel heeft daarmee een blijvende rol in de ketensamenwerking na afloop van het project.
Of uw bedrijf een mkb-onderneming is, hangt af van het aantal werknemers en de jaaromzet of het jaarlijkse balanstotaal. Met de mkb-toets checkt u of u een mkb'er bent.
Ja. Iedere eenheid die een economische activiteit uitoefent, ongeacht haar rechtsvorm of manier van financiering, kan subsidie ontvangen. Een economische activiteit is het aanbieden van een product of dienst voor een financiële vergoeding. Het aanbieden van een lidmaatschap of abonnement op vakblad is geen economische activiteit.
Ja. In het buitenland gevestigde bedrijven kunnen subsidie aanvragen als ze voor eigen rekening en risico activiteiten uitvoeren die bijdragen aan de Nederlandse circulaire economie. Ook bekijken we onder meer of de resultaten van de subsidie die wij verstrekken aan een niet in Nederland gevestigd bedrijf, positief zijn voor het behalen van de doelstelling van de subsidieregeling.
Nee. Als de procesbegeleider in dienst is van een van de deelnemers is deze niet onafhankelijk en is belangenverstrengeling niet uit te sluiten. Wanneer de procesbegeleider op een andere manier betrokken is bij een of meerdere deelnemers moeten er vooraf concrete maatregelen worden genomen om belangenverstrengeling te voorkomen.
Hiervoor is geen vaste methode. Geef bij voorkeur een berekening van de CO2-reductie die u met uw project bereikt. Doe dit in kg per jaar. Geef bijvoorbeeld aan wat de reductie per eenheid product is. En het aantal producten dat naar verwachting per jaar word afgezet.
Wetten en regels
- Publicatie Staatscourant 20 december 2023 – wijziging, budget en openstelling 2024
- Publicatie Staatscourant 16 december 2022 - budget en openstelling 2023
- Publicatie Staatscourant 11 april 2022 – wijziging en openstelling 2022
- Publicatie Staatscourant 11 november 2021 - wijziging
- Publicatie Staatscourant openstelling 2021 - wijziging
- Publicatie Staatscourant 10 maart 2020
Achtergrond
In 2030 wil Nederland een economie zijn met 50% minder gebruik van primaire grondstoffen, zoals mineralen, fossiele grondstoffen en metalen. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn.
In een circulaire economie gaan we zuinig en slim om met grondstoffen en producten. Afval bestaat niet, alles heeft waarde. Dit is alleen mogelijk wanneer organisaties in product- en materiaalketens samenwerken.
Op dit moment is er te weinig interactie tussen circulaire stakeholders. Ook hebben we gebrek aan gezamenlijk inzicht over aansluiting van materiaalstromen. Veel kleinschalige initiatieven richten zich slechts op delen van de keten. Daardoor is de impact nog niet groot genoeg om de doelen in 2050 te bereiken. Deze subsidie versnelt de transitie naar een circulaire economie.
Meer weten?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat