Opgeknapte tablets voor kinderen in Ivoorkust
Afgedankte elektronische en elektrische apparaten zijn een snel groeiende en hardnekkige afvalstroom. Het is namelijk niet makkelijk om bijvoorbeeld tablets te hergebruiken. Maar samen met ketenpartners lukte het Digi Surfer wel. Hun gerenoveerde tablets vinden een 2e leven in Ivoorkust. Directeur Eric de Laat: “Door commitment aan elkaar én met de subsidie Circulaire ketenprojecten is het gelukt”.

Duurzame digitale toekomst voor iedereen
De ICT-dienstverlener Digi Surfer maakt al jaren laptops geschikt voor hergebruik. “We doen dit vanuit een duurzame, circulaire gedachte”, zegt directeur Eric de Laat. “Maar ook om met opgeknapte laptops en ons opleidingsaanbod alle mensen mee te nemen in de digitale samenleving.”
Zakelijke tablets hergebruiken
Digi Surfer zocht ook naar een oplossing voor zakelijke tablets. Het aanbod daarvan is groot, want ze worden al na één of 2 jaar afgedankt. “Het is zonde om ze allemaal kapot te maken, als er mensen in de wereld zijn die door armoede geen toegang tot deze apparaten hebben”, zegt De Laat. Hergebruik van tablets is niet makkelijk, weet hij. “Ze zijn snel verouderd en verliezen daardoor hun marktwaarde. Ook zijn ze vaak verlijmd, wat renovatie technisch moeilijk maakt.”
Samenwerken met ketenpartners
Digi Surfer ontwikkelde een innovatief projectplan: bestaande tablets omvormen tot creatieve en educatieve hulpmiddelen voor kinderen in Ivoorkust, met onder andere een teken-app. “Het project kregen we alleen voor elkaar door samenwerking met partners in de keten”, zegt De Laat. “Zoals D-Two, een inkoper van hardware. Zij begonnen een uitgebreid onderzoek naar het meest geschikte type tablet voor hergebruik. Digitaal ontwerpbureau Kiss The Frog ontwikkelde een teken-app voor de tablet.” Het samenwerkingsverband deed samen testen bij Nederlandse scholieren.
Subsidie Circulaire ketenprojecten
In 2024 gingen de eerste tekentablets naar Ivoorkust. De Laat is heel trots. “Voor alle partners was het project totaal nieuw. Niemand van ons had dit in zijn eentje kunnen doen. Daarvoor was het risico te groot. Maar door commitment aan elkaar én de subsidie Circulaire ketenprojecten is het wel gelukt.” Dankzij de subsidieregeling kregen de projectpartners een deel van de uren terugbetaald die ze aan het project besteedden. “Zo’n financiële steun is hartstikke welkom. Je hebt dat geld niet zomaar op de plank liggen. Bovendien zet de regeling aan tot ketensamenwerking. Dat is bij circulaire innovaties echt nodig. Daarnaast is het de bedoeling dat we het product in Nederland inzetten. Mogelijk is hier een markt voor. Dat onderzoeken we nu.”
Meer weten?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat