"Taskforce ging voor onze nieuwbouw dwars door bureaucratische muren"

Gepubliceerd op:
28 juni 2024

Woningcorporatie ieder1 wilde 2 projecten voor vervangende nieuwbouw realiseren in Zutphen. Netcongestie en stikstof leken roet in het eten te gooien. Totdat de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties het bouwproces alsnog wist aan te jagen. 
 

Netcongestie

In de wijken Waterkwartier en De Hoven vervangt woonbedrijf ieder1 woningen met een slecht energielabel. Maar vlak na het verkrijgen van de omgevingsvergunning in 2023 ging het mis in Waterkwartier. De netbeheerder kon de woningen niet af- en aansluiten. Netcongestie, zo luidde de boodschap. "Maar we ontdekten dat het een organisatorisch probleem was", vertelt Joke Hofman, directeur-bestuurder van ieder1. "We waren beland in een grindbak van duizenden huisaansluitingen die wachten tot ze aan de beurt waren. En er was geen contactpersoon om mee te overleggen."

Geen bouwvergunning

In De Hoven kon de spade evenmin in de grond. Vanwege een vermeend stikstofprobleem bleef een omgevingsvergunning uit. "Ook hier liep het proces vast", vertelt Hofman. De kengetallen voor geplande prefabwoningen bleken een probleem. Die zijn grotendeels gemaakt in de fabriek. Dus de stikstofdepositie door de bouw is laag. "Maar omdat er voor prefabwoningen geen vastgestelde stikstofnormen bestonden, kregen we de vergunning niet."

Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties

Inmiddels had Hofman een dagtaak aan beide projecten. "We moeten toch bouwen, bouwen, bouwen? Ik wilde dit voor de huurders oplossen. Die zaten deels al in tijdelijke woningen." Ze wist van het bestaan van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties. "Ik belde hen op en er werd meteen actie ondernomen. Ze gingen daarna dwars door bureaucratische muren. Door geregeld te vergaderen met alle betrokkenen, inclusief de netbeheerder, gemeente, omgevingsdienst en provincie. Ze eisten daadkracht, zetten hun netwerk in en trokken aan de juiste touwtjes. Ook schakelden ze technische experts in. Die stelden vast dat stikstof en netcongestie geen probleem mochten zijn."

Bouwproject vlot trekken

De netaansluitingen en omgevingsvergunning kwamen er. "Zonder de Taskforce was dat nooit gelukt", stelt Hofman. "Dit laat zien dat projecten op onbenullige zaken kunnen vastlopen. En dat het loont om te focussen op wat wél kan. De Taskforce heeft ingangen om projecten weer vlot te trekken. Ze kunnen woningcorporaties echt helpen."

Meer weten?

Bent u een gemeente of woningbouwcorporatie en loopt uw project vast, bijvoorbeeld door netcongestie of stikstofproblematiek? Neem contact op met de Taskforce via woningbouw@rvo.nl   

Bent u tevreden over deze pagina?