Nieuwbouw sociale huurwoningen

Laatst gecontroleerd op:
18 juli 2025
Gepubliceerd op:
26 februari 2021

Wil uw gemeente of corporatie meer sociale huurwoningen bouwen? Op deze pagina leest u tips en voorbeelden waarmee u verder komt.

Hulp bij nieuwbouw

Nederland heeft meer woningen nodig, ook in de sociale huursector. Om aan de groeiende vraag te voldoen, moet het aantal nieuwe sociale huurwoningen per jaar structureel groeien. Volgens de nationale prestatieafspraken zijn dat er nu 18.000 – vanaf 2029 moeten er jaarlijks 30.000 nieuwe sociale huurwoningen bij komen. Deze doelen vragen veel kennis van u als woningcorporatie en gemeente. Succesvolle sociale woningbouw vraagt om maatwerk met respect voor alle partijen. 

Loopt u tegen knelpunten aan? Dan helpt het Expertteam Woningbouw. Dit Expertteam steunt op een praktische manier om projecten weer in beweging te brengen. Ook organiseert het team samenwerking en versnelt het bouwprocessen.
 

Lees meer over het Expertteam Woningbouw 

Hoe versnellen gemeenten sociale woningbouw?

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het versnellen van de woningbouw. Zeker bij het bouwen van sociale huurwoningen. 
Tussen 2021 en 2024 hielp de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties (TNW) om deze woonprojecten te laten slagen. De TNW is sinds 2025 opgenomen in de Landelijke Versnellingstafel Woningbouw . Op deze pagina vindt u de adviesrapporten van de TNW.

Zo werkten zij bijvoorbeeld samen met 6 gemeenten waar woningcorporaties veel sociale huurwoningen bouwden: Harlingen, Den Bosch, Maassluis, Amsterdam, Almere en Assen. Wat maakte dat deze 6 gemeenten (van klein tot groot) het positieve verschil maken?

  • Zij hebben de opgave helder
  • Zij geven de opgave voorrang
  • Zij werken gericht samen met woningcorporaties
  • De woningbouwprojecten in hun gemeente worden gezamenlijk gepland

Hoe versnellen woningcorporaties sociale woningbouw?

De taskforce bezocht de afgelopen jaren woningcorporaties die in verhouding tot anderen veel woningen bouwden. Wat zijn hun succesfactoren, die bepalen of een nieuwbouwproject slaagt?

  • De bezochte corporaties hebben de organisatie goed op orde.
  • Ze kiezen een duidelijke strategie en houden zich daaraan.
  • Ze werken goed samen met externe partijen.
  • Ze hebben een goede relatie met de gemeente. 

Een goede samenwerking tussen een woningcorporatie en een gemeente is nodig om tot nieuwbouw te komen. Maar ook vertrouwen tussen beiden partijen is onmisbaar. Woningcorporatie Nijestee en de gemeente Groningen hebben bijvoorbeeld dezelfde kijk op de toekomst van de stad: een samenhangende stad waar bevolkingsgroepen zich onder elkaar mengen, waar 30% van alle nieuwbouw bestaat uit sociale huurwoningen.

In de downloads hieronder leest u meer over de samenwerking tussen deze gemeenten en de lokale woningcorporaties.

In het rapport Samen Doorbouwen! staan 5 mogelijkheden om in stilstaande bouwprojecten in te stappen. Ook komen belangrijke keuzes aan bod: hoe besluit u om een project wel of niet te helpen? En hoe werkt het als de woningcorporatie besluit om één of meer projecten over te nemen? Het rapport geeft ook aan ook wat u als woningcorporatie juist wel of niet moet doen.

Vernieuwd proces- en planningsschema

Gemeenten en woningcorporaties maken soms procedures en planningen die achteraf te groot blijken. Deze passen dan niet bij het ontwikkelproces in de praktijk. Het ‘RVO-proces- en planningsschema voor woningbouwprojecten’ helpt u om meer haalbare planningen te maken. Het planningsschema maakt ook duidelijk wie bij de gemeente én bij de woningcorporatie aan zet is. En wanneer en waarvoor zij dat zijn.

Adviseur Frits Dinkla van het Expertteam Woningbouw vernieuwde het schema. Deze laatste versie ontstond door samenwerking met de gemeente Ridderkerk en woningcorporatie Wooncompas. Het schema heeft 9 stappen. Het bestaat uit een interactief stappenplan (online pdf) en het Excelbestand hieronder. Per stap toont het schema de:

  • betrokken personen
  • bijbehorende producten
  • te nemen besluiten
  • benodigde tijd
  • haalbare inschatting van startdatum van de bouw, met planning
In opdracht van:
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?