"We kiezen in Heerlen voor woningen en groen in plaats van winkels"

Gepubliceerd op:
20 juni 2024

Heerlen pakt het voormalige winkelgebied Schinkelkwadrant-Zuid aan. Winkelpanden en kantoren zijn gesloopt. Woningen en groen komen er voor terug. Dit past bij het plan van de gemeente om meer woonruimte te creëren in het centrum. Met hulp van de Rijksoverheid en de provincie Limburg kunnen vastgoedondernemers bouwen. 

Veel leegstand

Het centrum van Heerlen is begin 20e eeuw ontworpen. “Heerlen was toen het centrum van de oostelijke mijnstreek”, zegt wethouder Jordy Clemens. “Het centrum is groot en redelijk uitgestrekt. Alles was ingericht op groei. Maar nu is er veel leegstand ontstaan.” De gemeente Heerlen wilde dat veranderen. Clemens: “We brachten winkels bij één in een ander deel van de binnenstad. Daardoor kwam er in het Schinkelkwadrant meer ruimte voor bijvoorbeeld wonen en groen.” 

Actieve overheid

Om ruimte te maken in het Schinkelkwadrant kocht de gemeente vastgoed aan om het te slopen. “Het oude winkelcentrum ‘De Plu’ hebben we laten slopen. Daar komen nu 98 woningen. Een deel daarvan op de begane grond, en een deel appartementen. Verder haalden we in het gebied kantoren weg. Daarvoor komt veel openbaar groen in de plaats. We zijn dus van veel steen en leegstand naar groen en ruimte gegaan.” Deze ontwikkelingen spelen al jaren, zegt Clemens. “We zijn hier al even mee bezig onder meer met het Rijk. Daarnaast ontvangen we gelden uit volkshuisvestingsfondsen en van de provincie. Dat werkt als een startmotor. Het maakt ook privaat geld los. Dat past ook bij Heerlen, als actieve overheid voor ondernemers.” 

Meer ruimte voor wonen

Zo ontstond een win-winsituatie in het centrum van Heerlen. Er is meer ruimte voor wonen in het centrum. En het overgebleven winkelgebied profiteert van meer concentratie. Clemens: “Het feit dat we meer woningen willen bouwen in de binnenstad, vraagt ook om andere voorzieningen. Zoals een zwembad, meer groen en scholen. We trekken alleen nieuwe inwoners aan als er meer te beleven is in de stad.” 
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?