Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Impulsaanpak winkelgebieden

Gepubliceerd op:
6 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
8 september 2023

Impulsaanpak winkelgebieden (IW) helpt gemeenten om binnenstedelijke winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Hiermee verbetert u uw winkelstraat of -gebied. Zo zorgt u voor minder lege winkelpanden, meer woningen en meer groen.

Startdatum:
maandag 26 juni 2023
07:00 (CEST)
Einddatum:
maandag 4 september 2023
10:00 (CEST)
Totaal budget:
€ 26.000.000

Voor wie en waarvoor?

Gemeenten vragen de Impulsaanpak winkelgebieden aan als zij hun winkelgebied willen aanpakken.

Waarvoor vraagt u Impulsaanpak winkelgebieden aan?

Het programma ondersteunt gebiedsgerichte projecten door kennis en expertise te delen. Gemeenten kunnen daarnaast financiële steun aanvragen als zij samenwerken met maatschappelijke partners om winkelgebieden te vernieuwen.

Met dit programma maakt u de winkelgebieden weer aantrekkelijk voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers. Samen met private investeerders zet u zich in om deze gebieden integraal te verbeteren. Ook op langere termijn.

Budget

Gemiddeld is er per ronde € 22 miljoen beschikbaar. Ook in de aankomende 4e ronde is het budget waarschijnlijk € 22 miljoen. Deze ronde opent op 8 april 2024.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn niet gewijzigd ten opzichte van de vorige ronde. Er zijn 2 hulpmiddelen waarmee u een aanvraag opstelt:

 1. een handleiding Taxaties
 2. een Toelichting op het kostenverhaal en de PTP-criteria

Is uw aanvraag eerder afgewezen? Dan mag u opnieuw aanvragen. Gebruik daarbij de nieuwe aanvraag-documenten.

Bekijk de voorwaarden en hulpmiddelen op de pagina Voorwaarden.

Bereid uw aanvraag voor

Om aan te vragen, logt u straks in met eHerkenning. U heeft minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Heeft u niet het juiste niveau of de juiste machtiging? Neem dan contact op met de leverancier van uw eHerkenningsmiddel, of met uw machtigingenbeheerder binnen uw organisatie.

Hieronder vindt u een voorbeeld van het aanvraagformulier en een overzicht van de verplichte en optionele bijlagen bij uw aanvraag.

Bijlagen bij uw aanvraag

Wanneer vraagt u Impulsaanpak winkelgebieden aan?

 • maandag 8 april 2024
  4e ronde opent (onder voorbehoud)
 • vrijdag 26 april 2024
  4e ronde sluit (onder voorbehoud)
  Deadline

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag ontvangt u een ontvangstbevestiging per e-mail. Als u inlogt op Mijn RVO ziet u deze bevestiging ook staan onder ‘Gebeurtenissen’. Uw ingediende aanvraag vindt u terug onder 'Mijn zaken'.

Wijzigen uw gegevens voordat wij een besluit hebben genomen over uw aanvraag? Mail dan de wijzigingen naar: iw@rvo.nl. Na een eventuele toekenning uit eerdere aanvraagrondes geeft u wijzigingen door via Mijn RVO met onderstaande knop 'Beheer uw aanvraag'.

Klik hieronder voor meer informatie per onderwerp.

Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden

Op 4 september 2023 12:00 uur sloot het 3e indieningstijdvak voor deze regeling.

In totaal vroegen 15 gemeenten subsidie aan. De gemeenten zijn een mix van kleine en grotere gemeenten verdeeld over het land. De aanvragen variëren van de aanpak van één winkelstraat, tot het kernwinkelgebied. Samen vroegen deze gemeenten bijna € 36 miljoen aan. Dat is meer dan het beschikbare budget voor deze ronde van € 26 miljoen. In de komende maanden beoordelen wij de projectaanvragen. Daarna stellen wij een ranking op. De aanvragen die in deze ranking het hoogst eindigen, komen het eerst in aanmerking voor subsidie. Wij verwachten de beschikkingen te kunnen afgeven in de loop van december 2023 .

Tijdens de 2 rondes in 2022 dienden 29 gemeenten een subsidieaanvraag in om hun winkelgebied te verbeteren. Lees meer over de resultaten met een omschrijving van alle projecten op Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden.

Retailagenda inspireert gemeenten en vastgoedeigenaren

Bent u op zoek naar inspiratie of concrete voorbeelden van IW-projecten? Lees verder op de website van de Retailagenda.

  Over Retailagenda

  In 2015 startte de Retailagenda op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, samen met betrokken organisaties, marktpartijen, provincies en gemeenten. Zij brengen publieke en private partijen bij elkaar en vergroten kennis over gezonde binnensteden en een toekomstbestendige retailsector.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Bent u tevreden over deze pagina?