Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Impulsaanpak winkelgebieden

Gepubliceerd op:
6 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
11 maart 2024

Impulsaanpak winkelgebieden (IW) helpt gemeenten om binnenstedelijke winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Hiermee verbetert u uw winkelstraat of -gebied. Zo zorgt u voor minder lege winkelpanden, meer woningen en meer groen.

Budget en looptijd

Startdatum:
dinsdag 21 mei 2024
Einddatum:
maandag 1 juli 2024
Totaal budget:
€ 22.000.000

Voor wie en waarvoor?

Gemeenten vragen de Impulsaanpak winkelgebieden aan als zij hun winkelgebied willen aanpakken.

Waarvoor vraagt u Impulsaanpak winkelgebieden aan?

Het programma ondersteunt gebiedsgerichte projecten door kennis en expertise te delen. Gemeenten kunnen daarnaast financiële steun aanvragen als zij samenwerken met maatschappelijke partners om winkelgebieden te vernieuwen.

Met dit programma maakt u de winkelgebieden weer aantrekkelijk voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers. Samen met private investeerders zet u zich in om deze gebieden integraal te verbeteren. Ook op langere termijn.

Voorwaarden

Om de Impulsaanpak aan te vragen moet een project voldoen aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld:

  • Het project valt binnen een binnenstedelijk winkelgebied en is een geografisch aaneengesloten gebied. 
  • Tenminste 2 private partijen zijn aangesloten bij de transformatie en investeren zelf ook in het projectgebied. 
  • Het project heeft een onrendabele top van minimaal € 1 miljoen en de aanvraag bedraagt maximaal € 5 miljoen (exclusief btw) per project. 
  • U levert een college- of raadbesluit waaruit blijkt dat de gemeente het publieke deel van de onrendabele top financiert. 

Is uw aanvraag eerder afgewezen? Dan mag u opnieuw aanvragen. Gebruik daarbij de nieuwe aanvraag-documenten.

Bekijk de volledige lijst met voorwaarden en de handleiding voor de financiële onderdelen op de pagina Voorwaarden.

Bereid uw aanvraag voor

Om aan te vragen, logt u straks in met eHerkenning. U heeft minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Heeft u niet het juiste niveau of de juiste machtiging? Neem dan contact op met de leverancier van uw eHerkenningsmiddel, of met uw machtigingenbeheerder binnen uw organisatie.

Aanmelden voor adviesgesprek

Wilt u een adviesgesprek over uw concept aanvraag? Doe mee met de impulskamers in maart en april 2024. 

Hieronder vindt u een voorbeeld van het aanvraagformulier, gebaseerd op de data van ronde 3. De data in het formulier gelden dus niet voor ronde 4, maar u krijgt wel een idee hoe het eruit komt te zien. Het aanvraagformulier van ronde 4 wordt zo snel mogelijk beschikbaar.  Ook vindt u een overzicht van de verplichte en optionele bijlagen bij uw aanvraag. 

Bijlagen bij uw aanvraag

Terugkijken: webinar Impulsaanpak winkelgebieden

Op 25 januari organiseerden we een webinar voor alle partijen die van plan zijn om een aanvraag in te dienen voor de vierde en laatste ronde van de regeling Impulsaanpak winkelgebieden. Naast informatie over de regeling en de voorwaarden was er uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen.

5 tips voor een succesvolle aanvraag

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag ontvangt u een ontvangstbevestiging per e-mail. Als u inlogt op Mijn RVO ziet u deze bevestiging ook staan onder ‘Gebeurtenissen’. Uw ingediende aanvraag vindt u terug onder 'Mijn zaken'.

Wijzigen uw gegevens voordat wij een besluit hebben genomen over uw aanvraag? Mail dan de wijzigingen naar: iw@rvo.nl. Na een eventuele toekenning uit eerdere aanvraagrondes geeft u wijzigingen door via Mijn RVO met onderstaande knop 'Beheer uw aanvraag'.

Klik hieronder voor meer informatie per onderwerp.

Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden

In 2022 en 2023 financierde de Impulsaanpak winkelgebieden in totaal 29 projecten om winkelgebieden te verbeteren. Lees meer over de resultaten met een omschrijving van alle projecten op Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden.

Inspiratie voor gemeenten en vastgoedeigenaren

Bent u op zoek naar inspiratie of concrete voorbeelden van IW-projecten? Lees verder op de website van de Retailagenda.

Over Retailagenda

In 2015 startte de Retailagenda op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, samen met betrokken organisaties, marktpartijen, provincies en gemeenten. Zij brengen publieke en private partijen bij elkaar en vergroten kennis over gezonde binnensteden en een toekomstbestendige retailsector.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?