Impulsaanpak winkelgebieden
Impulsaanpak winkelgebieden (IW) helpt u als gemeente om binnenstedelijke winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Hiermee verbetert u uw winkelstraat of -gebied. Zo zorgt u voor minder lege winkelpanden, meer woningen en meer groen.
Budget
Voor wie en waarvoor?
Gemeenten vragen de Impulsaanpak winkelgebieden aan als zij hun winkelgebied willen aanpakken.
Waarvoor vraagt u Impulsaanpak winkelgebieden aan?
Het programma ondersteunt gebiedsgerichte projecten door kennis en expertise te delen. Gemeenten kunnen daarnaast financiële steun aanvragen als zij samenwerken met maatschappelijke partners om winkelgebieden te vernieuwen.
Met dit programma maakt u de winkelgebieden weer aantrekkelijk voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers. Samen met private investeerders zet u zich in om deze gebieden integraal te verbeteren. Ook op langere termijn.
Voorwaarden
Om de Impulsaanpak aan te vragen moet een project voldoen aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld:
- Het project valt binnen een binnenstedelijk winkelgebied en is een geografisch aaneengesloten gebied.
- Tenminste 2 private partijen zijn aangesloten bij de transformatie en investeren zelf ook in het projectgebied.
- Het project heeft een onrendabele top van minimaal € 1 miljoen en de aanvraag bedraagt maximaal € 5 miljoen (exclusief btw) per project.
- U levert een college- of raadbesluit waaruit blijkt dat de gemeente het publieke deel van de onrendabele top financiert.
Is uw aanvraag eerder afgewezen? Dan mag u opnieuw aanvragen. Gebruik daarbij de nieuwe aanvraag-documenten.
Bekijk de volledige lijst met voorwaarden en de handleiding voor de financiële onderdelen op de pagina Voorwaarden.
Na uw aanvraag
Na uw aanvraag ontvangt u een ontvangstbevestiging per e-mail. Als u inlogt op Mijn RVO ziet u deze bevestiging ook staan onder ‘Gebeurtenissen’. Uw ingediende aanvraag vindt u terug onder 'Mijn zaken'.
Lees meer informatie per onderwerp in de onderstaande lijst.
Wijzigingen in uw gegevens
Wijzigen uw gegevens voordat wij een besluit hebben genomen over uw aanvraag? Mail dan de wijzigingen naar: iw@rvo.nl. Na een eventuele toekenning uit eerdere aanvraagrondes geeft u wijzigingen door via Mijn RVO met onderstaande knop 'Beheer uw aanvraag'.
Hoe beoordelen wij uw project? Een adviescommissie van onafhankelijke deskundigen beoordeelt de projectaanvragen. Zij kijkt hierbij naar 3 kwaliteitscriteria:
- gebruikswaarde
- belevingswaarde
- toekomstwaarde
Hiermee stelt zij vast in welke mate een project bijdraagt aan de doelstelling van de regeling. Daarnaast beoordeelt zij de projecten op de criteria:
- haalbaarheid van de planning en financiering
- kosteneffectiviteit
- bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak
De commissie kent per criterium een score toe van 0 tot 10 punten. Uw project moet op elk van de criteria minstens een 5,5 scoren om in aanmerking te komen voor de specifieke uitkering Impulsaanpak winkelgebieden.
U leest meer over de criteria van de beoordeling in de Toelichting bij de Staatscourantpublicatie bij ‘Artikel 10 (rangschikkingscriteria)’.
De ingediende aanvragen zetten wij op volgorde van de score van de beoordelingscriteria. Wij kennen een uitkering toe op basis van deze volgorde voor zover het gereserveerde budget dit toelaat.
U ontvangt uiterlijk binnen 13 weken na sluitingsdatum het besluit over uw aanvraag per e-mail. Wilt u de beslissing van de minister inzien? Log in op Mijn RVO, ga naar ‘Gebeurtenissen’ en ‘Besluit op Aanvraag’.
Binnen 2 weken na toekenning ontvangt u een voorschot van 25%. De overige 75% delen wij door het aantal kwartalen van de looptijd van het project. U krijgt per kwartaal als voorschot het deel uitbetaald. De vaststelling en eindafrekening volgt na de laatste SiSa-(eind)verantwoording.
De jaarlijkse verantwoording gebeurt via de SiSa-systematiek (single information, single audit). De SiSa-coördinator van uw gemeente kan u meer vertellen.
Daarnaast levert u jaarlijks voor 1 maart een meer inhoudelijk voortgangsverslag in via Mijn RVO met de knop Aanvraag beheren. U leest meer over dit verslag en de SiSa-indicatoren in de brief met uw beschikking.
Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden
In 2022 en 2023 financierde de Impulsaanpak winkelgebieden in totaal 29 projecten om winkelgebieden te verbeteren. Lees meer over de resultaten met een omschrijving van alle projecten op Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden.
Retailland: Inspiratie voor gemeenten en vastgoedeigenaren
In 2015 startte de Retailagenda op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, samen met betrokken organisaties, marktpartijen, provincies en gemeenten. Zij brengen publieke en private partijen bij elkaar en vergroten kennis over gezonde binnensteden en een toekomstbestendige retailsector. Lees praktijkverhalen en het laatste nieuws over de impulsaanpak op Retailland.nl
Heeft u vragen?
Stuur een e-mail naar: iw@rvo.nl
Meer weten?
- Bekijk de eerste editie van het e-magazine over de Impulsaanpak winkelgebieden
- Publicatie Staatscourant: 4e openstelling Impulsaanpak winkelgebieden
- Publicatie Staatscourant: 3e openstelling Impulsaanpak winkelgebieden
- Publicatie Staatscourant: 2e openstelling Impulsaanpak winkelgebieden
- Kamerbrief: eerste openstelling Impulsaanpak winkelgebieden
- Kamerbrief: contouren aanpak herstructurering winkelgebieden in binnensteden en kernen
- Kamerbrief: flexibiliteit aanpak herstructurering winkelgebieden
- Ministerie van Economische Zaken