"Opnieuw kijken hoe we de binnenstad inrichten"
De Langestraat-Noord in Winschoten was ooit een goedlopende winkelstraat. Maar nadat in 2008 de kredietcrisis begon, ontstond er steeds meer leegstand. Nu transformeert Winschoten een aantal winkelpanden naar kleinere winkels en woningen met de Impulsaanpak Winkelgebieden. Dit brengt nieuw leven in de winkelstraat.
Uitdagingen
De Langestraat-Noord in Winschoten, gemeente Oldambt, was lange tijd de op één na grootste winkelstraat van de provincie Groningen. Ook was het een winstgevende straat voor vastgoedeigenaren. Dat veranderde na de kredietcrisis. Op dit moment staat 40% van het winkelgebied leeg. Wethouder Erich Wünker van de gemeente Oldambt zegt dat het gebied inderdaad uitdagingen kent. “Je ziet dat met name de online winkels en de coronajaren de opgave groter gemaakt hebben. Daardoor moeten we opnieuw kijken hoe we de binnenstad inrichten.”
Transformeren
Visser Vastgoed is eigenaar van Langestraat 69 en het naastgelegen pand. In het winkelpand op nummer 69 is brand geweest bij een van de bewoners boven het winkelpand. Dus werd besloten om het pand te transformeren. Daarvoor kocht Visser Vastgoed ook het naastgelegen pand en deed een aanvraag bij de gemeente om de omgevingsvergunning te wijzigen. Van de panden van Visser Vastgoed blijft in het nieuwe plan alleen het casco staan. Verder wordt het helemaal vernieuwd. Van de 2 winkelpanden worden 18 appartementen en 3 winkelunits gemaakt.
Aantrekkelijk gebied
“Het toevoegen van een woonfunctie aan een winkelstraat levert echt wat op,” zegt Arjan Visser, directeur van Visser Vastgoed. “Hierdoor leeft de straat meer, omdat er niet alleen tijdens openingstijden leven in de straten is. Dat maakt het gebied aantrekkelijk. Zodra wij onze panden verbouwd hebben, wordt het voor anderen ook interessanter om te investeren in hun eigen vastgoed.”
Winkels en woningen bijeen
Ook de panden aan Langestraat 97 en 99 worden herontwikkeld. Peter de Boer Design neemt dit voor rekening, nadat hij de panden heeft aangekocht. In de panden van De Boer verschijnen een horecagelegenheid van 90 m2, 2 schakelbare winkels van 210 m2, 2 schakelbare bedrijfsruimten van 48 - 80 m2 en 18 woningen van gemiddeld 80 m2.
Subsidies beschikbaar
De gemeente staat vastgoedeigenaren niet alleen met raad en daad bij in deze transformatie. Vanuit de Impulsaanpak winkelgebieden van RVO zijn subsidies beschikbaar voor gemeenten om winkelgebieden te verbeteren. Daarnaast ontvangt de gemeente Oldambt geld uit het potje voor het Groningse Masterplan Regiocentra.
“Zo helpen we elkaar, want wij hebben zeker de plannen van ondernemers en vastgoedeigenaren nodig om verder te komen en de subsidies aan te vragen.”