"Precisiebemesting helpt ons steeds sterkere planten te kweken" 

Gepubliceerd op:
23 mei 2023

Plantenkwekerij Gitzels B.V. investeerde met belastingvoordeel in een nieuw meetsysteem dat zorgt voor minder meststoffen en drainwater in de glastuinbouw. Het systeem meet de concentratie en samenstelling van voedingsstoffen in het gietwater. Projectmanager Mike Gitzels: "Dankzij dit systeem kweken we steeds sterkere, weerbaardere planten."

Gitzels B.V. kweekt koolgewassen zoals broccoli, bloemkool en spitskool. Het bedrijf levert 160 miljoen jonge kweekplanten per jaar op, maar liefst 40% van Nederland. Gitzels legt uit hoe hun nieuwe meetsysteem 'Celine' zorgt voor milieuvoordelen. "Uit analyse van de gegevens blijkt dat minder kunstmest hetzelfde of zelfs een beter resultaat oplevert."

Milieuvoordelen

Het systeem voorkomt overdosering van meststoffen, waardoor er via het drainwater minder meststoffen in het oppervlaktewater en riool terechtkomen. Bovendien hoeft er door precisiebemesting minder drainwater geloosd te worden. Gitzels: "Ook willen we het drainwater onderzoeken, het water dat naast de planten valt. Dat water kunnen we in de toekomst misschien hergebruiken, als duidelijk is wat erin zit. Maar het belangrijkste milieuvoordeel is dat het nieuwe meetsysteem ons helpt om steeds sterkere en weerbaardere planten te kweken."

Precisiebemesting

De samenstelling en concentratie van voedingsstoffen in het gietwater speelt een belangrijke rol bij het kweken van planten. "Zeker bij jonge kweekplanten kan de kleinste afwijking de groei al verstoren", aldus Gitzels. De resultaten van de meting zijn binnen een paar uur beschikbaar in een app. "We hebben dit systeem vooral aangeschaft om zeker te zijn van het proces", vertelt Gitzels. "Als kweker wil je weten dat de planten precies de juiste voeding krijgen. De metingen helpen ons om de plantengroei te controleren en te sturen."

Doorontwikkeling techniek

De kwekerij is de eerste die het meetsysteem gebruikt. De techniek wordt nog verder ontwikkeld. "De metingen geven ons inzicht, maar roepen nog vragen op bij de mensen die ermee werken. Daarom kijken we met de ontwikkelaar naar manieren om de presentatie van de gegevens overzichtelijker te maken."

Gitzels B.V. schafte het Celine meetsysteem aan met belastingvoordeel van de Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). De kwekerij maakte verder gebruik van Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) om de onderzoekskosten te verlagen.

Investeer ook in een milieuvriendelijke techniek

Gitzels zelf is blij met de mogelijkheden. "MIA\Vamil zorgt ervoor dat je de stap durft te zetten." 

Wilt u ook investeren in een milieuvriendelijke techniek? Met belastingvoordeel? Maak dan gebruik van de MIA\Vamil. Kijk op de Milieulijst welke milieutechnieken belastingvoordeel krijgen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?