"In gesloten systeem recyclen van spuitbussen geeft enorm minder CO2-uitstoot"
Aerosol Recycling Twente recyclet grootschalig en milieuvriendelijk spuitbussen. Het zet daarmee grote stappen in duurzaamheid en milieubewustzijn. Mede-eigenaar Jos van der Horst vertelt: "Wij verwerken lege en voor verkoop afgekeurde spuitbussen. Dat gebeurt in een gesloten systeem." Het bedrijf wil de recycling verder verduurzamen.
Gesloten systeem
Om sprongen te maken in duurzaamheid en technologie, schafte Aerosol Recycling Twente eerder de DeSpray 1500 aan. Een innovatieve machine die het metaal van zogeheten 'aerosolbussen' recyclet. En ook milieuvriendelijk de overgebleven gassen, vloeistoffen en/of reststoffen verwerkt. "Het is één van de weinige installaties die dat volledig doet in een gesloten systeem." Zo onderstreept Van der Horst de uniek- én veiligheid.
Doorontwikkeling eerste machine
Van der Horst vertelt: "Onze huidige DeSpray 1500-machine is een eerste model. De machine had doorontwikkeling nodig. Je krijgt in zo'n eerste jaar te maken met allerlei technische en operationele kinderziektes." Toch kijkt hij met een heel goed gevoel terug. "Er is veel vraag naar deze vorm van recycling en onze capaciteit is nu al volledig bezet. De machine bleek de juiste keuze."
Vervolginvestering
Om te kunnen groeien kocht het bedrijf ook de DeSpray 3000. Dit versterkt de basis van het bedrijf: het innovatief nastreven van een duurzame, circulaire economie. Al zegt hij: "Het was een behoorlijke investering én een sprong in het diepe." Gelukkig was er ondersteuning vanuit de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI), geeft Van der Horst aan.
Deze koop betaalt zich ruimschoots uit. "Onlangs gaven we een demonstratie aan mogelijke klanten uit verschillende landen. Het leverde ons al 6 opdrachten op. Dus ook in commercieel opzicht legt de regeling ons geen windeieren", zegt Van der Horst. "Andere eigenaren van het bedrijf en ik hebben er ook eigen geld in gestoken. Dat maakt het extra belangrijk dat deze nieuwe machine economisch lonend wordt."
Milieuprestatie verviervoudigen
"De tot nu toe 500 ton verwerkte spuitbussen, zorgt voor ongeveer 280 ton CO2-reductie", licht Van der Horst toe. "We hebben duidelijk en meetbaar een sterke en positieve invloed op het milieu. Die milieuprestatie willen we verviervoudigen met een 2e 3000-machine. Dat is zakelijk slim en belangrijk voor onze milieu- en maatschappelijke doelen."
VEKI-tips
Van der Horst ziet het innovatieve belang van de VEKI die bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen. Hij heeft tips voor andere ondernemers. "Belangrijk is dat je de aanvraag goed voorbereidt, schrijft en onderbouwt. Soms is een regeling en duurzaam ondernemen best lastig. Gebruik goede adviesbureaus die kunnen helpen bij de voorbereiding en de aanvraag." Zijn laatste gouden tip: "Mag je gebruikmaken van de regeling? Zorg dan dat je de administratie goed op orde hebt én houdt. Dat maakt de relatie met de beoordelaar goed."
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat