Regelhulpen, de ervaringen van het Digital Trust Center

Gepubliceerd op:
12 juni 2024

Ondernemers hebben te maken met veel wetten en regels. Hieruit volgen verplichtingen, maar ook kansen. Een Regelhulp van RVO maakt ondernemers hierin wegwijs. Een Regelhulp is een interactieve, digitale tool waarmee een overheidsorganisatie complexe zaken uitlegt aan ondernemers. De ondernemer doorloopt een beslisboom en krijgt daarna advies op maat of een persoonlijk stappenplan. Dat kan over heel diverse onderwerpen gaan. Bijvoorbeeld over cybersecurity.

laptop met regelhulp cyberveiligcheck op het scherm

Complexe materie eenvoudiger maken 

Het Digital Trust Center helpt ondernemers met advies, informatie en voorlichting om cyberweerbaar te worden en de cybersecurity op orde te brengen. "Dat is vaak best complexe materie die we eenvoudiger maken met Regelhulpen. Een Regelhulp helpt ondernemers om in actie te komen", aldus Veroniek Bender, webmanager bij het DTC. Het DTC is opdrachtgever van 4 Regelhulpen. 

Basisscan Cyberweerbaarheid

De Basisscan Cyberweerbaarheid gaat over de basismaatregelen die ondernemers minimaal moeten nemen voor hun cyberveiligheid. De ondernemer beantwoordt van 25 vragen en krijgt een advies. Zo weet hij wat hij moet doen om de basis op orde te hebben. 

Minder jargon en laagdrempeliger

"Het DTC bedient 2,3 miljoen bedrijven; 81% daarvan is zelfstandig ondernemer, 14% is mkb-bedrijf. Voor hen is de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Deze heeft minder jargon en is laagdrempeliger. In het advies dat uit deze Regelhulp rolt, staat wat er nu als eerste moet gebeuren, maar ook wat later kan worden opgepakt."

Het DTC heeft nog 2 Regelhulpen: De Security Check Procesautomatisering geeft inzicht in de maatregelen voor operationele techniek en de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid vertelt bedrijven in welk risicosegment ze vallen en welke maatregelen daarbij horen. In 2023 zijn de 4 Regelhulpen door ruim 15.000 bedrijven gebruikt.

Prettige samenwerking met RVO

Veroniek ervaart de samenwerking met RVO als heel prettig. "RVO is een fijne adviseur en sparringpartner. RVO adviseert bij het offertetraject, het inkoopproces en de briefing aan de bouwers van de Regelhulp. Daarnaast adviseren ze over meetbaarheid en nieuwe functionaliteiten, bijvoorbeeld de feedbacktool. Regelhulpen helpen ondernemers om informatie te vinden die voor hun relevant is. De keuzes die de ondernemer maakt in de Regelhulp, zorgen voor een persoonlijk advies. Een advies dat past bij de situatie waarin de ondernemer zit. Zo help je ondernemers snel op weg in de brij van informatie en opties. Een Regelhulp maakt zaken concreet en deze efficiëntie maakt het de geïnvesteerde euro’s meer dan waard."

Ook ondernemers wegwijs maken?

Wilt uw overheidsorganisatie ook ondernemers wegwijs maken in (ingewikkelde) wetten en regels? Wilt u ze wijzen op kansen en verplichtingen die voortkomen uit die regels? Kortom, hebt u interesse in een Regelhulp? Mail dan naar het Kenniscentrum Regelhulpen van RVO: regelhulpenvoorbedrijven@rvo.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?