“Met slimme QR-codes maken we het recyclen van textiel makkelijker”

Gepubliceerd op:
3 april 2025

Hoe laat je als kledingfabrikant zien waar en waarvan jouw producten gemaakt zijn, zodat recycling makkelijker wordt? Met subsidie van het Digital Europe Programme heeft Scantrust hiervoor een oplossing ontwikkeld: een digitaal productpaspoort. 

Digitale productpaspoorten (DPP’s) helpen bij een circulaire economie. “Een DPP is een digitale kaart met een unieke QR-code die gekoppeld is aan een product”, zegt Patryk Cieplik van Scantrust. “Hierin staat informatie over de herkomst en samenstelling van een product en hoe je het kunt recyclen. Dat helpt om de textielindustrie circulair te maken.”

Innoveren met digitale paspoorten

Binnen het Europese innovatieproject CirPass-2 werken bedrijven uit verschillende EU-landen samen om innovatieve oplossingen te testen en te valideren. Scantrust voert de leiding over 1 pilotproject van CirPass-2. “We onderzoeken of ons DPP werkt voor mkb-bedrijven die actief zijn in textiel met dons”, zegt Cieplik. “We bieden hen een toegankelijke oplossing om te voldoen aan de toekomstige richtlijnen. Zoals de nieuwe wetgeving die bedrijven verplicht om productinformatie transparant te maken voor recycling en duurzaamheid. Door QR-codes op het textiel en online software helpen we hen efficiënter producten te volgen, recyclen en upcyclen.​​​​ We werken toe naar een oplossing die straks in alle sectoren toepasbaar is.”

Europese steun versnelt innovatie

De steun vanuit het Digital Europe Programme (DEP) is cruciaal voor Scantrust. “Dankzij deze financiering werken we efficiënter samen met partners in verschillende EU-landen en kunnen we sneller resultaten boeken”, zegt Cieplik. “Samen werken we aan het beschrijven van eigenschappen en de verdere ontwikkeling van de syntaxis (codes binnen een programmeertaal) voor DPP’s.” 

Extra financiering Nederlandse ​​overheid

Naast de Europese subsidie ontving Scantrust aanvullende financiering van de Nederlandse overheid (nationale cofinanciering). Deze aanvullende subsidie is bedoeld voor onderwerpen die het Europese Digital Europe Programme niet volledig financiert. Cieplik: “We gebruikten de cofinanciering om inzicht te krijgen in welke Nederlandse organisaties ook werken aan DPP’s. Hierdoor konden we samenwerken met belangrijke partijen zoals TNO. Samen met deze organisaties helpen we om de Nederlandse aanpak van DPP’s vorm te geven.” 

Transparante hulp van RVO

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hielp het bedrijf bij hun aanvraag voor nationale cofinanciering. “Vanaf dag één was die hulp duidelijk en transparant”, zegt Cieplik. 

“Dankzij de expertise van de adviseurs van RVO kregen we helder inzicht in de voorwaarden en konden we onze aanvraag snel en efficiënt indienen. Dit zorgde ervoor dat we geen tijd kwijt waren aan extra bureaucratie en ons volledig kunnen richten op de succesvolle ontwikkeling van het project.”​​

Patryk Cieplik
Scantrust

Meer weten of hulp bij uw aanvraag?

Meer weten over hoe uw organisatie digitaal kan innoveren met behulp van het Digital Europe Programme? Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag of wilt u een aanvraag indienen of zoekt u projectpartners? Ontdek meer over de mogelijkheden van Digital Europe Programme of neem contact op met een onze adviseurs via digital.europe@rvo.nl

Bent u tevreden over deze pagina?