Digitalisering en cyberveiligheid
Bedrijven en organisaties investeren steeds meer in de ontwikkeling van digitalisering. Bijvoorbeeld om problemen op te lossen of om het werk sneller, efficiënt en consistent uit te voeren. Van het automatiseren van bedrijfsprocessen tot inzetten van digitale middelen in de zorg (e-health).
Met verschillende subsidies en regelingen biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) passende steun aan ondernemers in verschillende stappen binnen het digitaliseringsproces. Van het bemidddelen bij internationale samenwerkingen tot financiële steun, op vele vlakken dragen wij graag ons steentje bij. Wilt u digitaal innoveren? Maak dan kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen.
Kansen en risico’s
Wat digitalisering zo fascinerend maakt, is dat het blijft doorontwikkelen. Wat vandaag een digitale innovatie is, kan morgen een standaard onderdeel zijn binnen een werkproces.
Veel ondernemers zijn gedreven om naar effectieve en efficiënte oplossingen te kijken die hun werkzaamheden vergemakkelijken. Maar er zijn ook digitale innovaties die het leven van iedereen makkelijker maken, bijdragen aan onze mooie planeet of de zorg verbeteren. Dat maakt digitalisering zo belangrijk. Het is nodig. En het kan op zoveel manieren.
Toch mogen we niet vergeten dat de digitale wereld ook risico's met zich meebrengt. Daarom organiseerden wij in 2021 het Webinar ICT en Cyberveiligheid. Hierin lieten we in vogelvlucht zien op welke manieren RVO ondersteuning biedt aan ondernemers en instellingen die bezig zijn met digitalisering. Verderop op deze pagina vindt u een link naar het webinar.
Uitgelichte regelingen
Voor initiatieven die digitalisering verder helpen en veiliger maken zijn er verschillende regelingen en diensten. Ook worden er geregeld evenementen georganiseerd om bedrijven te informeren over de mogelijkheden. Hieronder sommen wij een aantal diensten en regelingen voor u op. Verderop op de pagina vindt u een aantal uitgelichte evenementen.
U wilt binnen uw bedrijf digitaliseren, maar u weet niet goed waar u moet beginnen. Of u ziet wel mogelijkheden, maar die zijn te kostbaar. Via de subsidieregeling Mijn Digitale Zaak kunt u advies inwinnen en/of technologie aanschaffen om uw basis op orde te krijgen op het gebied van digitalisering.
Digital Europe is een nieuw Europees subsidieprogramma dat gericht is op het versterken van de digitale capaciteiten in de EU als onderdeel van de digitaliseringsstrategie van de Europese Commissie. Onderdeel binnen het programma zijn de gerichte Europese Digitale innovatie Hubs (EDIHs) die gericht zijn op brede regionale ondersteuning voor het versnellen van digitalisering bij het mkb en overheden.
Het Eureka-cluster Xecs heeft als doel het tempo van duurzame industriële innovatie in de Electronics Components & Systems (ECS)-gemeenschap te versnellen. Xecs wil een ambitieus internationaal samenwerkingsprogramma opzetten dat resulteert in maatschappelijke en economische impact voor iedereen die deelneemt aan een Xecs-project. Deelname is in principe voor iedere organisatie mogelijk: bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met onderzoek naar technologie én applicaties.
Een digitale werkplaats is een (digitale) plek waar je als ondernemer in jouw regio terecht kunt om je 1e stap in digitalisering te zetten. Bekijk alle werkplaatsen die momenteel open zijn in een overzicht op de website van Katapult. Wellicht komt u wel in contact met één van onze klanten die gebruik hebben gemaakt van de Subsidieregeling mkb-werkplaatsen. Bent u juist werkzaam bij een mkb-werkplaats? Houd de subsidiepagina dan in de gaten, zodat u als eerste weet wanneer de regeling weer open gaat.
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw kennis te beschermen. Deze zijn afzonderlijk of in combinatie te gebruiken. Voor de ICT sector gaat het om auteursrecht, databankenrecht en chipsrecht. Een andere optie is bedrijfsgeheim. Lees alles over de verschillende beschermingsmogelijkheden.
Wist u dat dankzij de Seed Capital regeling investeringsfondsen worden opgezet waar ondernemers direct terecht kunnen voor financiering? We hebben alle Seed-fondsen gericht op de ICT sector overzichtelijk opgesomd.
Veel bedrijven weten nog onvoldoende hoe ze zich moeten wapenen tegen de cyberdreigingen die hen boven het hoofd hangen. De subsidieregeling Cyberweerbaarheid stimuleert groepen van bedrijven in niet-vitale sectoren om op cybersecurityterrein te gaan samenwerken.
Wilt u als werkgever uw medewerker(s) laten omscholen naar een beroep in de techniek of ICT? Kijk of u in aanmerking komt voor de omscholingsregeling.
Wilt u met uw bedrijf uw internationale concurrentiepositie versterken? U kunt deelnemen aan ITEA4: het Europees strategisch onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van software-intensieve systemen en diensten. Het gaat daarbij om marktgericht/toegepast onderzoek.
Cluster 4 van Horizon Europe heeft als doel de Europese capaciteit op het gebied van de sleuteltechnologieën te vergroten, in zowel het digitale, industriële als ruimtevaartdomein. Zo moet Research & Development (R&D) een concurrerende, groene, digitale en circulaire Europese industrie versterken.
Cluster 3 van Horizon Europe richt zich op uitdagingen die de EU heeft als het gaat om (digitale) veiligheid. Dit kunnen uitdagingen zijn als terrorisme en natuurrampen, maar ook cybercriminaliteit valt hieronder.
De overkoepelende term Smart Industry richt zich op optimalisatie van productieprocessen, ontwikkeling van slimme en gepersonaliseerde producten en verbetering van businessmodellen bij bedrijven, door in te zetten op combinaties van digitale en technologische innovaties die elkaar versterken. Hiervoor zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Zo richten de Europese Digitale innovatie Hubs (EDIHs) zich op brede regionale ondersteuning voor het versnellen van digitalisering bij het mkb en overheden.
One Single Hub (OSH) wil regionale krachten bundelen om start-ups en scale-ups op een effectieve en efficiënte manier te ondersteunen. Ook diverse ICT-projecten ontvingen financiering via dit programma.
Key Digital Technologies Joint Undertaking (KDT JU) is een publiek-privaat partnerschap dat Europese samenwerkingsverbanden van bedrijven, al dan niet in combinatie met universiteiten en onderzoeksorganisaties ondersteunt. De samenwerkingsverbanden moeten zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie op het gebied van elektronische componenten en systemen (ECS): embedded software, nano-elektronica en smart systems.
EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) is een publiek-privaat partnerschap dat het ontwikkelen, uitrollen en breed beschikbaar stellen van de kennis en infrastructuur op het gebied van supercomputers ondersteunt. Het programma staat open voor Europese samenwerkingsverbanden van elk type organisatie die zich richten op onderzoek naar nieuwe supercomputertechnologieën, en het gebruik en het vermarkten van supercomputer-infrastructuur.
Om digitale technologieën goed te laten werken moet er een infrastructuur zijn die ervoor zorgt dat deze technologieën goed met elkaar in verbinding zijn. Denk aan gigabit-, 5G-, cloudnetwerken en onderzeese kabels. Connection Europe Facility (CEF) Digital ondersteunt projecten gericht op het ontwikkelen en versterken van een veilige, duurzame en hoogwaardige digitale infrastructuur in Europa. Het staat open voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden.
Praktijkverhalen
Lees meer over de analoge toetsenborden die Wooting maakt voor gamers. Of lees hoe Orbisk de restaurantwereld aan het veroveren is.
Nationaal Groeifonds
Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard uit voor projecten op 2 terreinen, waar de meeste kansen aanwezig zijn voor structurele en duurzame economische groei. Inmiddels zijn de projecten van de eerste 2 rondes bekend. In beide terreinen zitten projecten op het gebied van ICT en kunstmatige intelligentie (AI), zoals Quantum Delta NL en het AiNed Investeringsprogramma uit ronde 1. Ook in ronde 2 zitten diverse ICT en AI projecten.
Evenement terugkijken
Webinar ICT en Cyberveiligheid (25 november 2021)
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat