Cybersecurity Innovation Fund (CIF-NL)
Nederland digitaliseert snel. Cybersecurity is dus van groot belang. Het Cybersecurity Innovation Fund (CIF-NL) heeft als doel om cybersecurity-innovatie te stimuleren. U vraagt de subsidie aan voor het (door)ontwikkelen van cybersecurity-oplossingen.
Hoogte subsidie en looptijd
Voor wie
CIF-NL is er voor ondernemingen en onderzoeksorganisaties die in Nederland gevestigd zijn. Met hun cybersecurity-innovatieprojecten dragen zij bij aan (een van) de volgende deelgebieden:
4 Deelgebieden
Om onze digitale ecosystemen te beschermen tegen dreigingen zoals malware, phishing-aanvallen en gegevensdiefstal, is het belangrijk dat er een goede cybersecurity-infrastructuur bestaat. Deze infrastructuur moet een adequate preventie en respons bieden bij de snelheid, complexiteit of schaal waarop aanvallen kunnen gebeuren. Dit maakt automatisering van cybersecurity-oplossingen noodzakelijk.
Binnen dit deelgebied kunnen organisaties projecten indienen op het gebied van het automatisch voorspellen, opsporen en tegenhouden van cyberdreigingen en het automatisch verspreiden van kennis en informatie over cyberdreigingen. Denk aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van digital twins. Of aan algoritmes en systemen om cyberaanvallen te voorspellen op basis van kunstmatige intelligentie, om vervolgens (automatisch) tot actie over te gaan.
Er is op dit moment te weinig geschikt cyberpersoneel. Dit houdt een goede ontwikkeling en implementatie van cybersecurity tegen. Bedrijven en overheden krijgen de cybersecurity-vacatures niet gevuld door een gebrek aan geschoold personeel en de hoge doorloopsnelheid van werknemers. Er zijn momenteel weinig programma’s om geschikt personeel in de cybersecuritysector te trainen en behouden.
Binnen dit deelgebied kunnen organisaties projecten indienen die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van personeel op het gebied van cybersecurity, zoals:
- de ontwikkeling van een innovatieve cybersecurity-opleidingsmodule, training of omgeving.
- het (door)ontwikkelen van specifieke competentieprofielen die aansluiten op bestaande raamwerken.
- een programma voor de uitwisseling van personeel en kennis tussen het bedrijfsleven en de overheid of business-to-business.
Door de opkomst van kunstmatige intelligentie en Big Data is er steeds meer behoefte aan het delen van data tussen partijen. Het is belangrijk dat de data proportioneel, veilig en privacybeschermend gedeeld wordt. Dat kan door bestaande wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Maar ook wanneer partijen vertrouwelijke cybersecuritydata met elkaar willen delen.
Binnen dit deelgebied kunnen organisaties projecten indienen die het mogelijk maken om cybersecuritydata proportioneel, veilig en privacybeschermend te delen. Denk bijvoorbeeld aan technische oplossingen, zoals synthetische data, Multi Party Computation (MPC) en cryptografie (quantum-safe). Maar ook aan de ondersteuning van partijen in een samenwerkingsverband voor cybersecurity-informatiedeling.
Voor cybersecurity-oplossingen die een kleinschalig toepassingsgebied (lijken te) hebben, is het lastig financiering te vinden. Dat komt door een mogelijk gebrek aan commerciële interesse. Toch kunnen die oplossingen van groot belang zijn voor de veiligheid van organisaties of voor de nationale veiligheid.
Binnen dit deelgebied passen 2 type projecten:
- Projecten die hele specifieke oplossingen bieden met één doel: de nationale veiligheid van Nederland. Dus met een mogelijk groot effect in Nederland. Denk aan een oplossing die de veiligheid verbetert van bijvoorbeeld een Industrial Control Systeem dat slechts op één specifieke plek in Nederland wordt gebruikt.
- Cybersecurity-oplossingen die nu alleen worden gebruikt voor de nationale veiligheid, maar mogelijkheden bieden voor een bredere toepassing in nieuwe marktsegment(en).
Deze deelgebieden vormen een belangrijk onderdeel van de beoordeling van uw aanvraag. Het is belangrijk dat u goed beargumenteert hoe uw cybersecurity-innovatieproject aansluit bij één of meerdere van deze 4 deelgebieden. Wel is het van belang dat uw project hoofdzakelijk aansluit bij één van deze deelgebieden. Bij voorkeur vraagt u CIF-NL aan in een samenwerkingsverband, maar dit is niet verplicht.
Informatiesessie 27 september
Heeft u ideeën of plannen om cybersecurity innovaties (door) te ontwikkelen? Wilt u graag meer weten over de nieuwe subsidie en hoe u deze aanvraagt? Meld u dan aan voor de (online) informatiebijeenkomst.
Voorwaarden
Bekijk de voorwaarden voor het Cybersecurity Innovation Fund en lees waar u en uw project aan moeten voldoen.
Aanvragen
U kunt de subsidie aanvragen van 2 oktober 2023, 9:00 uur tot en met 2 november 2023, 17:00 uur. Vanaf de openingsdatum vindt u op deze pagina een link naar de aanvraagpagina. De afhandeling van de aanvragen gebeurt op volgorde van binnenkomst ('first come, first serve').
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Het kan een paar dagen duren voordat u eHerkenning heeft ontvangen.
Bijlagen bij uw aanvraag
Uw aanvraag bestaat uit:
- Een projectplan met daarin een projectomschrijving van doelen, deelgebieden en de activiteiten. Ook bevat het projectplan:
- een korte beschrijving van de competenties van de betrokken organisaties of personen bij het project.
- de strategie, de ontwikkelprioriteiten, de verwachte planning én effecten van het op de markt te brengen van het te ontwikkelen product.
- Een begroting waarin u een omschrijving geeft van:
- de omvang van de gevraagde subsidie.
- de totale subsidiabele kosten van het cybersecurity-innovatieproject; en de kosten per deelnemer en per fase van het project.
- Een ingevuld 'Ownership control declaration'-formulier.
Bijlagen die alleen gelden voor specifieke situaties:
- Een eventuele de-minimissteunverklaring (alleen verplicht als u wenst daarvan gebruik te maken).
- Een samenwerkingsovereenkomst (alleen verplicht als u werkt in een samenwerkingsverband waarvan een onderzoeksorganisatie deel uitmaakt).
- Een ingevuld formulier ‘Aanmelding deelnemer en machtiging penvoerder’(alleen verplicht als u werkt in een samenwerkingsverband waarvan een onderzoeksorganisatie deel uitmaakt ).
U bent als aanvrager zelf verantwoordelijk voor de volledigheid van uw aanvraag.
Na uw aanvraag
Uiterlijk 8 weken na het indienen van uw aanvraag ontvangt u de uitslag van de beoordeling. Bij een succesvol beoordeelde aanvraag ontvangt u een verleningsbrief met het exacte subsidiebedrag. Eventueel kunt u bezwaar maken tegen de uitkomst van de beoordelingsprocedure. Hierover leest u meer in de verleningsbrief.
Bij toekenning van de subsidie start uw project zo snel mogelijk na de verlening en uiterlijk 1 februari 2024. U rondt af binnen 6 maanden, maar uiterlijk vóór 1 augustus 2024.
Na afronding van het cybersecurity-innovatieproject deelt u in het kader van de subsidievaststelling een verslag met een omschrijving van de projectresultaten van het cybersecurity-innovatieproject en hoe het project heeft bijgedragen aan de doelen en thema's.
Wetten en regels
Vragen over het Cybersecurity Innovation Fund?
CIF-NL wordt gecoördineerd door NEXIS, het Nederlandse loket voor cybersecurity-innovatie en RVO. Heeft u vragen over de subsidie? Neem dan contact op via info@ncc-nexis.nl.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat