Open voor aanvragen

Horizon Europe - Cluster 4 Digital, industry and space

Gepubliceerd op:
22 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 maart 2024

Cluster 4 van Horizon Europe heeft als doel de Europese capaciteit op het gebied van de sleuteltechnologieën te vergroten, in zowel het digitale, industriële als ruimtevaartdomein. Zo moet Research & Development (R&D) een concurrerende, groene, digitale en circulaire Europese industrie versterken.

Cluster 4 projecten moeten bijdragen aan:

 • een grotere technologische onafhankelijkheid van de Europese Unie; en
 • een transformatie van onze economie, de werkomgeving en de maatschappij.

Oproepen voor voorstellen

Het Cluster 4 werkprogramma voor 2023-2024 heeft verschillende oproepen ('calls for proposals'). Deze oproepen vragen om projectvoorstellen die bijdragen aan het realiseren van 6 Europese doelen:

 1. Climate-neutral, circular and digitised production.
  Dit doel richt zich op de groene en digitale transformatie van de productie- en bouwsector. Dit doel draagt bij aan een klimaatneutrale, circulaire en gedigitaliseerde energie-intensieve industrie.
 2. Increased autonomy in key strategic value chains for resilient industry.
  Dit doel richt zich op onderzoek naar grondstoffen, geavanceerde materialen en circulaire waardeketens.
 3. World-leading data and computing technologies.
  Dit doel richt zich op een sterke focus op High Performance Computing (HPC), cloud technology en data solutions. Onderzoek binnen het thema HPC is gebundeld binnen de EUROHPC Joint Undertaking (JU).
 4. Digital and emerging technologies for competitiveness and fit for the European Green Deal.
  Het grootste doel faciliteert het onderzoek naar kwantum, grafeen, robotica, micro-nano-electronica (Key Digital Technologies JU), onderzoek naar post 5G-communicatie (Smart Networks & Services JU) en ten slotte laag TRL-onderzoek naar de sleuteltechnologieën van morgen.
 5. Open strategic autonomy in developing, deploying and using global space-based infrastructures, services, applications and data.
  Dit doel richt zich op ruimteonderzoek, de versterking van onze mogelijkheden om naar de ruimte te gaan, versterking van de infrastructuren, diensten en toepassingen voor Galileo, European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) en Copernicus. Het draagt ook bij aan Space Situational Awareness (SSA), GOVSATCOM en kwantum en aan ruimtevaart ecosystemen rond ondernemerschap.
 6. A human-centred, ethical development of digital and industrial technologies.
  De belangrijkste uitdagingen van dit doel zijn Artificial Intelligence (AI) based on trust, an Internet of Trust, eXtended Reality en systemische benaderingen om het beste uit de technologie te halen voor de maatschappij en industrie.

Bekijk het webinar Cluster 4

Op dinsdag 24 oktober 2023 vond het webinar Horizon Europe Cluster 4: Digital, Industry, Space plaats. Heeft u het webinar gemist of wilt u deze nog een keer terugkijken? Bekijk hem dan op ons YouTube-kanaal (voertaal: Engels).

Zoek een geschikte oproep

De Europese Commissie (EC) publiceert de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het Funding & Tender portal van de EC ziet u welke calls op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

"Eerste stap is om de call goed te bekijken: kun je daar wat mee? Daarna kun je ons bellen en dan kijken wij naar: wat wil je precies, past dat erin? En als het past: zijn er al consortia mee bezig en kun je daarbij aansluiten? De meeste (kleinere) innovatieve bedrijven schrijven niet zelfstandig in op een call. Via buitenlandse collega’s krijgen we vaak aanvragen van partijen die bezig zijn met een bepaalde call. Wij maken en schakelen tussen partijen."

Lees het interview met adviseur John Heynen op de website van Circulaire Maakindustrie.

John Heynen
Adviseur Horizon Europe Cluster 4 (Industry)

Vragen over Cluster 4 of hulp nodig bij uw projectvoorstel?

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project. Of mail naar horizon.cluster4@rvo.nl.

Voorstel indienen

Bent u bezig met het schrijven van een projectvoorstel? Gebruik dan het onderstaande Engelstalige RVO-geannoteerde sjabloon (template).

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Cluster 4? Meld u dan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven en uitnodigingen te ontvangen voor evenementen.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. Bekijk het overzicht met trainingen en workshops en zoek een geschikte training in onze agenda.

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?