Horizon Europe - Cluster 4 Digital, industry and space
Cluster 4 van Horizon Europe heeft als doel de Europese capaciteit op het gebied van de sleuteltechnologieën te vergroten, in zowel het digitale, industriële als ruimtevaartdomein. Zo moet Research & Development (R&D) een concurrerende, groene, digitale en circulaire Europese industrie versterken.
Cluster 4 projecten moeten bijdragen aan:
- een grotere technologische onafhankelijkheid van de Europese Unie; en
- een transformatie van onze economie, de werkomgeving en de maatschappij.
Oproepen voor voorstellen
Het Cluster 4 werkprogramma voor 2021-2022 heeft verschillende oproepen ('calls for proposals'). Deze oproepen hebben 6 doelen:
- Climate-neutral, circular and digitised production.
Dit doel richt zich op de groene en digitale transformatie van de productie- en bouwsector. Dit doel draagt bij aan een klimaatneutrale, circulaire en gedigitaliseerde energie-intensieve industrie. - Increased autonomy in key strategic value chains for resilient industry.
Dit doel richt zich op onderzoek naar grondstoffen, geavanceerde materialen en circulaire waardeketens. - World-leading data and computing technologies.
Dit doel richt zich op een sterke focus op High Performance Computing (HPC), cloud technology en data solutions. Onderzoek binnen het thema HPC is gebundeld binnen de EUROHPC Joint Undertaking (JU). - Digital and emerging technologies for competitiveness and the European Green Deal.
Het grootste doel faciliteert het onderzoek naar kwantum, grafeen, robotica, micro-nano-electronica (Key Digital Technologies JU), onderzoek naar post 5G-communicatie (Smart Networks & Services JU) en ten slotte laag TRL-onderzoek naar de sleuteltechnologieën van morgen. - Open strategic autonomy to develop, deploy and use global space-based infrastructures, services, applications and data.
Dit doel richt zich op ruimteonderzoek, de versterking van onze mogelijkheden om naar de ruimte te gaan, versterking van de infrastructuren, diensten en toepassingen voor Galileo, European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) en Copernicus. Het draagt ook bij aan Space Situational Awareness (SSA), GOVSATCOM en kwantum en aan ruimtevaart ecosystemen rond ondernemerschap. - A human-centred, ethical development of digital and industrial technologies.
De belangrijkste uitdagingen van dit doel zijn Artificial Intelligence (AI) based on trust, an Internet of Trust, eXtended Reality en systemische benaderingen om het beste uit de technologie te halen voor de maatschappij en industrie.
Voorstel indienen
De Europese Commissie (EC) publiceert in 2021 en 2022 de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het online portaal (Funding and Tender Opportunities Portal) van de EC ziet u welke 'calls' op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.
Bent u bezig met het schrijven van een projectvoorstel? Gebruik dan het onderstaande Engelstalige RVO-geannoteerde sjabloon (template).
Meer weten?
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten.
Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project. Zoekt u een contactpersoon over een specifiek programma in Horizon Europe? Bekijk dan het totaaloverzicht van onderwerpen en bijbehorende adviseurs.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat