Tijdelijk gesloten voor aanvragen

MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten Artificiële Intelligentie (AI)

Gepubliceerd op:
1 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
5 april 2024

Werkt u met andere mkb'ers samen om producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of vernieuwen en wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van de digitale sleuteltechnologie Artificiële Intelligentie (AI)? U kunt dan een aanvraag indienen voor een R&D-Samenwerkingsproject op het thema AI. Zo stimuleert de overheid innovatie.

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
dinsdag 19 maart 2024
09:00
Einddatum:
dinsdag 7 mei 2024
17:00
Totaal budget:
€ 3.550.000

Dit MIT-instrument is tijdelijk gesloten. U kunt niet meer aanvragen. Aanvragen was mogelijk van 19 maart 2024, 9:00 uur tot en met 7 mei 2024, 17:00 uur. 

Digitale transformatie

Er is een digitale transformatie gaande in de samenleving en economie, onder andere als gevolg van AI. Mkb'ers hebben vaak niet voldoende actuele kennis en kunde op het gebied van AI in huis om de mogelijkheden ervan te benutten. Daarbij komt dat AI zelf ook nog sterk in ontwikkeling is. De tender R&D-Samenwerkingsprojecten op het thema AI ondersteunt deze ontwikkeling en draagt bij aan een sterke kennis- en innovatiebasis op het gebied van AI voor het mkb. Deze tender is onderdeel van het AiNed-programma van het Nationaal Groeifonds.

Thema AI

AI verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en - met een zekere mate van zelfstandigheid - actie te ondernemen om specifieke doelen te bereiken (definitie van de Europese Commissie).

Alleen landelijk budget

Bij de MIT-regeling zijn er landelijke budgetten en/of budgetten per regio. Dit verschilt per MIT-instrument. Voor R&D-Samenwerkingsprojecten AI is alléén landelijk budget beschikbaar.

Voorwaarden

U kunt voor het thema AI subsidie aanvragen voor een klein of een groot samenwerkingsproject. De algemene voorwaarden zijn gelijk aan de generieke voorwaarden MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten.

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet het project passen binnen het subthema Artificiële Intelligentie van de digitale Sleuteltechnologie. Dit houdt het volgende in:

  • Het project draagt bij aan de ontwikkeling en inzet van generatieve AI en/of 'machine learning'.
  • Het project bevat een aanpak die oog heeft voor betrouwbare en mensgerichte AI. 
  • Het project biedt een aantoonbaar nieuwe oplossing voor één of meerdere toepassingsgebieden van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). De NL AIC is een samenwerkingsverband dat gericht is op het ontwikkelen van kennis en innovatie over AI. Lees meer over NL AIC en de toepassingsgebieden.

In bijlage 3.4.1 paragraaf 6.a van de Staatscourant Publicatie van de MIT leest u meer over de (specifieke) voorwaarden. 

Software in de MIT

Alleenstaande software zonder fysiek product komt niet in aanmerking voor de MIT. Er moet een directe interactie zijn tussen de te ontwikkelen software en het product. Software voor apps of platforms die alleen de toegang tot een dienst ondersteunen (bijvoorbeeld voor webwinkels), komen niet in aanmerking voor subsidie. Voor projecten die bijdragen aan de generieke ontwikkeling en inzet van AI en daarmee aansluiten bij KIA6.a. Digital Technologies: Artificiële Intelligentie (AI), is deze software-clausule niet van toepassing.

Gebruik loketwijzer

Voor de MIT-regeling zijn er regionale loketten en een landelijk RVO-loket. Waar u uw aanvraag moet indienen, verschilt per MIT-instrument. Voor R&D-Samenwerkingsprojecten AI kunt u alléén een aanvraag indienen bij het landelijk RVO-loket. U kunt altijd onze loketwijzer gebruiken voor het bepalen van het juiste loket.

Na uw aanvraag

Heeft u subsidie voor R&D-Samenwerkingsprojecten AI aangevraagd en is deze subsidie aan u toegewezen?

Lees meer over het proces na uw aanvraag

MIT in de praktijk

Geluidsoverlast is een veelvoorkomend probleem. Munisense, Peutz en Embedded Acoustics werken samen aan een technologie, waarbij sensoren en hybride AI het mogelijk maken om verschillende soorten geluiden constant te monitoren en automatisch te herkennen. Zij ontvingen de MIT AI-subsidie en zetten dat bedrag in om deze technologie verder te brengen. 

Lees hun verhaal op de site van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC).

Uitslagen en rangschikking tender 2023

De uitslag van de afgelopen R&D-tender Artificiële Intelligentie (AI) is bekend. In totaal zijn er 52 voorstellen gerangschikt. 16 voorstellen ontvangen subsidie uit het subsidiebudget van € 3.550.000. In het overzicht staan alle aanvragen, gesorteerd op volgorde van rangschikking.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?