Bescherm uw digitale innovatie

Gepubliceerd op:
2 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
26 juni 2023

Kunt u software wel of niet met een octrooi beschermen? Van wie is een databank eigenlijk? Wat zijn de meest voorkomende beschermingsvormen voor digitale innovaties? En wat beschermt u ermee? Octrooicentrum Nederland biedt u op deze pagina informatie, tips en ondernemersverhalen over het beschermen van digitale innovaties.

Beschermingsvormen voor digitale innovaties

Waarom zou u als digitale ontwikkelaar denken aan intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten)? Allereerst omdat u daarmee zelf bepaalt onder welke voorwaarden een ander uw innovatie mag gebruiken. Zo kunt u met een octrooi een ander verbieden om uw uitvinding bedrijfsmatig te gebruiken. Of u kunt met auteursrecht bepalen of uw software gebruikt, gewijzigd of gedeeld mag worden. En dat laatste kan in de vorm van licenties zelfs geld opleveren. 

U kunt uw innovatie vaak met verschillende IE-rechten beschermen. Misschien vraagt u op de techniek van uw software een octrooi aan, maar kunt u de broncode als creatieve tekst beschermen met auteursrecht. Of u houdt de broncode als bedrijfsgeheim. We hebben de mogelijke beschermingsvorm hieronder voor u op een rij gezet.

Merkenrecht

Onderscheidende tekens kunt u beschermen als merk om uw bedrijf of product goed herkenbaar te maken. De meest voorkomende merken zijn woordmerken (namen) en beeldmerken (logo’s), maar u kunt ook denken aan iconen, pictogrammen, geluiden of filmpjes. Een merk mag niet beschrijvend zijn. ‘Apple’ kan dus niet als merknaam voor appels, maar wel voor computers.

Lees meer over merkenrecht

Modellenrecht

De vormgeving of het design kunt u beschermen met modellenrecht. Het gaat hierbij om:

  • tweedimensionale tekeningen, zoals een grafische gebruikersinterface of een website lay-out;
  • driedimensionale vormgeving, bijvoorbeeld behuizingen van elektronische apparaten.

Het ontwerp moet nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Bijvoorbeeld: uw app gebruikt nieuw ontworpen en goed herkenbare iconen.

Lees meer over modellenrecht

Auteursrecht

Auteursrecht is van toepassing op creatief werk dat origineel is met een ‘persoonlijk stempel’ van de maker. Denk aan broncode, design, teksten, foto’s, logo’s en lay-outs. Dit recht kost niets en ontstaat automatisch bij het maken van uw werk. Wel is het handig dat u aan kunt tonen wanneer het gemaakt is en door wie, bijvoorbeeld met een registratie of publicatie. Tip: vermeld dat het auteursrecht (copyright) van toepassing is.

Lees meer over auteursrecht

3 tips voor open source en auteursrechten

Werkt u met open source software? Denk ook hier aan het beschermen van uw innovatie! Lees het blog van octrooiadviseur Karen Kraan-Sam over het beschermen van uw auteursrechten.

"Ontwikkelaars denken vaak dat er op open source software geen intellectueel eigendom rust. Maar open source en intellectueel eigendom gaan juist samen. Via Intellectueel Eigendomsrechten op jouw code kun je namelijk voorwaarden stellen aan het gebruik ervan. Zo kun je anderen met jou laten samenwerken zoals jij dat wilt."

Karen Kraan-Sam
Octrooiadviseur

Databankenrecht

Databankenrecht speelt vooral in situaties waarbij gegevens door anderen worden opgevraagd, zoals bij een website voor tweedehands auto’s of vacatures. Daarbij worden de gegevens niet geheim gehouden terwijl u waarschijnlijk wel veel hebt geïnvesteerd in het bij elkaar brengen, controleren en presenteren van de gegevens. Als u flink investeert in een databank, kunt u met databankenrecht daarom anderen verbieden om de gegevens uit uw databank te gebruiken.

Lees meer over databankenrecht

Bedrijfsgeheimen

Informatie die u een economische voorsprong geeft en die u actief geheimhoudt, kan u als bedrijfsgeheim beschermen. In het geval van software kan de broncode of de verkregen data onder het bedrijfsgeheim vallen. Of misschien kunt u hardware afsluiten in een ‘black box’ en alleen gebruiken in ruimtes met beperkte toegang.

Lees meer over bedrijfsgeheimen

Octrooirecht

Met een octrooi kunt u een ander verbieden om uw technische uitvinding bedrijfsmatig te gebruiken. Een octrooi is mogelijk als uw uitvinding onder andere aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • uw uitvinding is nieuw, dat wil zeggen dat de techniek vóór de octrooiaanvraag nergens openbaar gemaakt is; en
  • uw uitvinding is inventief, dus niet voor hand liggend voor een vakman.

Veel software bestaat uit een toepassing van bestaande technieken. Hoewel de broncode als tekst misschien nieuw is, is de techniek die erachter zit in veel gevallen niet nieuw en niet inventief. In dat geval kunt u wel auteursrecht hebben, maar geen octrooi. Een octrooi op software is dus wel mogelijk, maar hangt af van het ‘technische effect' dat de software bereikt met de computer. 

Wilt u meer weten over octrooien op digitale innovaties? Of opzoeken wat anderen al hebben bedacht? Octrooicentrum Nederland helpt u graag verder.

Hoe beschermen andere ondernemers hun digitale innovatie?

Freek van Welsenis, medeoprichter van start-up Hable, had uit tijd- en geldgebrek de techniek achter zijn braille-toetsenbord voor mobiele telefoons nog niet beschermd. Hable kon zich geen octrooi veroorloven, maar wel een combinatie van andere beschermingsvormen.

Lees hoe het hem met hulp van een octrooiadviseur lukte om met een beperkt budget de eerste versie van zijn product te beschermen.

Meer weten?

In onze brochure Bescherm je digitale innovatie hebben we alle informatie over digitale innovaties en intellectueel eigendom uitgebreider op een rij gezet.

Gesprek met een octrooiadviseur

Weten hoe u intellectueel eigendom op een slimme manier inzet voor uw digitale innovatie? Of welke beschermingsvorm het beste is voor uw digitale product of dienst? Specifieke vragen over het aanvragen van een octrooi? Maak dan een afspraak met één van onze octrooiadviseurs. In een persoonlijk gesprek beantwoorden zij uw vragen en geven u tips voor het gebruik van intellectueel eigendom.

Bent u tevreden over deze pagina?