"Nieuwbouw tulpenkas zonder gas nóg efficiënter met warmte en koude"

Gepubliceerd op:
3 maart 2025

Rainbow Colours in Andijk is gespecialiseerd in het veredelen, broeien en telen van bloemen. De glastuinbouwer werkt al jaren aan energie-efficiëntie door middel van techniek en innovaties in de kas. Bas Karsten vertelt over zijn duurzame kas, waarvoor hij 2 keer MEI-subsidie ontving in verschillende fasen van het innovatieproces.

Zelfvoorzienend

In 2019 gebruikte Karsten een eerste MEI-subsidie voor een nieuw energiesysteem met WarmteKoudeOpslag (WKO). In zo’n systeem gaat geen warmte of koude verloren. Rainbow Colours voorziet zichzelf volledig van energie, met zonnepanelen die 4 warmtepompen aandrijven. De kas wordt ontvochtigd via luchtbehandeling. 

"Zorg wel voor iemand die met het systeem kan omgaan"

Het is een zeer stabiel systeem, omdat alle waarden aan de temperatuur zijn gekoppeld. Verandert de buitentemperatuur, dan reageert het systeem direct door de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid in balans te houden. Dat zorgt voor stabielere productie en betere kwaliteit. Karsten raadt collega-telers 3 zaken aan: degelijke hardware, goede software en de juiste mensen om het systeem te bedienen:

"Naast een installateur die met je meedenkt, heb je ook op je bedrijf iemand nodig die er heel goed mee om kan gaan."

Bas Karsten - Rainbow Colors

Footprint kas onder nul

De inschatting is dat de CO2-footprint van het bedrijf nu een factor drie lager ligt dan voorheen. De footprint voor de kas komt dankzij de zonnepanelen zelfs onder nul uit.

"Op basis van de huidige bedrijfsomvang zou ik op jaarbasis 700.000 m3 aardgas nodig hebben voor het verwarmen van de kas en het drogen van bloembollen. Nu is dat nagenoeg nul."

Bas Karsten

Tulpenkas zonder gas

Maar het kan nog beter, vindt Karsten. Met een tweede MEI-subsidie gaat hij de warmte en koude nóg efficiënter inzetten. In 2025-2026 komt er een nieuwe kas bij, de tulpenkas zonder gas. Deze is ook gekoppeld aan de WarmteKoudeOpslag. "Daarin kunnen we onze nieuwe inzichten toepassen over verwarmen en ontvochtigen. Omdat het bedrijf en de opstanden groter worden, is een nog betere energetische balans mogelijk. Een grotere warmtepomp is bij aansluiting ook goedkoper en bedrijfszekerder". Karsten schreef de subsidieaanvraag voor het project zelf: "Het was een hele klus, maar met de nodige technische kennis is het wel te doen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een gespecialiseerd bureau in de arm te nemen". 

Subsidie marktintroductie Energie-innovatie glastuinbouw (MEI)

Denkt u ook na over investeren in innovatieve kassystemen of kasenergiesystemen die de CO2-uitstoot verminderen? Kijk dan of u gebruik kunt maken van de MEI-subsidie.

Bent u tevreden over deze pagina?