"Uiteindelijk win je de wedstrijd op de balie en niet bij de rechtbank"

Gepubliceerd op:
23 september 2024

Secrid ontwikkelt en produceert innovatieve (credit)kaart- en pasjeshouders. In de showroom in het Secrid-hoofdkantoor in Den Haag staat een vitrine met alle pasjeshouders die ze maken: van functionele 'wallets' van zwart leer tot spetterende 'limited editions' met kunstillustraties van een feministische kunstenares. Maar in het hoofdkantoor op bedrijventerrein de Binckhorst zijn ook alle ruim 1.300 (illegale) pasjeshouder-kopieën te zien die het bedrijf heeft opgespoord. Toch is Secrid niet vaak in de rechtbank te vinden om namaak of inbreuk aan te pakken. Dat komt door hun uitgekiende strategie en zorgvuldige omgang met hun intellectuele eigendomsrechten. 

In 1995, ver voor de commerciële start van Secrid in 2010, vraagt Secrid octrooi aan op de mechaniek van hun Bodycard - een kunststof pasjeshouder die (credit)kaarten en pasjes beschermt tegen buigen en breken - en registreert het bedrijf de merknaam. Inmiddels heeft het bedrijf een uitgedacht portfolio met intellectuele eigendomsrechten (ook wel IE- of IP-rechten): octrooien, merk- en modelregistraties en auteursrechten. "We hebben geleerd hoe belangrijk deze rechten zijn, en dat je niet kunt wachten om ze aan te vragen", vertelt oprichter René van Geer. "Maar vanwege de kosten hebben we in het begin wel keuzes moeten maken."

Strategisch landen kiezen

Strategisch leider Michelle van Geer adviseert starters om goed te kijken naar wat de verschillende IE-rechten opbrengen in de verschillende landen. "Heb je beperkte middelen? Dan kun je ook een recht laten vervallen na verloop van tijd. Of je kiest niet heel Europa als beschermingsgebied, maar een paar landen. Door strategische keuzes te maken, maak je het voor een concurrent onaantrekkelijk om je product na te maken."

Geen gestrekt been bij inbreukzaken

Mede dankzij de IE-rechten is Secrid een A-merk. Het bedrijf houdt op verschillende manieren in de gaten of er geen namaak op de markt komt. "Als we erachter komen dat een bedrijf inbreuk maakt op onze rechten, gaan we er niet met gestrekt been in", zegt Sascha Schalkwijk, IE-jurist en juridisch adviseur bij Secrid. "We kijken eerst naar de juridische situatie, om welk bedrijf en welk land het gaat, en hoe de markt in elkaar zit. Vervolgens nemen we contact op en leggen we uit wie wij zijn en wat onze IE-rechten zijn. Soms weet de inbreukmaker dat echt niet. We hebben gemerkt dat je op die manier heel vaak snel tot een oplossing komt."

IE is het bewijs hoe het zit

René van Geer: "Soms stellen concurrenten zaken anders voor dan ze zijn. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat zij de oorspronkelijke bedenkers zijn van een product, terwijl wij zeker weten dat wij dat zijn. Dan is het handig als met IE-rechten vastligt wie wat heeft bedacht."

"In mijn coachingsgesprekken met startende ondernemers zeg ik altijd: wees heel goed in wat je doet en ga serieus om met je IE-rechten. Maar uiteindelijk win je de wedstrijd op de balie en niet bij de rechtbank. Je wilt dat winkeliers voor jouw product kiezen."

René van Geer
Oprichter van Secrid

Contact met Octrooicentrum Nederland

De oorspronkelijke octrooiaanvraag van Secrid in 1995 groeide uit tot een compleet IE-portfolio van een bedrijf met inmiddels 140 medewerkers. In de loop der jaren heeft Secrid verschillende keren contact gehad met Octrooicentrum Nederland voor octrooiaanvragen en onze gratis voorlichting.

Gesprek met een octrooiadviseur

Ook op zoek naar informatie over de IE-rechten van uw onderneming? Neem dan contact op met onze octrooiadviseurs. In een gesprek beantwoorden zij uw specifieke vragen en geven tips voor het gebruik van intellectueel eigendom. Benieuwd welke adviseur u in uw regio kunt treffen? Lees meer en maak een afspraak.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?