"Van sportkleding kun je sportkleding maken"
Een enorme hoeveelheid Nederlandse sportkleding komt al na kort gebruik bij het restafval terecht. Een verspilling van grondstoffen en slecht voor het milieu, vindt circulair ondernemer Josse Kunst van CuRe Technology. “Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om betrokkenheid van sporters.”
Nieuwe grondstoffen
Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders beoefenen een teamsport. Ze dragen clubtenues en vaak ook trainingshesjes van polyester. Deze kledingstukken komen van ver en zijn gemaakt van nieuwe grondstoffen. Meestal worden ze, nog voordat ze zijn versleten, vervangen als de hoofdsponsor of kledingleverancier verandert.
Van sportkleding naar sportkleding
Het project Sustainable Production of Recycled Team Shirts (SPORTS) brengt daar verandering in. Bedrijven uit de keten van sportkleding werken daarin samen om verspilling tegen te gaan. Josse Kunst: “We proberen aan te tonen dat je sportkleding kunt maken van sportkleding. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om engagement (betrokkenheid) van sporters. Zij zien het effect van inzameling en hergebruik.”
Duwtje in de rug
SPORTS ontving de subsidie Circulaire ketenprojecten. “Een mooie subsidie voor circulaire initiatieven”, zegt Kunst. “Innovatie en een ketensamenwerking opzetten kost veel geld. De subsidie van RVO geeft bedrijven, zeker de kleinere, het duwtje in de rug dat ze nodig hebben.”
00:00:05:06 - 00:00:25:36
Speaker 1
Ik ben een Kim Lammers. Ik ben medeoprichter van een circulair, het Nederlandse sportmerk. Als t gaat over het verduurzamen van de sportwereld. Ja, ik denk dat een circulaire economie heel belangrijk is. Het vraagt innovatie, ondernemerschap. Uh, daar kan uh geld mee verdiend worden. Om om elkaar weer te versterken, maar ook gewoon andere oplossingen te vinden en niet spionnen goedkoop uit uh Azie te halen.
00:00:25:40 - 00:00:52:24
Speaker 1
Uhm die reststromen die kunnen weer gebruiken en nieuwe pionnen vermaken en dat doen we gewoon in Nederland en daarmee wat daaraan bijdraagt is dat dat het een stukje duurzamer is. Na onze missie is eigenlijk een probleem op te lossen wat je veel uh sportverenigingen ziet. Er blijft heel veel reststromen over. Denk aan pionnen, denk aan wedstrijdkleding en uh wij uh willen dat probleem oplossen en daarvoor hebben we nu al de nodige uh eigenlijk oplossingen gevonden.
00:00:52:28 - 00:01:09:02
Speaker 1
Nou w w waar ik echt heel trots op ben is gewoon eigenlijk in de korte tijd dat we gewoon best wel een sterk merk zijn geworden door mensen ons weten te vinden en te benaderen om uh nou ja een een uh waar, wat kunnen ze met de reststromen van hun sportvereniging en uh dat dat dat is echt in een korte tijd gewoon is dat gelukt?
00:01:09:06 - 00:01:24:15
Speaker 1
En ja, onze ambities om dat nog veel verder op te bouwen en niet alleen uh dat ze ons weten te vinden voor uh h voor wat ze met de reststromen moeten doen, maar ook om uh omdat ze ons uh ons ons label goed weten te vinden uh als een duurzaam product.
00:01:24:19 - 00:01:50:04
Speaker 2
Ja uh. Wij hebben de circulaire keten subsidie toegekend gekregen en deze hebben gebruikt uh voor de ontwikkeling van circulaire wedstrijdkleding. En dit is een keten die we hebben opgezet samen met uhm uh t textiel ever die de uh wedstrijd kleding. Straks gaat ze redderen. En ontkleuren. Uh puur technologie uh die t gaat verwerken tot een uh granulaat dat weer bruikbaar is voor garens en optima textiles.
00:01:50:05 - 00:02:12:47
Speaker 2
Dat uh dat is een uh Nederlandse breier uh. Die gaat uiteindelijk de mesh materialen produceren die weer gebruikt kan worden voor uh ja voor een nieuw wedstrijdshirt eigenlijk. Ik zou zeggen ga het wiel niet opnieuw zelf uitvinden. Uh. Zoek je eigen plek in de keten en zoek sterke ketenpartners op om uh om om mee te ontwikkelen uh en het op de markt te zetten.
00:02:13:01 - 00:02:37:34
Speaker 2
Dat heeft ons enorm geholpen. Ja V Uh. Voor ons bedrijf was de productontwikkeling heel erg belangrijk. Uh ja, een ontwikkeling kost tijd en tijd kost geld. En daar heeft uh de circulaire keten subsidie van t rvo uh bij geholpen dat we daar tijd in konden steken als uh startende ondernemer. Nou ja, wij willen met circulair het grootste bekendste circulaire sport label worden eigenlijk.
00:02:37:35 - 00:03:04:34
Speaker 2
En uh herkenbaarheid geven aan aan en circulariteit en duurzaamheid in de sport. Uhm. We willen samenwerken met alle stakeholders in de sport. Dus van merk tot sponsor tot vereniging om onze missie uiteindelijk uh uh waar te kunnen maken. H uh een circulaire sportwereld. En we gaan komend jaar een landelijk inzamelen systeem lanceren om die reststromen uh op grote schaal terug te kunnen halen uit de sportwereld, op sportverenigingen.
Bedrijven vullen elkaar aan
Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten de samenwerkende partijen minstens 3 rollen spelen in een product- of materiaalketen. In SPORTS zamelt het bedrijf CIRCULR gebruikte kleding in bij sportclubs. Textile4Ever sorteert en verwerkt die als basis voor recycling. CuRe Technology ontwikkelt de recyclingtechniek om daarvan een grondstof te maken voor garen. En tot slot maakt Optima Textiles het breisel waarvan nieuwe sportkleding is te maken. Zo kunnen mensen aan teamsport doen zonder het milieu onnodig te belasten.
Subsidie Circulaire ketenprojecten
Wilt u net als CuRe Technology samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? En wilt u daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? Vraag dan de subsidie Circulaire ketenprojecten aan.
De subsidie is samen met het Versnellingshuis Nederland circulair opgezet en opent ieder voorjaar.
Meer weten?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat