Van vakantiepark naar woonwijk

Gepubliceerd op:
13 december 2023

Nico Harkes helpt gemeenten om oude vakantieparken te transformeren naar woonwijken. Nu doet hij dat als expert bij het Expertteam Transformatie Vakantieparken van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vakantieparken transformeren is een handige manier om meer woningen te maken. Voor zo’n verandering is kennis nodig. Gemeenten hebben die kennis niet altijd. Harkes: “Als experts kunnen we waardevolle kennis delen.”

Park Moscou

Park Moscou Hardenberg

Zo helpt Harkes gemeente Hardenberg. “De situatie die ik aan het begin aantrof, was eigenlijk niet slecht,” begint Harkes. “Park Moscou was een net park en sommige eigenaren woonden er al 15 jaar. Vanuit het park was er de wens om het bestemmingsplan te wijzigen. De gemeente wilde daarin mee gaan, zolang het geen kosten met zich meebracht voor de gemeente en alle eigenaren mee zouden doen.”

Een miljoen aan kosten?

De gemeente had moeite met het verdelen van de kosten voor de transformatie. Denk aan kosten voor de huisjes verbouwen zodat ze aan de eisen voor een woning voldoen of de wegen breder maken voor hulpdiensten. “Eerst leek het om een paar miljoen te gaan. De eigenaren betaalden mee, maar per eigenaar wordt dat behoorlijk duur.”

Hier zette Harkes zijn expertise in. Hij bestudeerde de situatie en ontdekte dat het een stuk goedkoper kon. “Er kwam boven tafel dat de steekproeven om te kijken hoeveel werk er aan de huisjes moest gebeuren, niet goed waren uitgevoerd.” Harkes ontdekte dat veel aanpassingen overbodig waren. Zo konden de wegen ook met kleine aanpassingen voldoen. “Na goed overleg en rekenwerk bracht ik de totale kosten terug tot een paar ton.”

Geslaagde transformatie

“Wat ik merkte is dat de samenwerking tussen gemeente en Vereniging van Eigenaars (VvE) ontzettend goed is. Ik vind het belangrijk om langs te gaan. De huisjes te bekijken en een praatje te maken met de voorzitter van de VvE. Dat wordt enorm gewaardeerd.” Dit vertrouwen, samen met duidelijke afspraken maken met de gemeente, leidt tot een geslaagde transformatie.

Ook een vakantiepark transformeren?

Onze experts helpen met kennis en ervaring. Vraag hulp aan het Expertteam Transformatie Vakantieparken. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?