Expertteam Transformatie Vakantieparken
Een deel van de Nederlandse vakantieparken heeft economische problemen. Daarnaast krijgen parken door de druk op de woningmarkt steeds meer permanente bewoning. Deze vakantieparken veranderen naar een permanente woonbestemming is een mogelijke oplossing. Soms kunnen tijdelijke woonoplossingen ook een optie zijn. Het Expertteam Transformatie Vakantieparken ondersteunt gemeenten en provincies daarbij.

Hulp bij vakantieparken transformeren
Zoekt u hulp bij de bestemming van vakantieparken wijzigen? Het Expertteam Transformatie Vakantieparken helpt gemeenten en provincies de knelpunten op te lossen en processen te versnellen.
Voorbeelden van knelpunten
Mogelijke knelpunten waarbij het expertteam helpt, zijn:
- vraagstukken over ruimtelijke ordening, ruimtelijke kwaliteit en bouwbesluit
- vooroordelen, vertrouwen en draagvlak
- verhalen van kosten en verevening
- eigendomssituaties en organisatievormen
- leefbaarheid en kwetsbare bewoners
Als deze knelpunten zijn opgelost, kan het Expertteam helpen bij het opzetten van concrete transformatieplannen. Het Expertteam kan ook eerder in het proces helpen, als de gemeente zich nog aan het oriënteren is op de (on)mogelijkheden van transformatie.
Gemeenten hebben vaak te weinig informatie om een beslissing te maken over de transformatie van een vakantiepark. Dit leidt tot vertraging of afstel. Het expertteam helpt dan om uw informatiepositie en uitgangspositie helder te krijgen. Zo kunnen er realistische verwachtingen gesteld worden over doorlooptijd, kosten en moeite en kunt u beter afgewogen keuzes maken.
"Als experts kunnen we waardevolle kennis delen. Het bestemmingsplan wijzigen van Park Moscou in de gemeente Hardenberg leek in eerste instantie een paar miljoen te gaan kosten. Na goed overleg en rekenwerk kon ik de totale kosten terugbrengen tot maar een paar ton."
Lees verder: Van vakantiepark naar woonwijk
Hoe ondersteunen wij u?
Het Expertteam Transformatie Vakantieparken adviseert u als gemeente of provincie op aanvraag. In onderstaand stappenplan leest u hoe wij u helpen.
Stap 1: U stelt een vraag
Stel uw vraag door een mail te sturen aan woningbouw@rvo.nl. Wij nemen daarna contact met u op en plannen een vrijblijvend en gratis intakegesprek in met een RVO-adviseur en een van onze experts.
Stap 2: Wij hebben een intakegesprek
Tijdens het intakegesprek maken we uw vraag concreet. Ook bespreken we of wij u kunnen helpen. Zo ja, dan zoeken we samen naar een passende interventie.
Stap 3: Zo helpen wij u verder - de interventies
Wij passen verschillende interventies toe. Samen kiezen we een aanpak die bij uw vraag past, bijvoorbeeld:
- Adviesgesprek: eenmalig gesprek waarin u uw vragen en knelpunten aan ons voorlegt. Een expert geeft u advies.
- Samenwerkingsovereenkomst: in een traject van 6 tot 12 maanden biedt een expert deskundige procesbegeleiding om een concreet transformatiebouwproject te versnellen.
Vragen over vakantieparken transformeren?
Benieuwd of het Expertteam Woningbouw uw gemeente of provincie kan helpen? Vul dan hieronder het contactformulier in. Of stel uw vraag via e-mail naar woningbouw@rvo.nl.
Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Onderzoek permanente woningbouw
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoekt de transformatie van recreatiewoningen en vakantieparken. U kon deelnemen aan het onderzoek tot 31 mei 2024. Hartelijk dank als u een vragenformulier heeft ingediend. Het ministerie zal na afronding van de inventarisatie uw e-mailadres gebruiken om een terugkoppeling te geven.
Onze experts
We bieden een maatwerkoplossing voor uw vraag. Onze adviseurs koppelen u aan een expert met de kennis en achtergrond die past bij uw knelpunt. De experts van het Expertteam Transformatie Vakantieparken zijn gespecialiseerde professionals. Ze werken bij verschillende organisaties en hebben veel praktijkervaring met verandervraagstukken. Ook als u vragen heeft over tijdelijke woonoplossingen (flexwonen) op vakantieparken kunnen zij met u meedenken.
Ontmoet een aantal van onze experts:

Nico is gespecialiseerd in duurzaamheid, de planeconomie en het juridische veld. Vanuit die expertise werkt hij aan verschillende onderwerpen en vraagstukken:
- taxaties van duurzame en circulaire ontwikkeling van gronden, panden en gebieden
- optimalisatie van grondexploitaties
- transformaties van gebieden (inclusief vakantieparken) en gebouwen
- kostenverhaal
Hij biedt daarbij ondersteuning bij regels inrichten en rekenmodules toepassen onder de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Nico is betrokken bij trajecten in onder andere Hardenberg en Ommen.

Koen adviseert bij ruimtelijke vraagstukken. Hij is jurist en bestuurskundige, en is gespecialiseerd in ruimtelijk- en algemeen bestuursrecht. Koen is expert in:
- landelijke regelgeving
- regelgeving van bestemmingsplannen
- Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
Koen heeft veel ervaring met de transformatie van vakantieparken met verschillende problematieken. Daarnaast is hij specialist in de aanpak van vakantieparken waar de zwaardere veiligheids- en handhavingsvraagstukken spelen. Hij is betrokken bij trajecten in onder andere Wijk bij Duurstede en Raalte.

Willem is vanuit de vrijetijdseconomie al lange tijd betrokken bij de sector. Hij is nauw betrokken (geweest) bij vele transformatievraagstukken van recreatieparken in Nederland. Wanneer er geen toeristisch perspectief meer is, ligt het voor de hand om een recreatiepark te transformeren naar een plek voor permanente bewoning. Vaak zijn er echter meerdere mogelijkheden. Willem start daarom altijd met een grondige inventarisatie en het op orde brengen van de informatiepositie. Hierbij geeft hij advies over de haalbaarheid van een eventuele transformatie. Ook bij de vervolgstap richting transformatie blijft Willem nauw betrokken over hoe dit proces uit te voeren. Hierbij kijkt Willem niet alleen naar het park an sich, maar neemt hij het gehele gebied in ogenschouw. Tevens betrekt hij verschillende stakeholders. Inmiddels heeft Willem een goed gevulde “gereedschapskist” om dergelijke complexe processen aan te pakken.

Gerben is sociaal geograaf/planoloog van origine, en heeft lang gewerkt als beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling in diverse gemeenten. Nu is hij transformatieadviseur bij Vitale Vakantieparken Drenthe, een samenwerking van alle Drentse gemeenten en de Provincie Drenthe. Hij is betrokken bij zo’n 20 transformatietrajecten in de hele provincie. Als meedenker, klankbord, adviseur en projectleider in transformatietrajecten zorgt hij ervoor dat niet steeds het wiel opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Noordoostelijk nuchter: ‘als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan’. Denken en werken vanuit de grote lijn naar en tot en met de praktische uitvoering. Ook buiten Drenthe denkt hij graag mee over hoe je een transformatieproces aanpakt.
Inspiratie
- Podcast van het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel over verschillende aspecten van transformaties van vakantieparken: Transformeren vakantieparken kent verschillen kanten
Ook op regionaal niveau is veel kennis beschikbaar, zoals in samenwerkingsverbanden die werken aan vitale vakantieparken en gerelateerde dossiers. Het landelijke expertteam wisselt onderling kennis uit met deze samenwerkingsverbanden. Lees meer over de regionale expertises:
- Vitale Vakantieparken (Veluwe)
- Vitale Vakantieparken Drenthe
- Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel
- Vitale Vakantieparken Noord-Brabant
Lees meer over transformatieprocessen:
Achtergrond
Het Expertteam Transformatie Vakantieparken was een van de acties die voortkwam uit de Actie-agenda Vakantieparken 2021-2022. In juli 2023 heeft het ministerie vervolgens een langjarige vervolgaanpak voor vakantieparken aangekondigd. Daarbij hoort ook vakantieparken veranderen naar woonwijken. Hiervoor is sinds maart 2024 ook een bestuurlijk aanjager aangesteld. U leest hierover meer op:
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties