"Als verduurzamen in ARTIS kan, kan het overal"

Gepubliceerd op:
10 oktober 2023

ARTIS is 185 jaar oud, maar heel modern als het gaat om duurzaamheid. Het natuurinstituut in Amsterdam loopt voorop in energie besparen en energie duurzaam opwekken. Savitri Groag, coördinator duurzaamheid bij ARTIS: “We willen in 2030 aardgasvrij zijn.”

Slingerapenverblijf ARTIS

Goede voorbeeld

ARTIS is al 185 jaar een plek waar mensen de natuur bekijken. Het natuurinstituut geeft daarom graag het goede voorbeeld in hoe om te gaan met de natuur. Het park gebruikt veel afval opnieuw. Zo geeft ARTIS hun snoeitakken aan de olifanten, gorilla’s en hoefdieren. Ook maakte ARTIS met studenten van het AMS Institute een duurzaam bankje. Dat bestaat voor 65% uit olifantenpoep en voor 35% uit gerecycled plastic. Verder doet het park veel rondom energie besparen.

Ingewikkeld stadje

De gebouwen duurzamer maken is niet makkelijk voor het park. De dieren en de bijna anderhalf miljoen bezoekers per jaar moeten zo min mogelijk last hebben van verbouwingen. Daarnaast heeft ARTIS 1 gemeentelijk monument en 26 rijksmonumenten. Een rijksmonument vernieuwen is moeilijk, want aan zo’n gebouw kan je niet veel veranderen. “ARTIS is net een kleine stad”, zegt Savitri Groag. “Wij zeggen: ‘Als verduurzamen in ARTIS kan, kan het overal’.”

Warmte uit water

Interessant is dat ARTIS één groot warmtenet krijgt, een soort ondergrondse cv-installatie. Het net zal warmte halen uit water van de Amsterdamse grachten en de Amstel. Dit heet aquathermie. Het ARTIS’- Aquarium is het 1e gebouw dat warmte krijgt via dit nieuwe net. Naar verwachting is dat in 2025. Dankzij de aquathermie is het aquarium duurzaam verwarmd.

Opslaan

Verder hebben veel gebouwen een installatie die warmte en kou in de bodem opslaat. Later is het gebouw daarmee te verwarmen of koelen. De kou uit die opslag geeft ARTIS af aan de grachten. Koeler water in de gracht is goed voor de biodiversiteit onder water. ARTIS’ duurzame doel is aardgasvrij zijn in 2030. Het park wil alle dierenverblijven en gebouwen dan verwarmen en koelen met duurzame energie.

Subsidies

Veel van het verduurzamen in ARTIS gebeurde met verschillende subsidies vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zoals Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) / Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?