"Bij ons komt versleten kunstgras als gerecyclede grondstoffen uit de fabriek"

Laatst gecontroleerd op:
20 september 2023
Gepubliceerd op:
21 september 2023

Re-Match in Tiel is een pionier op het gebied van kunstgrasrecycling. In de nieuwe, moderne fabriek in Tiel scheiden de machines door een gepatenteerd proces versleten kunstgras tot een schone stroom grondstoffen. ”De subsidies van RVO zijn erg waardevol om dit soort projecten van de grond te krijgen”, vertelt plantmanager Gusdorf.

Nergens worden zoveel kunstgrasvelden gebruikt als in Nederland. Na ongeveer 10 jaar is het veld versleten, en één veld weegt wel 230 ton. Een groot gedeelte van de versleten kunstgrasvelden wordt verbrand, waardoor er kooldioxide vrij komt. Dat is slecht voor het milieu, maar ook zonde van de grondstoffen die verloren gaan. In 2050 wil Nederland tenslotte 100% circulair zijn. Dit betekent dat we grondstoffen en materialen maximaal benutten en hergebruiken.

Volledig circulair

Re-Match heeft de ambitie om volledig circulair te worden. "95% van de componenten van het kunstgrasveld kunnen we inzetten ter vervanging van nieuwe materialen. Uiteindelijk kunnen we zelfs de vezels opnieuw gebruiken  in nieuw kunstgras," vertelt Gusdorf. 

250 grasvelden per jaar

De moderne fabriek van Re-Match in Tiel kan uiteindelijk tot wel 250 kunstgrasvelden per jaar recyclen. Aan het eind van het proces blijven er een aantal schone grondstoffen over die doorverkocht worden: zand, rubber, kunstgrasvezels en coating. Deze materialen kunnen voor tal van doeleinden gebruikt worden binnen verschillenden industrieën, en zijn volledig traceerbaar.

Veel investeren in machines

Re-Match huurt het nieuwe gebouw waarin de fabriek zich bevindt, maar moest wel investeren in de machines. "Dat is erg kapitaalintensief. Daarbij leven wij ook in een maatschappelijke omgeving waarin recycling nog niet de norm is. Wij zien versleten kunstgras als grondstof, maar volgens de wetgeving is het afval. Dit maakte het extra uitdagend om Re-Match hier van de grond te krijgen," vertelt Gusdorf.  

Subsidie helpt

Door de subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) is het toch gelukt. "De subsidies van RVO zijn erg waardevol om dit soort projecten van de grond te krijgen," vindt Gusdorf.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?