"Wij voorspellen hoe lang een windturbine nog meegaat"

Gepubliceerd op:
19 maart 2025

De eerste windturbines draaien al een tijdje mee. De komende jaren zullen we er tienduizenden moeten vervangen. Of kan een deel toch blijven staan? Sensing360 ontwikkelde met innovatiesubsidie een nieuwe technologie om de levensduur van windturbines nauwkeurig te voorspellen. Dit kan veel kosten besparen.

Bijna in de prijzen

De komende jaren moeten alleen al in Europa 70.000 windturbines vervangen worden. Met de technologie van Sensing360 kunnen eigenaren beslissen om een deel te laten staan, wat natuurlijk een grote kostenbesparing is. Ook de uitval van windturbines kun je ermee beperken. 

Heel precies monitoren

Windturbines hebben tandwielkasten. Die maken het mogelijk om efficiënt energie op te wekken vanuit de wieken. Lagers zorgen ervoor dat zo min mogelijk energie verloren gaat. Sinds 2018 ontwikkelt Sensing360 hiervoor een monitoringssysteem. “We wikkelen glasvezelsensoren rond een tandwielkast en kunnen de krachten, het toerental, de temperatuur en de vervorming van de wielkast meten”, zegt Eric van Genuchten, medeoprichter van het bedrijf.

Levensduur voorspellen

Het monitoringssysteem geeft belangrijke informatie. “Je kunt daardoor heel efficiënt je onderhoud afstemmen”, zegt Van Genuchten. “Bovendien kunnen we aan de hand van de gemeten belasting voorspellen hoe lang de windturbine nog meegaat.” Vandaar dat Sensing360 genomineerd was voor de Offshore Wind Innovators Awards. Van Genuchten: “Dat was voor ons een grote eer.”

Hele windturbine monitoren

Het monitoringssysteem kun je om draaiende componenten leggen. Niet alleen om de tandwielkast van een windturbine, maar ook rond de lagers van de dynamo. En dat is precies wat Sensing360 doet met partner Somni Solutions. “Samen ontwikkelen we een oplossing om alle systemen van een windturbine te monitoren”, zegt Van Genuchten. “Inclusief software waarmee de beheerder van een windturbine volledig inzicht krijgt.”

Subsidie Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van hun nieuwe technologie maken Sensing360 en Somni Solutions gebruik van de subsidie Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO). “Het helpt ons om tests uit te voeren bij al bestaande windturbines op land in Groot-Brittannië en bij Wageningen University”, zegt Van Genuchten. “Werken de sensoren goed en geeft het systeem betrouwbare voorspellingen?”.

Belang van subsidie

Van Genuchten is blij met de subsidie. “Als klein bedrijf heb je niet veel mogelijkheden om je innovatie door te ontwikkelen. Met subsidies en door slim en kosteneffectief ondernemen kunnen we wel de noodzakelijke stappen zetten.” 

Bent u tevreden over deze pagina?