"Weet wat je wilt bereiken met energiebesparing"

Gepubliceerd op:
14 november 2023

Monumenten en musea moeten uiterlijk 1 december 2023 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Hoe heeft het Rijksmuseum dat aangepakt? Coördinator Duurzaamheid Brique Sibbing vertelt: "We doen alles zo duurzaam mogelijk, maar lopen soms tegen grenzen aan."

Speciale klimaatinstallaties

Het Rijksmuseum maakt gebruik van een monumentaal hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen. Bij de verduurzaming van musea komt vaak veel kijken. Monumenten mogen niet zomaar worden aangepast en voor kunstcollecties zijn speciale klimaatinstallaties nodig. Sibbing: "We investeren in duurzaamheid, maar dat mag niet ten koste gaan van de kunst en de monumentale waarde van het pand."

5 sterren

In 2020 behaalde het Rijksmuseum een BREEAM-certificaat van 5 sterren voor het hoofdgebouw uit 1885. Daarmee is het Rijksmuseum het eerste museum ter wereld in een historisch pand met een maximale In-Use duurzaamheidsscore. Dit succes komt onder meer door de 600 meter lange ondergrondse energiering. De ring pompt energie rond onder het museum waardoor het klimaat in de zalen geschikt is voor de kunst en de bezoekers. 

Energiebesparende maatregelen 

Het Rijksmuseum heeft de afgelopen jaren meerdere energiebesparende maatregelen genomen. "De klimaatinstallaties zijn zo optimaal mogelijk afgesteld en een deel ervan gaat ’s nachts uit. Door instelwaarden beweegt het binnenklimaat in de zalen mee met het buitenklimaat. Ook hebben we tijdsklokken ingesteld voor de verlichting en wordt verlichting aan het einde van de levensduur vervangen door LED. En monitoren we overal het energieverbruik." Heeft Sibbing tips voor eigenaren van monumenten? "Zorg dat de prioriteiten bekend zijn, investeer in technische kennis en leer van hoe anderen het doen."

Warmtepompen

Het Rijksmuseum wil in 2025 aardgasvrij zijn, legt Sibbing uit. "We begonnen met het restauratiegebouw. Daar hebben we de koelmachine en cv-ketels vervangen door warmtepompen, wat 200.000 kuub gas per jaar bespaart. Ook in het hoofdgebouw willen we de cv-ketels vervangen door warmtepompen. Sinds 2019 worden de ketels in de zomer uitgezet, met een fikse reductie van 25.000 kuub gas per jaar." 

Informatieplicht energiebesparing

Gebruikt uw gebouw 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of aardgasequivalent? Houd dan rekening met de informatieplicht energiebesparing.

Lees meer op informatieplicht energiebesparing vanaf 2023

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?