“Wij doen er alles aan om een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving te maken”
Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis staat bekend om zijn duurzame manier van bouwen. Zo is 90% van de opgeleverde koopwoningen energieneutraal. Het gebruikte hout is verantwoord geproduceerd. En de verwarmings- en koelsystemen zijn energiezuinig. Dankzij de hoge duurzaamheidsstandaard krijgen de meeste woningen die het bedrijf bouwt via regeling groenprojecten een zogenaamde groenverklaring.
Het belang van groenverklaringen
Een groenverklaring toont aan dat een bouwproject voldoet aan specifieke duurzaamheidsstandaarden. Denk aan hoge isolatienormen, energiezuinige installaties en gebruik van duurzame energie. Manon Wools van Roosdom Tijhuis vertelt: “Bij Roosdom Tijhuis zorgen we dat onze woningen staan ingeschreven in het register groenverklaringen. RVO toetst onze plannen. We krijgen dan een groenverklaring, waardoor een woning makkelijker te financieren is. Voor de klant kan dat net het verschil maken om wel of niet in aanmerking te komen voor een nieuwbouwwoning.”
Financiële voordelen en duurzaamheid
De groenverklaring biedt financieringsvoordelen voor de kopers van een woning. Particulieren krijgen dankzij de regeling bijvoorbeeld rentekortingen. Ook kunnen ze extra geld lenen om een duurzame woning te kopen. “En misschien wel nog belangrijker: de klant koopt een woning die door de duurzame manier van bouwen minder CO2 uitstoot én fijn is om in te wonen”, zegt Wools. “Omdat onze woningen evenveel energie opleveren als ze verbruiken, zijn de energiekosten zeer laag. En draagt het bij aan een beter milieu. Het is een win-win situatie.”
Een stapje verder
“Duurzame keuzes gaan voor ons verder dan duurzame woningen bouwen”, vervolgt Wools. “Op de bouwplaats zorgen wij bijvoorbeeld standaard voor mobiele laadpalen. Ook maken we gebruik van groene energie en liggen op al onze panden zonnepanelen. We doen er alles aan om een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving te maken. Onlangs zijn wij ook weer gecertificeerd op de CO2-prestatieladder (niveau 3). Daardoor was het voor ons niet moeilijk om te voldoen aan de eisen van de regeling groenprojecten. Het is leuk om te zien hoe positief kopers reageren op hun energieneutrale huizen en dat mensen ook weer van elkaar leren in groene wijken. We zijn hier heel trots op.
Meer weten?
Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een groenverklaring? Meer informatie vindt u op Regeling groenprojecten.
- Ministerie van Financiën
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur