Open voor aanvragen

Regeling groenprojecten

Gepubliceerd op:
1 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
1 december 2022

Groenbanken en groenfondsen kunnen met de Regeling groenprojecten een groenverklaring aanvragen. Met zo’n groenverklaring kunnen zij duurzame projecten van hun klanten tegen een lager rentetarief financieren.

Banken met een groenfonds

Diverse banken en beleggingsinstellingen hebben een groenfonds. Spaarders en beleggers leggen hier geld in en profiteren daarmee van een belastingvoordeel. Daardoor kunnen banken leningen uit dit fonds tegen een lagere rente verstrekken.

Bekijk de banken met een groenfonds die de overheid erkent als groene instelling

Groenverklaring aanvragen

Groenbanken en groenfondsen kunnen via onderstaande knop een groenverklaring aanvragen voor hun klant. Wij toetsen de projecten namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Na een positieve beoordeling geven wij een Groenverklaring af. We streven ernaar de groenverklaring binnen 8 weken af te geven.

Belastingvoordeel

Als u spaarder of belegger bent, kan deelnemen aan een groenfonds een belastingvoordeel opleveren. Dat voordeel bestaat in de eerste plaats uit een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Daarnaast geldt een heffingskorting over het bedrag dat is vrijgesteld. Meer informatie hierover leest u op de website van de Belastingdienst. Ook kunt u hiervoor terecht bij een van de groenbanken of grondfondsen.

Bekijk de lijst met groenbanken en grondfondsen

Feiten en cijfers

Wilt u weten hoeveel ondernemers de afgelopen jaren al gebruik hebben gemaakt van de Regeling groenprojecten? Hoeveel groenverklaringen er zijn afgegeven? En welke projectcategorieën populair zijn? We hebben gegevens van de afgelopen jaren inzichtelijk gemaakt in infographics.

Bekijk feiten en cijfers over de Regeling groenprojecten

Vragen over Regeling groenprojecten?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Financiën
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?