"Wij zetten stappen naar een emissieloze containerterminal"

Gepubliceerd op:
16 januari 2025

Miljoenen liters diesel verbruiken om goederen te verplaatsen bij containerterminals: als het aan Rotterdam World Gateway (RWG) ligt, is dat snel voorbij. Sinds de opening van de terminal in 2015 werkt RWG vooral met batterijgedreven voertuigen. Nu zet het bedrijf een stap dichterbij een volledig emissievrije containerterminal: een wereldprimeur.

Wens om voorop te lopen

Jaarlijks worden miljoenen containers geladen en gelost in de Rotterdamse haven. RWG is één van de containerterminals die dit uitvoert. "Je kunt beter voorop lopen dan achter de feiten aan hobbelen", zegt CFO Enrico Douwens van RWG. In 2015 startten ze een innovatieve en duurzame koers met de elektrificatie (overstap op elektrisch) van de terminal. Nu lopen ze voorop in de sector. Die koppositie wil RWG behouden door over te stappen naar volledig emissievrije operaties.

Stappen voor het klimaat

"We geloven dat we stappen moeten zetten voor het klimaat in plaats van af te wachten tot het te laat is", vervolgt Douwens. Bovendien komt er steeds meer regelgeving rondom de registratie van CO2-uitstoot. Dan kan je beter de regels voor zijn."

Laadinfra voor zware voertuigen

Om emissievrij te worden, zet RWG verschillende stappen. Zo elektrificeren ze de onderhoudsauto’s, de reachstackers (voertuigen die containers van 45 ton kunnen verplaatsen), de vorkheftrucks en de terminal trucks. Ook is de benodigde laadinfrastructuur aangelegd voor zware voertuigen. Vooruitstrevend, zegt Douwens. “De reachstackers zijn onlangs geïntroduceerd op de markt en de terminal trucks staan nu op het punt op de markt te komen, waardoor we wat vertraagde levering hebben."

Bezoek uit Japan

Volgens Douwens is dat geen probleem. “We zetten iets in gang in onze transportsector. Dat heeft tijd nodig. De stappen die wij zetten, helpen andere terminals om ook te verduurzamen.” Inmiddels komen mensen vanuit de hele wereld in Rotterdam bij RWG kijken, laatst nog vanuit een grote haven in Japan.

Transportregeling

RWG kreeg een EU-bijdrage van € 2,6 miljoen via de Connecting Europe Facility (CEF Transport). Die regeling voert RVO uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Op een totaal budget van € 9,3 miljoen is dat echt aanzienlijk.” Douwens adviseert andere bedrijven in de sector om ook de stap te zetten met hulp vanuit de EU. “Deze subsidie bestaat al lang en helpt enorm. Maak er gebruik van als je een plan hebt."

Ook gebruik maken van de CEF-transportregeling? Ga naar CEF Transport.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?