3D Printsafe (2023)

Gepubliceerd op:
3 december 2024

Deze Safety Deal wil het aantal onveilige situaties die ontstaan door industrieel 3D-printen verminderen en daarmee ongelukken voorkomen.

Samenvatting project

Aanleiding

De groei van 3D-printen als vast onderdeel van veel productieprocessen zorgt voor nieuwe en voor een deel nog onbekende veiligheidsrisico’s. Dit kan leiden tot branden, ontploffingen, schade aan het milieu of de gezondheid van mensen, verwondingen en zelfs nieuwe soorten criminaliteit. Industriële bedrijven en controlerende overheden staan vaak te weinig stil bij dit soort risico’s van 3D-printen. Als niet wordt ingegrepen, ontstaan steeds meer onveilige situaties met grote kans op veiligheidsongelukken.

Doel

Het veiliger maken van industrieel 3D-printen en het zoveel mogelijk voorkomen van veiligheidsongelukken. Dit is mogelijk door te zorgen voor een groter besef van de risico’s en gevaren van 3D-printen. Ook wordt de veiligheidscultuur rond 3D-printen verbeterd door informatie over praktische maatregelen en best practices op een laagdrempelige manier aan te bieden.

Aanpak

Het project bestaat uit de volgende 8 fasen:

  1. Inventarisatie en analyse
    Verzamelen en beoordelen van bestaand onderzoek, veiligheidsnormen en wetgeving.
     
  2. Kennisniveau-check van deelnemende bedrijven
    Vaststellen van veiligheidskennis bij deelnemende bedrijven. Onder andere door gebruikers te interviewen van de meest gebruikte 3D-printtechieken in kunststof en metaal. Hoe gebruiken zij de aanwezige veiligheidskennis, tot welk gedrag leidt dit en wat is hun kennisbehoefte? 
     
  3. Pilots
    Doen van onderzoek naar tests en testresultaten op het gebied van de veiligheid van 3D printing.
     
  4. Verwerking van uitkomsten
    Duiden van de resultaten van de vorige fases op risico’s en gevaren. Vergelijken van veiligheidsnormen en wetgeving met de praktijk.
     
  5. Best practices
    Uitwerken van een aantal best practices – aansprekende praktijkvoorbeelden – over veilig 3D-printen, op basis van de vorige fases.
     
  6. Strategie voor risicobeheersing
    Bepalen van de belangrijkste risico’s en gevaren van industrieel 3D-printen op basis van de uitkomsten uit de vorige fases via een selectiematrix. Bepalen van acties zoals het aanmoedigen van proactief gedrag of het aanbrengen van voorzieningen en het nemen van maatregelen die de veiligheid vergroten.
     
  7. Toolbox
    Maken van een toolbox met praktische aanwijzingen, maatregelen en benodigde voorzieningen voor veilig 3D-printen.
     
  8. Delen van informatie en afronding
    Delen van de toolbox met bedrijven die industrieel 3D-printen. Vastleggen en delen van de resultaten en aanbevelingen van dit project. Opstellen van een eindrapport.

    Bedrijven die meedoen met dit project en andere gebruikers van 3D-printtechnieken in de industrie kunnen de resultaten en eindproducten van deze Safety Deal meteen gebruiken. Meer kennis en bewustwording van de veiligheidsrisico’s zorgen bijna vanzelf voor goede maatregelen en veilige omstandigheden. Dit versterkt de omgevingsveiligheid in grote mate.

Algemene informatie project

Projectcode
SVO223019

Toegezegde subsidie
€ 100.480

Projectperiode
april 2023 – juni 2024

Samenwerkingsverband
Branchesamenwerkingsverband  

Projecttype
Milieustudie (C)  

Projectthema’s

  • Veiligheidscultuur
  • Ketenverantwoordelijkheid
  • Transparante sector          

Penvoerder
3D Maastricht B.V.  

Projectdeelnemers

  • Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. 
  • Uniteq Engineering B.V.
  • Air Liquide B.V.
  • Sitech Services B.V.
  • BASF 3D Printing Solution B.V.
  • Nippon Gases Netherlands B.V.

Contact
Contactpersoon

De Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid ondersteunt Safety Deals. Dit zijn bovenwettelijke veiligheidsinitiatieven van industriële bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of risicovolle processen.

Bent u tevreden over deze pagina?