Next level Brzo-procesveiligheid door samenwerking (NLBPV) (2023)

Gepubliceerd op:
4 december 2024

Deze Safety Deal versterkt de omgevingsveiligheid door ‘sociaal leren’ tussen en binnen bedrijven in de procesindustrie aan te moedigen en te verbeteren. 

Samenvatting project

Aanleiding

Te weinig samenwerking binnen en tussen risicovolle bedrijven, zorgt dat de versterking van de omgevingsveiligheid in de Brzo-sector minder snel gaat dan zou kunnen. Al vele jaren roepen onafhankelijke experts bedrijven op om samen te gaan werken en beter van elkaar te leren. Tot nu toe gebeurt dit alleen op kleine schaal. Als Brzo-bedrijven dit meer zouden doen, leidt dit tot ‘sociaal leren’. Dit betekent, dat bedrijven samen nieuwe kennis van een hoog niveau ontwikkelen en toe gaan passen. Deze toename van kennis zal leiden tot vernieuwingen in de procesveiligheid. Daardoor worden bedrijven sterker en leren ze hun veiligheidsrisico’s beter (her)kennen, beheren en verlagen. Voor de procesindustrie is dit belangrijk, omdat de verbetering van de veiligheidsprestaties op dit moment nagenoeg stilstaat. Om de veiligheid verder te verbeteren, is vooral kennis nodig die ontstaat door samenwerking. Ook voor de verlaging van dominorisico’s in chemische clusters is effectievere communicatie en betere samenwerking tussen bedrijven nodig. 

Doel

Het versterken van de omgevingsveiligheid door meer gebruik te maken van ‘sociaal leren’ binnen en tussen bedrijven. Het gaat om bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of risicovolle processen. In deze Safety Deal worden hiervoor een pragmatische aanpak en een best practice ontwikkeld op basis van het bewezen leerproces ‘action learning’. Het succes van ‘action learning’ komt voort uit het oplossen van complexe vraagstukken door het ontwikkelen van vaardigheden op basis van eerdere ervaringen. Als werknemers zich persoonlijk ontwikkelen zorgt dat ervoor, dat bedrijven met betere creatieve, flexibele en robuuste strategieën komen om veiligheidsproblemen structureel aan te pakken. Voor verdere opschaling worden de winstpunten van deze aanpak binnen bedrijven vastgesteld. Ook wordt de meerwaarde van ‘sociaal leren’ tussen bedrijven onderling in een chemisch cluster bepaald.

Aanpak

Deze Safety Deal ontwikkelt een Community of Practice (CoP) op het gebied van procesveiligheid. De projectdeelnemers creëren een online platform: een plek om kennis over veiligheid uit te wisselen en samen verder te ontwikkelen. Gefaciliteerd door een moderator vinden specialisten elkaar in hun gedeelde context en interesses. Verder helpen ze elkaar om inzichten te vertalen naar concrete acties. Een kleine groep binnen de community heet een ‘hub’. Het uitwisselen van kennis binnen ‘hubs’ wordt aangemoedigd. Discussies over aandachtpunten en te nemen acties worden begeleid door een gespreksleider.

CoP-deelnemers kunnen elkaar op het platform virtueel ontmoeten en kennis uitwisselen. Het gekozen platform is Howspace. Dit platform is specifiek gemaakt voor samenwerken en het delen, ontwikkelen en toepassen van kennis. Uniek aan Howspace is de mogelijkheid van persoonlijk contact en tegelijkertijd de focus op vertrouwelijkheid. Een ander kenmerk van Howspace is dat het kunstmatige intelligentie gebruikt om betekenis te geven aan discussies in grote groepen.  

De Safety Deal omvat zes fases:

  1. CoP voorbereiding
    Vorming van de kerngroep die de CoP leidt en vastlegging van de werkwijze, inclusief de omgang met vertrouwelijke gegevens.
     
  2. Werving van meer CoP deelnemers
    Organiseren van sessies om meer deelnemende bedrijven te trekken, selecteren van locaties en verhogen van deelname binnen doelgroepsegmenten. 
     
  3. Experimenteren
    Organiseren van events om thema’s te introduceren en dialogen te voeren onder leiding van een gespreksleider.
     
  4. Toepassen
    Inzetten van ‘Action Learning’ door twee personen samen met hun afdeling in minimaal twee productie-eenheden met ondersteuning vanuit de ‘hub’ en de moderator.
     
  5. Rapporteren en bepaling van meerwaarde
    Presenteren van de uitkomsten van de ‘hub’ in de brede CoP, beoordeling van de werking van het platform Howspace en bepaling van de meerwaarde voor het leren binnen en tussen bedrijven.
     
  6. Opschalen
    Bespreken van commerciële haalbaarheid, peilen van interesse van marktpartijen, opstellen van best practice en nemen van besluit over voortzetting van CoP.

Deze Safety Deal zal de CoP meerwaarde van samenwerking en leren binnen en tussen bedrijven laten zien. Deze samenwerking zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe en breed toepasbare kennis over veiligheid. Dit maakt individuele bedrijven sterker, verbetert de samenwerking in clusters en leidt tot innovatieve doorbraken die de omgevingsveiligheid blijvend versterken.

Algemene informatie project

Projectcode
SVO223023

Toegezegde subsidie
€ 226.000

Projectperiode
januari 2024 – maart 2025

Samenwerkingsverband
Branche- en clustersamenwerkingsverband  

Projecttype
Opleiding (B)  

Projectthema’s

  • Veiligheidscultuur
  • Transparante sector
  •  Veilige bedrijventerreinen en veilige clusters          

Penvoerder
New Behavior 

Projectdeelnemers

  • Akzo Nobel Sourcing B.V.
  • Dow Benelux B.V.
  • Tessenderlo Kerley Netherlands B.V.
  • Tronox Pigments (Holland) B.V.
  • Sabic Petrochemicals B.V. 
  • Neptune Energy Netherlands B.V.

Contact
Contactpersoon

De Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid ondersteunt Safety Deals. Dit zijn bovenwettelijke veiligheidsinitiatieven van industriële bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of risicovolle processen.

Bent u tevreden over deze pagina?