Samen, slimmer, veiliger (2023)
Deze Safety Deal wil het aantal ongelukken tijdens onderhoud aan procesinstallaties met de helft verminderen door het verbeteren van de ketensamenwerking bij bestaande en nieuwe installaties.
Samenvatting project
Aanleiding
Door petrochemische bedrijven en onderhoudsbedrijven beter te laten samenwerken, kan onderhoud aan procesinstallaties veel veiliger worden uitgevoerd. De meeste risico’s en veiligheidsongelukken ontstaan door slechte communicatie, misverstanden, aannames die niet met anderen zijn afgestemd, onterechte vooroordelen en/of onduidelijke afspraken. Ongelukken die vaak voorkomen zijn: blootstelling aan gevaarlijke stoffen, ontploffingen en branden. Ze ontstaan meestal door samenwerking die niet goed genoeg is. Dit gaat om de samenwerking binnen petrochemische bedrijven, maar veel vaker tussen de bedrijven en ingehuurde onderhoudsbedrijven. De energietransitie leidt bovendien tot andere veiligheidsrisico’s voor het onderhoud aan nieuw ontwikkelde installaties. Dit verhoogt de kans op onderhoudsongelukken, omdat geen goede veiligheidsmaatregelen genomen zijn.
Doel
Het veiliger maken van de onderhoudstaken door petrochemische bedrijven en de onderhoudsbedrijven die zij inhuren steeds beter te laten samenwerken. Dit zal naar verwachting het aantal (bijna-)ongelukken met de helft verminderen. Deze Safety Deal richt zich niet alleen op werkprocessen, overlegstructuren en hulpmiddelen, maar ook op de veiligheidscultuur. En dus op het besef van veiligheid en op veilig gedrag. Ook wordt een plan gemaakt voor het omgaan met nieuwe veiligheidsrisico’s die ontstaan door de energietransitie, bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van waterstofgas in installaties.
Aanpak
Dit project bestaat uit de volgende 5 fasen:
- Voorbereiding
In deze Safety Deal heeft NPAL de leiding en wordt ook haar netwerk ingezet. Het project start met het vormen van 3 deelprojecten die elk een eigen stuurgroep en projectgroep krijgen. Voor ieder deelproject wordt een petrochemisch bedrijf gevraagd met zijn vaste onderhoudsbedrijven. Een regieteam vanuit NPAL bewaakt de voortgang binnen het hele project en stuurt de deelprojecten bij wanneer dat nodig is.
- Startpositie bepalen
Binnen elk deelproject bepaalt de projectgroep eerst de startsituatie aan de hand van een positiebepaling: hoe gaat de ketensamenwerking tussen het petrochemische bedrijf en zijn vaste onderhoudsbedrijven? Daarna kiest de stuurgroep de onderwerpen die in deze Safety Deal aangepakt worden.
- Optimalisatie
Op basis van de gekozen onderwerpen in fase 2 maakt elk deelproject een uitgebreid plan. Hiervoor worden bestaande best practices vanuit eerdere Safety Deals en het noordelijke regionale veiligheidsnetwerk gebruikt en toegepast op de eigen situatie. De best practices worden geanalyseerd en verbeterd. Daarna worden ze online gedeeld, zodat ze gebruikt kunnen worden in vergelijkbare situaties in de industrie. Daarnaast wordt een online tool ontwikkeld voor de positiebepaling. Die laat bedrijven zien hoe goed hun ketensamenwerking is bij onderhoud aan installaties. Ook volgen alle leden van de projectgroepen in deze fase een masterclass over het beïnvloeden van veiligheidsgedrag.
- Toepassing
De resultaten van fase 3 worden opgeschreven. Verder worden de verbeterde best practices, de online tool en de masterclass in een toegankelijke online omgeving gedeeld. Ook komt er een video waarin de deelnemers uitleg geven bij het project en de resultaten. Bovendien wordt lesmateriaal ontwikkeld en gedeeld op de websites van NPAL en SDN.
- Evaluatie
In deze fase worden per deelproject de ontwikkelde hulpmiddelen, processen en structuren voor de verbeterde samenwerking tussen petrochemische bedrijven en onderhoudsbedrijven beoordeeld. Daarvoor vergelijkt ieder deelproject het veiligheidsniveau van dat moment met de startsituatie. Zo wordt duidelijk wat de veiligheidseffecten van het deelproject zijn. Het regieteam van NPAL beoordeelt daarna de veiligheidseffecten binnen het hele project.
Los van de activiteiten die hierboven staan, onderzoekt deze Safety Deal hoe ketenpartners kunnen omgaan met nieuwe risico’s die ontstaan door de energietransitie. Daarvoor wordt een aparte projectgroep gevormd met mensen van petrochemische bedrijven, onderhoudsbedrijven en ontwikkelaars van nieuwe technologie.
Deze Safety Deal leidt tot een betere manier van werken waarbij de deelnemers van dit project samen aan de slag gaan, en slimmer, open en operationeel samenwerken. Zij zorgen daardoor voor een werkplek die niet alleen veiliger is – met minder ongelukken – maar die ook uitnodigt tot leren en ontwikkelen; zowel alleen als samen.
Algemene informatie project
Projectcode
SVO223021
Toegezegde subsidie
€ 323.260
Projectperiode
juni 2023 – juni 2025
Samenwerkingsverband
Ketensamenwerkingsverband
Projecttype
Opleiding (B)
Projectthema’s
- Veiligheidscultuur
- Ketenverantwoordelijkheid
- Veilige bedrijventerreinen en veilige clusters
- Transparante sector
- Hoogwaardige kennis
Penvoerder
Stichting Noordelijke ProductiviteitsAlliantie (NPAL)
Projectdeelnemers
- Kisuma Chemicals B.V.
- Nobian Industriaal Chemicals B.V.
- Teijin Aramid B.V.
- Equans Noord Nederland B.V.
Contact
Contactpersonen
- Martijn Groenhagen, E groenhagen@npal.nl, T 06-54308836
- Joost de Boer, E JoostdeBoer@npal.nl, T 06-55697091
De Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid ondersteunt Safety Deals. Dit zijn bovenwettelijke veiligheidsinitiatieven van industriële bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of risicovolle processen.