Veelgestelde vragen AanZET
Op deze pagina leest u de veelgestelde vragen over de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). De uitleg van de termen die in de subsidieregeling gebruikt worden, vindt u in de Begrippenlijst.
Ja, dit kan via het verstrekkingsvoorbehoud in het kentekenregister (RDW). De leasemaatschappij registreert het verstrekkingsvoorbehoud en zet de vrachtauto op naam van de klant (de lessee).
Nee. U krijgt alleen subsidie met een financial-leasecontract. Financial lease stellen we gelijk aan de koop van een vrachtauto. Leasemaatschappijen die vrachtauto's uitgeven met operational lease, komen wél in aanmerking voor AanZET, omdat zij de voertuigen kopen.
Wilt u als ondernemer een sale- en leasebackcontract afsluiten? Informeer dan bij uw dealer en leasemaatschappij naar de voorwaarden en mogelijkheden.
Koopt of financial leaset u een emissieloze vrachtauto? Als u de subsidie aanvraagt mogen in de overeenkomst geen onherroepelijke verplichtingen staan. Deze voorwaarde staat in de regeling in artikel 6 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Deze vereist dat steun een stimulerend effect moet hebben.
Dit betekent voor u dat u nog geen investeringsverplichting mag zijn aangegaan wanneer u de subsidieaanvraag doet. Het moet dus mogelijk zijn dat u het contract ontbindt als u toch geen subsidie krijgt.
De overeenkomst moet in ieder geval te herroepen zijn wanneer u de subsidieaanvraag doet. Nadat u de aanvraag heeft gedaan, mag u zelf bepalen of u de overeenkomst al definitief wilt maken. U kunt bijvoorbeeld de volgende voorwaarde in de overeenkomst opnemen: 'Order wordt definitief na indiening aanvraag AanZET'.
Nee. U mag alleen een nog niet-definitieve overeenkomst afsluiten. Daarin staat dat de aankoop pas op een latere datum definitief is. We noemen dat een ontbindende voorwaarde. De leverancier levert de vrachtauto('s) nog niet bij u af. Ook mag deze nog niet op uw naam staan op het moment dat u de aanvraag doet.
Nee. U mag alleen aanvragen met een overeenkomst die nog niet definitief is.
Nee. Niet in aanmerking komen:
- gemeenten;
- provincies;
- waterschappen; en
- publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen met rechtspersoonlijkheid of een ander openbaar lichaam, zoals is bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat