Veelgestelde vragen zonnepanelen of warmtepompen
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden.
Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking (251102)
Wel investeringsaftrek
U krijgt energie-investeringsaftrek voor alle kosten van een PV-installatie (zonnepanelen) met een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 15 kW. Het gaat dan om PV-installaties die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3 x 80A of minder.
Ook de volgende kosten kunt u melden voor energie-investeringsaftrek als u aan de overige eisen voldoet:
- een aansluiting op het elektriciteitsnet;
- (eventueel) een actief zonvolgsysteem;
- (eventueel) een stroom/spanningsomvormer;
- (eventueel) een accumulator.
Let op: in het aanvraagformulier meldt u het totale vermogen van de zonnepanelen in kW (1 kW = 1000 Watt). Het gaat dus niet om de geschatte jaaropbrengst in kWh. Heeft u bijvoorbeeld 60 zonnepanelen van 300 Watt aangeschaft? Dan is het piekvermogen (60 x 300W) / 1000 = 18 kW.
Geen investeringsaftrek
Voor de volgende PV-installaties krijgt u geen energie-investeringsaftrek:
- Zonnepanelen op landbouwgrond of in natuurgebieden;
- Zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van méér dan 3 x 80A. Deze aansluitwaarden vindt u in de gegevens van het energiebedrijf of de netbeheerder. Mogelijk kunt u hiervoor SDE++-subsidie krijgen. Bekijk voor de voorwaarden daarvoor de pagina Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Netaansluiting voor zonnepanelen met SDE-beschikking 2016 - 2020?
Een investering in een aansluiting op het midden- of hoogspanningsnet kunt u melden onder code 251117. Op het moment van melden moet er voor dit bedrijfsmiddel een SDE-beschikking > € 0 door ons zijn afgegeven op grond van de SDE-regeling 2016 - 2020. Voor deze code geldt dat het gaat om een aansluiting voor panelen die niet op of aan gebouwen zijn bevestigd. U kunt de eenmalige aansluitvergoeding voor de netbeheerder niet melden.
Ja, dat kan. Let wel op de volgende punten:
- Het is een eis dat de uitbreiding onderdeel is van een samenstel van voorzieningen met een gezamenlijk vermogen boven de 15 kWp. Zie de omschrijving van code 251102. Zorg dat u aan de overige eisen en voorwaarden van de deze code blijft voldoen.
- U heeft voor de uitbreiding een aparte opdrachtbevestiging.
- U doet de EIA-melding binnen 3 maanden na de datum van deze opdrachtbevestiging.
- Het investeringsbedrag van de uitbreiding is minimaal € 2.500.
Zo'n uitbreidingsinvestering kan dus, ook als de uitbreiding zelf kleiner is dan 15 kWp. Het aanvraagformulier geeft in dat geval een waarschuwingsmelding. U kunt deze negeren en doorgaan met indienen.
Het energiesysteem (omschreven onder code 270204) is vooral bedoeld om bestaande gebouwen gasloos te verwarmen en/of te koelen door middel van een hernieuwbare of duurzame bron.
Het moet hierbij gaan om een collectief systeem voor een bedrijfsgebouw en/of woningen. Dit systeem moet minimaal bestaan uit:
- hernieuwbare of duurzame bron;
- warmtepomp;
- distributienet;
- afleversets.
Zie ook hieronder een principeschema van de opbouw van het systeem.
