Veelgestelde vragen zonnepanelen of warmtepompen
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden.
Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking (251102)
Wel investeringsaftrek
U krijgt energie-investeringsaftrek voor alle kosten van een PV-installatie (zonnepanelen) met een gezamenlijk piekvermogen vanaf 15 kWp tot en met 55 kWp.
Ook voor de volgende kosten kunt u Energie-investeringsaftrek aanvragen als u aan de overige eisen voldoet:
- een aansluiting op het elektriciteitsnet;
- (eventueel) een actief zonvolgsysteem;
- (eventueel) een stroom/spanningsomvormer.
Let op: in het aanvraagformulier geeft u het totale vermogen van de zonnepanelen in kW op (1 kW = 1000 Watt). Het gaat dus niet om de geschatte jaaropbrengst in kWh. Heeft u bijvoorbeeld 60 zonnepanelen van 300 Watt aangeschaft? Dan is het piekvermogen (60 x 300 W) / 1000 = 18 kW.
Geen investeringsaftrek
Voor de volgende PV-installaties krijgt u geen Energie-investeringsaftrek:
- Zonnepanelen op landbouwgrond of in natuurgebieden;
- Installaties waarbij u gebruikmaakt van SDE++-subsidie.
Netaansluiting voor zonnepanelen met SDE-beschikking 2016 - 2020?
Een investering in een aansluiting op het midden- of hoogspanningsnet kunt u melden onder code 251117. Op het moment van melden moet er voor dit bedrijfsmiddel een SDE-beschikking > € 0 door ons zijn afgegeven op grond van de SDE-regeling 2016 - 2020. Voor deze code geldt dat het gaat om een aansluiting voor panelen die niet op of aan gebouwen zijn bevestigd. U kunt de eenmalige aansluitvergoeding voor de netbeheerder niet melden.
Ja, dat kan. Let wel op de volgende punten:
- Het is een eis dat de uitbreiding onderdeel is van een samenstel van voorzieningen met een gezamenlijk vermogen vanaf 15 kWp tot en met 55 kWp. Zie de omschrijving van code 251102. Zorg dat u aan de overige eisen en voorwaarden van de deze code blijft voldoen.
- U heeft voor de uitbreiding een aparte opdrachtbevestiging.
- U doet de EIA-melding binnen 3 maanden na de datum van deze opdrachtbevestiging.
- Het investeringsbedrag van de uitbreiding is minimaal € 2.500.
Zo'n uitbreidingsinvestering kan dus, ook als de uitbreiding zelf kleiner is dan 15 kWp. Het aanvraagformulier geeft in dat geval een waarschuwingsmelding. U kunt deze negeren en doorgaan met indienen. Dit geldt alleen als de gehele installatie niet boven de 55 kWp komt, anders komt u niet in aanmerking voor EIA.
Nee, dat mag niet. Iedere lucht/lucht warmtepomp met een thermisch vermogen lager dan of gelijk aan 12 kilowatt komt vanaf 2024 niet meer in aanmerking voor de EIA. Zie code 211104-c van de Energielijst: EIA is alleen mogelijk voor een lucht/lucht warmtepomp met een vermogen hoger dan 12 kilowatt.
Het energiesysteem (omschreven onder code 270204) is vooral bedoeld om bestaande gebouwen gasloos te verwarmen en/of te koelen door middel van een hernieuwbare of duurzame bron.
Het moet hierbij gaan om een collectief systeem voor een bedrijfsgebouw en/of woningen. Dit systeem moet minimaal bestaan uit:
- hernieuwbare of duurzame bron;
- warmtepomp;
- distributienet;
- afleversets.
Zie ook hieronder een principeschema van de opbouw van het systeem.

- Ministerie van Klimaat en Groene Groei