Gesloten voor aanvragen

JPI Antimicrobial Challenge - an Emerging Threat to Human Health

Gepubliceerd op:
10 april 2012
Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2021

Infecties die eerst dodelijk waren, kan men nu genezen met antibiotica. Er komen echter steeds meer bacteriën waarbij de gewone antimicrobiële stoffen (antibiotica) niet meer werken. Deze resistente bacteriën verspreiden zich snel en nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen laten op zich wachten.

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Het JPI antimicrobial challenge is een Europees onderzoeksinitiatief. Het is gekoppeld aan andere programma's en initiatieven (zoals EARSS, ERA-net, EU-VS transatlantische taskforce). Het JPI heeft een gezamenlijk onderzoeksbeleid en onderzoeksagenda om resistente bacteriën te bestrijden.

Wat doet het JPI?

  • Nieuwe onderzoeksinitiatieven opzetten. Er is een duidelijke verbinding tussen fundamenteel onderzoek naar antimicrobiële resistentie, klinisch onderzoek en de behoeften van de patiënten. Moleculaire surveillance en preventie van antimicrobiële resistentie hoort bij dit onderdeel.
  • Ondersteuning geven voor het delen van gegevens en resultaten voor langdurige tijd.
  • Het onderzoek op nationaal, Europees en mondiaal niveau prioriteren op basis van wetenschappelijke excellentie en strategische onderzoeksgebieden. Het gaat dan om activiteiten voor de korte- en lange termijn.

Deelnemende landen

België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Tsjechië, Finland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland en Turkije

Website
In ontwikkeling

Rol van Nederland
Deelnemer

Nederlandse budgethouder
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Relevante Topsector
Agri&Food, Life Sciences & Health

Relevant NWO Thema
Leven in Gezondheid

Contact

Prof. Hajo Grundman
RIVM/ UMCG, dept. Medische microbiologie
hajo.grundmann@rivm.nl

Martijntje Bakker
ZonMw
mbakker@zonmw.nl
 

Vragen over Joint Programming?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?