Open voor aanvragen

Milieulijst MIA\Vamil

Gepubliceerd op:
23 augustus 2017
Laatst gecontroleerd op:
3 april 2024

Wilt u gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)? Dat kan als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de gestelde eisen. Elk jaar passen we de Milieulijst aan. Uw belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van de investering.

Voor uw investering geldt de Milieulijst van het jaar waarin u de verplichting tot de investering bent aangegaan (aanschafdatum).

Vind uw milieuvriendelijke investering met belastingvoordeel

U kunt op 3 manieren zoeken naar milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel:

 1. Interactieve infographic
  Een grafische weergave van de investeringsmogelijkheden per sector (industrie, landbouw, gebouwde omgeving en mobiliteit).
 2. Zoektool
  Een online tool om te zoeken in de Milieulijst. Dit kan per sector, milieudoel, trefwoord of code van de Milieulijst.
 3. MIA\Vamil- Brochure en Milieulijst 2024 (pdf)
  In deze brochure navigeert u eenvoudig via de inhoudsopgave en aanklikbare iconen.

Hoe gebruikt u de Milieulijst?

Op de Milieulijst staan bedrijfsmiddelen met belastingvoordeel. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die u gebruikt in uw onderneming en die u niet wilt verkopen. U hebt ze nodig om uw producten te maken of uw diensten te verlenen.

Heeft u iets samengesteld uit meerdere onderdelen? En zijn die onderdelen afhankelijk van elkaar? Die zien we dan als één bedrijfsmiddel, als ze samen voldoen aan de omschrijving in de Milieulijst. Ook dan is belastingvoordeel mogelijk.

Per bedrijfsmiddel ziet u:

 • de code die u gebruikt om het bedrijfsmiddel bij ons te melden;
 • de naam van het bedrijfsmiddel;
 • het doel van het bedrijfsmiddel en de eisen waaraan het moet voldoen voor het belastingvoordeel;
 • de onderdelen waaruit het bedrijfsmiddel gewoonlijk bestaat. En soms eventuele andere onderdelen die ook deel kunnen zijn van uw milieu-investering;
 • soms een maximaal bedrag waarover u belastingvoordeel krijgt. Dit maximum is dan uitgedrukt in een bedrag, een bedrag per eenheid of een percentage van het investeringsbedrag.
 • soms een toelichting op de omschrijving.

De letter (A t/m G) in elke code is het percentage van de milieu-investeringsaftrek en/of willekeurige afschrijving (MIA, Vamil of een combinatie). Voor de meeste bedrijfsmiddelen heeft u MIA-voordeel én Vamil-voordeel. In onderstaande afbeelding ziet u de verschillende percentages die zorgen voor het belastingvoordeel.

Uw bedrijfsmiddel moet voldoen aan de voorschriften

Op de Milieulijst vindt u bedrijfsmiddelen met een:

 • middelvoorschrift. Deze hebben een exacte technische omschrijving van het doel, het middel en de werking. Voor het krijgen van belastingvoordeel voor zo'n bedrijfsmiddel is het belangrijk dat uw bedrijfsmiddel aan deze exacte omschrijving voldoet.
 • doelvoorschrift. Bij deze investeringen geven we alleen de milieuprestatie (het doel) aan. Dit geeft u meer ruimte voor investeringen in innovatie. Ook kunt u deze gebruiken voor investeringen in het verduurzamen van uw productieproces.

  Lees meer over bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift en de manier waarop wij meldingen hiervan controleren.

Wijzigingen in de Milieulijst

We passen de Milieulijst ieder jaar aan.

Lees de opvallendste wijzigingen in de Milieulijst MIA\Vamil 2024

Uw bedrijfsmiddel op de Milieulijst

Heeft u een vernieuwende milieuvriendelijke techniek ontwikkeld die u graag op de markt wilt brengen? Doe dan een voorstel voor opname op de Milieulijst. Hoe u dit doet leest u op onze pagina Leveranciers: uw product op de Milieulijst.

In opdracht van:
 • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?