Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidieregeling praktijkleren: Aanvragen

Laatst gecontroleerd op:
17 september 2024
Gepubliceerd op:
14 april 2022

Uw aanvraag voor de Subsidieregeling praktijkleren dient u in via ons elektronisch loket. Lees meer over het aanvraagproces zodat u goed voorbereid uw subsidieaanvraag indient.

Het nieuwe aanvraagformulier: hoe werkt het?

Vanaf 2024 dient u uw subsidieaanvraag in via ons nieuwe aanvraagportaal. Hiermee vereenvoudigen wij het aanvraagproces. Daarnaast worden sommige gegevens automatisch ingelezen. Wij begrijpen dat u misschien moet wennen aan het nieuwe aanvraagformulier en aanvraagproces. Begin daarom op tijd met het voorbereiden van uw aanvraag. Wij leggen u kort uit hoe het nieuwe aanvraagproces werkt. Daarnaast vindt u verder op deze pagina enkele instructievideo’s.

Het aanvraagproces bestaat uit de volgende 5 stappen:

Andere belangrijke wijzigingen in het aanvraagformulier en het aanvraagproces

  • Er is geen beperking meer op het aantal op te voeren studenten per aanvraag.
  • U kunt meerdere onderwijscategorieën in één aanvraag opnemen.
  • Gezien bovenstaande 2 uitgangspunten is het indienen van meerdere aanvragen niet nodig (maar wel toegestaan).
  • Het aanvraagformulier kan meldingen tonen als gegevens in uw aanvraag niet overeenkomen met de bij ons bekende gegevens.
  • Het proces van aanvragen, beoordelen en controles is volledig digitaal. Wij versturen geen papieren post meer.
  • Laat u uw aanvraag indienen door een intermediair? Of bent u intermediair en wilt u een aanvraag namens uw klant(en) indienen? Dan is vanaf 2024 een ketenmachtiging nodig. Regel dit op tijd. Meer informatie over ketenmachtiging leest u hieronder.
  • Wilt u namens een groep bedrijven een aanvraag indienen en hebben deze bedrijven elk een apart KVK-nummer? Dan kan aanvragen op 2 manieren.
    1. Elk bedrijf beschikt over een eigen eHerkenningsmiddel en dient afzonderlijk van elkaar een aanvraag in.
    2. Eén bedrijf treedt op als intermediair en vraagt subsidie aan namens meerdere bedrijven. In dat geval heeft het bedrijf dat als intermediair optreedt een ketenmachtiging nodig van de andere bedrijven waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Ook dan moet per bedrijf een aparte aanvraag ingediend worden, maar hiervoor is maar één eHerkenningsmiddel nodig.
  • Heeft uw bedrijf meerdere vestigingen en vallen deze onder hetzelfde KVK-nummer? Dan kunt u wél namens alle vestigingen subsidie aanvragen in één subsidieaanvraag en met één eHerkenningsmiddel. Een ketenmachtiging is dan niet nodig.

Uw aanvraag: voorbereiding en tips

Wij raden u aan vanaf de maand april te beginnen met het voorbereiden van uw aanvraag. Gebruik daarbij onze volgende tips:

  1. Zorg op tijd voor eHerkenning niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 (en ketenmachtiging als u de aanvraag als intermediair indient)
  2. Bekijk wat wel/niet voor subsidie in aanmerking komt
  3. Zorg dat uw administratie op orde is
  4. Bepaal de juiste begin- en einddatum van begeleiding (bij onderwijscategorie mbo hoeft u dit niet te doen, tenzij u een student handmatig opvoert)
  5. Bepaal het aantal weken begeleiding binnen de aanvraagperiode
  6. Gebruik het xlsx-format bij veel studenten
  7. Dien uw aanvraag op tijd in
  8. Controleer of u een ontvangstbevestiging heeft ontvangen
  9. Bereid u voor op volgend jaar

Lees de uitgebreide toelichting op deze tips zodat u goed bent voorbereid op het indienen van uw aanvraag.

Registratie leerbedrijven bij de SBB

Om problemen te voorkomen tijdens het aanvraagproces van de subsidie voor de onderwijscategorieën voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo), is het van groot belang dat de gegevens van uw leerbedrijf (of -bedrijven) bij de SBB correct en volledig staan geregistreerd. Voer hiervoor uw leerbedrijf ID in op stagemarkt.nl. Controleer de gegevens, het KVK-nummer en of het KVK-vestigingsnummer er ook bij staat. Zijn de gegevens onjuist of onvolledig? Pas ze dan direct aan en/of vul ze aan. Dit doet u door in te loggen op MijnSBB.

Aanvragen

U vraagt de subsidie aan het eind van een school- of studiejaar aan, na afloop van de begeleiding. U kunt namelijk alleen achteraf vaststellen in welke weken u daadwerkelijk een student of leerling heeft begeleid.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. eHerkenning is een persoonlijk inlogmiddel voor bedrijven en organisaties. Hiermee doet u veilig online zaken met de overheid.

Intermediairs en tussenpersonen hebben een ketenmachtiging nodig als zij voor andere bedrijven en organisaties een aanvraag willen indienen. In de alinea Aanvraag indienen voor een ander bedrijf vindt u meer informatie over ketenmachtiging.

Instructievideo's eHerkenning en volledige aanvraag

Bekijk onderstaande video's voor een uitgebreide instructie om in te loggen met eHerkenning en het doen van een volledige aanvraag.

Meerdere studenten

Wilt u aanvragen voor meerdere studenten? Dan kunt u ter voorbereiding alvast de xlsx-bestanden. U vindt de actuele bestanden tijdens de openstellingsperiode van de regeling op deze pagina (vanaf 2 juni 2025).

Let op: de xlsx-bestanden hebben mogelijk een andere indeling dan de bestanden die wij voorgaande jaren aanboden.

Er zit geen maximum aan het aantal studenten dat u kunt invullen in het xlsx-bestand en in de aanvraag. Bij meer dan 500 studenten kan het aanvraagformulier wel trager reageren. Het verwijderen of toevoegen van studenten en het genereren van een pdf-bestand van de aanvraag kan dan bijvoorbeeld langer duren. Bij meer dan 1.000 studenten kan dit tot serieuze vertraging leiden. Gaat het om meer dan 1.000 studenten? Overweeg dan om de studenten over minimaal 2 aanvragen te verdelen.

Meerdere studenten onderwijscategorie mbo

Binnen de onderwijscategorie mbo hoeft u per student alleen de bsn-nummers en het aantal weken begeleiding te noteren in het xlsx-bestand. De overige gegevens worden op basis van de bij ons bekende gegevens aangevuld. Het aanvraagproces wordt hiermee eenvoudiger. U kunt na het uploaden van het bestand wel meldingen op de door u ingevoerde gegevens krijgen. Bijvoorbeeld als er voor een student geen BPV periode (beroepspraktijkvorming) bekend is bij uw leerbedrijf of als het aantal weken begeleiding niet binnen de geregistreerde BPV periode past. Wij raden u aan deze meldingen goed te controleren en de aanvraag zo nodig aan te passen. U kunt de aangevulde gegevens wel handmatig wijzigen.

Toelichting meerdere BPV periodes

Er zijn per student dus slechts 2 verplicht in te vullen kolommen. Dit zijn de kolommen 'bsn_deelnemer_mbo' en 'aantal_weken_begeleiding_periode_1'. In enkele gevallen kan een student 2 BPV periodes bij uw organisatie hebben. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een student die gedurende het studiejaar een niveau 2 mbo-BBL opleiding afrondt en verder gaat met niveau 3 (of elke andere niveauwissel). Hier hoort een andere erkende opleidingscode bij en daarmee ontstaat een nieuwe praktijkleerplaats. Een andere mogelijke oorzaak waardoor meerdere BPV periodes voor dezelfde student ontstaan is wanneer een student gedurende het studiejaar overstapt naar een ander leerbedrijf binnen dezelfde organisatie (beide leerbedrijven vallen onder hetzelfde KVK-nummer).

Kortom, in alle situaties waarbij de student 2 BPV periodes bij uw organisatie heeft moet u de kolom 'aantal_weken_begeleiding_periode_2' aanvullend invullen. In zeldzame gevallen heeft een student zelfs 3 BPV periodes in het studiejaar. In dat geval kunt u ook de kolom 'aantal_weken_begeleiding_periode_3' invullen. Vul deze kolommen altijd in volgorde van tijd in. Dus het aantal weken begeleiding van de BPV periode in het 1e deel van het studiejaar bij periode 1, het aantal weken begeleiding in het 2e deel van het studiejaar bij periode 2 en (in zeldzame gevallen) het aantal weken begeleiding van het 3e deel van het studiejaar bij periode 3.

Instructievideo's toevoegen xlsx-bestanden

Bekijk onderstaande video's voor een uitgebreide instructie om xlsx-bestanden toe te voegen.

Hulp bij uw aanvraag of intermediair inschakelen?

U vraagt de subsidie eenvoudig zelf aan. Heeft u toch een vraag? Lees dan onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op. U kunt er ook voor kiezen een intermediair in te schakelen om uw aanvraag in te dienen en de verdere correspondentie te voeren. U moet uw intermediair dan wel voorzien van de noodzakelijke gegevens voor uw aanvraag.

Als u een intermediair inschakelt, dan moet deze wel ketenmachtiging aanvragen. U moet uw intermediair daarvoor toestemming geven. Doe dit op tijd, want het kan enkele weken duren voordat dit geregeld is.

Aanvraag indienen voor ander bedrijf

Bent u een intermediair of tussenpersoon en vraagt u subsidie aan voor een ander bedrijf?

  • Log in per bedrijf met eHerkenning niveau 3 en een ketenmachtiging 'RVO-diensten op niveau 3' of 'Alle diensten op niveau 3'. Bij een juist gebruik van ketenmachtiging ziet u rechtsboven in uw scherm 'Handelend namens [Bedrijfsnaam]' staan.
  • Lukt het niet om namens een ander bedrijf in te loggen? Log dan in op de website van uw eHerkenningsleverancier en controleer hier het niveau van uw eHerkenningsmiddel. Kijk ook voor welke bedrijven en periode u bent gemachtigd.
  • Als intermediair of tussenpersoon vraagt u de ketenmachtiging op tijd aan. Houd hierbij rekening met een levertijd van een aantal weken. U regelt dit via uw leverancier van e-Herkenning.

Meer weten?

Voor vragen over praktijkleren kiest u in ons telefonisch keuzemenu voor Innovatie, onderzoek, onderwijs, zorg en welzijn. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Bent u tevreden over deze pagina?