Regio Deals
In Regio Deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Dit gaat over de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers in Nederland.

Voor wie?
Regionale overheden, kennis- en culturele instituten, ondernemers en maatschappelijke organisaties gaan in een Regio Deal een partnerschap met het Rijk aan om belangrijke opgaven in Nederland aan te pakken. Een partner uit de regio dient het voorstel in.
Budget
Van 2022 tot en met 2025 stelde het kabinet in totaal € 900 miljoen beschikbaar. Dit budget is verdeeld over de 4e, 5e en 6e ronde.
Wanneer ze dit kunnen uitleggen mogen kwetsbare regio's afwijken van de 50% financiering vanuit publieke of private partijen.
Webinar en Regio Deal-dagen
In het webinar op 4 september vertelde het ministerie van BZK over Regio Deals. Met voorbeelden uit de praktijk en antwoord op uw vragen.
Van 6 tot en met 14 september zijn er 4 Regio Deal-dagen. In Rotterdam, Tilburg, Apeldoorn en Groningen gaan we dieper in op het doel, de financiering en de samenwerking. Ook kunt u in gesprek gaan met deskundigen en eerdere indieners van een Regio Deal.
Voorwaarden
In uw voorstel moet het volgende staan:
Beschrijf kort uw regio.
Beschrijf kort de deelnemende partijen.
- De huidige situatie, bijvoorbeeld aan de hand van de regionale Monitor Brede Welvaart, eventueel aangevuld met andere bronnen.
- Het streefbeeld, dit is de situatie waar regionale partijen naartoe willen werken. Het streefbeeld kan breder zijn dan de Regio Deal.
- De verbeterpunten (regionale opgave) die de Regio Deal aanpakt. Deze worden met bronnen onderbouwd. De verbeterpunten gaan over kwaliteit van leven, wonen en werken (brede welvaart) en zijn met elkaar verbonden.
- Een uitleg van de regionale opgave en de noodzaak ervan, onderbouwd met bronnen. Beschrijf hoe de opgave te maken heeft met kwaliteit van leven, wonen en werken en hoe dit met elkaar verbonden is.
- De instrumenten of fondsen die u in uw regio wil inzetten.
- Hoe de aanpak de brede welvaart van inwoners en ondernemers verbetert.
- Hoe dit nu en later het geval is.
- De verschillende samenhangende onderdelen van de aanpak. Er is sprake van een complete aanpak van de regionale opgave.
- Welke (niet-financiële) bijdrage de regio van het Rijk verwacht en wat de toegevoegde waarde hiervan is. Het voorstel laat zien hoe deze aanpak bijdraagt aan landelijke vragen. Bijvoorbeeld armoede terugdringen en verbetering van gezondheid, veiligheid en economie.
- Hoe de aanpak bijdraagt aan brede landelijke opgaven, zoals het terugdringen van armoede en schulden, werken aan gezondheid, het benutten van regionale economische kansen, klimaatadaptatie en de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.
- Hoe de aanpak tot resultaat leidt in 2024-2026 en daarna.
- Wie de doelgroep is en welke groepen het verschil gaan merken en waarom.
- Hoe de doelgroep betrokken is bij het (vormgeven van) de aanpak.
- U vraagt een bijdrage aan van tussen de € 5 en 40 miljoen (inclusief btw). De grootte hiervan past bij de wensen en de doelen.
- Er zijn toezeggingen voor ten minste gelijke publieke en/of private regionale financieringen of bijdragen in natura. Kwetsbare regio’s mogen hiervan afwijken.
- Het is duidelijk welke partijen willen investeren in de activiteiten van de gewenste Regio Deal.
- Het voorstel beschrijft hoe de opgezette plannen na het afmaken van de Regio Deal blijven bestaan zonder hulp van het Rijk.
- Het voorstel beschrijft hoe de besteding van middelen doelmatig wordt ingezet.
- Hoe de regio de opdracht organiseert.
- Hoe iedereen samen stuurt.
- Hoe u de samenwerking opzet.
- Hoe de partijen in regio zich ook na afloop van de Regio Deal zich blijven inspannen.
- Hoe er voor steun en betrokkenheid vanuit de regio wordt gezorgd.
- Hoe de partijen de aanpak vormgeven.
- Hoe de verwachtingen voor burgers, bedrijven en instellingen duidelijk zijn. Ook de staten, raden en algemene besturen van waterschappen zijn (wanneer nodig) betrokken.
Uw aanvraag voorbereiden
Bereid uw aanvraag goed voor en houd rekening met onderstaande punten:
- Het voorstel bevat de uitgewerkte onderdelen: opgave, aanpak, financiën en organisatie.
- Het voorstel bestaat uit maximaal 10 pagina’s en heeft lettertype Arial, lettergrootte 10, regelafstand minimaal 1,15.
- Extra bijlagen zijn niet toegestaan.
Actie | Datum |
---|---|
Indienen voorstel | vrijdag 7 juli – dinsdag 31 oktober 2023 |
Selectie en besluitvorming kabinet | november 2023 – voorjaar 2024 |
Uitwerking tot Regio Deals | voorjaar – zomer 2024 |
Ondertekening Regio Deals | najaar 2024 |
Aanvragen
Vraag hier de 5e ronde van Regio Deals aan.
Regio Deals opnieuw aanvragen
Vroeg u eerder Regio Deals aan maar keurden we uw voorstel af? U kunt tijdens deze ronde opnieuw een voorstel indienen.
Ook als u eerder steun kreeg vanuit Regio Deals kunt u opnieuw een aanvraag doen.
Na uw aanvraag
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) beoordeelt de voorstellen op basis van de voorwaarden in de Staatscourant en het afwegingskader in de Kamerbrief. Hierbij worden ook andere departementen betrokken. Het kabinet maakt de uiteindelijke selectie. De gekozen voorstellen werken vervolgens aan een overeenkomst tussen partners in de regio en het Rijk. Met de ondertekening gaat de Regio Deal van start. Voor het einde van 2024 wordt de Regio Deal verleend.
Beoordeling van uw voorstel
Bij de selectie houdt het kabinet rekening met de verdeling over Nederland. Ook is er speciale aandacht voor regio’s waarin de brede welvaart onder druk staat. Er is sprake van een beperkt budget. Daarom krijgen niet alle voorstellen die aan het voorwaarden voldoen een Regio Deal.
Hulp nodig?
Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie over Regio Deals? Of heeft u hulp nodig om tot een voorstel te komen?
De komende maanden kunt u in gesprek gaan met medewerkers van verschillende departementen. Neem hiervoor contact op met:
- e-mail: regiodeals@minbzk.nl
- bel: 070 426 62 77
Wet- en regelgeving
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties