Gesloten voor aanvragen

RVV Aankoop woningen

Gepubliceerd op:
27 maart 2017
Laatst gecontroleerd op:
1 juli 2022

De vrijstelling voor de aankoop van particuliere woningen, de RVV Aankoop woningen, biedt woningcorporaties fiscaal voordeel bij de (her)ontwikkeling van gebieden in bepaalde krimpregio’s. Met deze vrijstelling hoeft u voor maximaal 20 jaar geen verhuurderheffing te betalen voor de aankoop van woningen. Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen. Aanvragen was mogelijk tot en met 1 juli 2022.

De vrijstelling pakt twee ontwikkelingen in krimpregio’s aan:

  1. Er staat een overschot aan particuliere woningen te koop. Vaak gaat het om leegstaande goedkopere woningen, die lang te koop staan.
  2. In krimpregio’s groeit de vraag naar goedkope huurwoningen, waardoor woningcorporaties de voorraad huurwoningen willen uitbreiden.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de RVV Aankoop woningen:

  • U bent een woningcorporatie.
  • U moet verhuurderheffing betalen als u na gebruikmaking van de vrijstelling nog meer dan 50 huurwoningen heeft waarover heffing moet worden betaald.
  • U koopt tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021 een particuliere woning in een krimpgebied en u voegt deze toe aan uw voorraad sociale huurwoningen. De huur is niet hoger dan de liberalisatiegrens.
  • De aankoop van de woning is onderdeel van een plan dat uitvoering geeft aan een activiteit in het kader van stedelijke vernieuwing. Zie hiervoor artikel 1, eerste lid, van de Woningwet.

Aanvragen

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen. U kon tot 1 juli 2022 een aanvraag indienen voor woningen die u tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021 aankocht. Voor deze woningen ontvangt u van ons een vrijstellingsbeschikking. De vrijgestelde woningen betrekt u niet opgenomen in de aangifte verhuurderheffing over 2022. Wij nemen de woningen op in een overzicht en delen dit bestand met de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert of voor de woningen terecht geen heffing is betaald. 2022 is het laatste jaar dat u nog verhuurderheffing betaalt.

Vragen over de RVV Aankoop woningen?

Neem contact met ons op

 

Bent u tevreden over deze pagina?