Veelgestelde vragen Sanering varkenshouderijen (algemeen)
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde algemene vragen over sanering van varkenshouderijen.
Om te stoppen met uw varkenshouderijlocatie moet u:
- varkens weg doen;
- meststoffen verwijderen;
- varkensrechten laten doorhalen;
- de omgevingsvergunning laten wijzigen of intrekken;
- een wijziging van het bestemmingsplan in gang zetten;
- dierenverblijven, voer- en mestsilo’s en mestkelders slopen en verwijderen.
Als u niet stopt met het houden van andere dieren die vallen onder intensieve veehouderij kunt u geen subsidie krijgen. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat de leefomgeving na het stoppen van uw bedrijf voldoende verbetert.
Nee, een principeverzoek is niet voldoende. Een principeverzoek is geen officieel verzoek aan de gemeente om het bestemmingsplan aan te passen. Hiervoor moet u een officieel verzoek doen. Dit officiele verzoek stuurt u mee bij de aanvraag van het 70% voorschot. Net als het bericht waarin staat dat de gemeente uw verzoek in behandeling neemt.
De overeenkomst moet u met de post naar ons versturen. U krijgt van ons een retourenvelop bij de overeenkomst. Deze envelop gebruikt u voor het terugsturen.
De bewijsstukken stuurt u digitaal mee bij uw aanvraag. Dit doet u via eLoket. Dit is een digitaal loket. U heeft hiervoor eHerkening met betrouwbaarheidsniveau 1 of hoger nodig.
Hebben wij van u een ondertekende overeenkomst ontvangen? Dan krijgt u binnen 6 weken een voorschot van 10%. Als u definitief stopt met het bedrijf kunt u nog een voorschot aanvragen van 70%. Doe dit binnen 8 maanden na de beslissing op uw subsidieaanvraag.
Stellen wij vast dat u aan alle voorwaarden van de subsidieregeling voldoet? Dan krijgt u de laatste 20% van uw subsidie.
De vergoeding voor de varkensrechten is zonder btw. U hoeft geen btw af te dragen over de subsidie.
Neem meteen contact op met de gemeente als u weet dat u subsidie kunt krijgen. De gemeente denkt bijvoorbeeld met u mee over de herbestemming van uw locatie. Ook kan ze in een principebesluit vertellen of uw plan haalbaar is en of ze hieraan mee wil werken. Dit helpt u bij de beslissing om de overeenkomst voor deze subsidie wel of niet te tekenen. Heeft u vragen over de sloop van gebouwen? Neem dan ook contact op met uw gemeente.
Als u de overeenkomst tekent, moet u stoppen met uw bedrijf. Verandert de situatie buiten uw macht om? En is het hierdoor beter om niet te stoppen? Dan kunt u de aanvraag wel intrekken. Dit doet u door ons een verzoek tot intrekking te sturen. Stuur hiervoor een e-mail naar saneringvarkenshouderijen@rvo.nl.
Als u de aanvraag van uw subsidie intrekt, kan dit gevolgen hebben. Bijvoorbeeld, als u een voorschot op uw subsidie heeft gekregen moet u dit terugbetalen. En heeft u varkensrechten ingeleverd? U kunt deze niet meer op uw naam terug laten zetten.
Haalt u een termijn niet door iets wat buiten uw macht om gebeurt? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, via het e-mailadres saneringvarkenshouderijen@rvo.nl. Leg hierbij duidelijk uit waarom u de termijn niet kunt halen.
Dat kan in sommige gevallen. Wilt u van beide regelingen subsidie ontvangen? Geef dan een projectwijziging door voor de SDE. Deze regeling behandelt alleen projectwijzigingen onder een aantal voorwaarden. U kunt uw project wijzigen als het gaat om een aanpassing:
- in de fase na ingebruikname van de installatie;
- van een daksysteem naar een veldsysteem;
- op of dichtbij de originele locatie.
Wilt u meer weten over het wijzigen van uw project voor de SDE? Stuur dan een e-mail naar sde@rvo.nl. Of bel ons op telefoonnummer 088 042 42 42 (lokaal tarief).
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur