SBIR oproep Autonome IT/OT beveiliging - publieke samenvattingen
In fase 1 van de SBIR oproep 'Autonome IT/OT beveiliging' zijn 5 winnaars geselecteerd. Zij voeren een haalbaarheidsonderzoek uit naar hun innovatieve ideeën waarmee autonome IT/OT netwerken beveiligd kunnen worden.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 5 winnaars en wenst ze succes bij het uitvoeren van de haalbaarheidsonderzoeken.
Chunk Works/Skaly B.V. - Multipurpose ontwikkeling van autonome netwerksecurity deeptech voor vitale infrastructuur
Chunk Works/Skaly B.V. verricht een haalbaarheidsonderzoek naar de doorontwikkeling van QuSec®. Dit is een autonome softwareoplossing voor IT-databeveiliging. Het project onderzoekt de integratie en economische haalbaarheid van QuSec in bestaande IT/OT-infrastructuren. De doorontwikkeling is specifiek gericht op de toepassing binnen OT. Het richt zich op technologische en praktische uitdagingen, inclusief wettelijke vereisten en acceptatie door gebruikers. QuSec biedt toekomstbestendige bescherming tegen cyberdreigingen, zoals AI, ransomware en post-quantum aanvallen door middel van autonome functies en decentrale dataopslag. Het doel is een gedetailleerde roadmap te ontwikkelen voor de succesvolle integratie van QuSec in kritieke infrastructuren. Dit versterkt de cybersecurity in Nederland.
Schuberg Philis Group B.V. - Ontwikkeling van Doelgerichte Autonome Aanvalsdetectie en Netwerkbeveiliging
Dit project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van een autonoom systeem voor aanvalsdetectie en netwerkbeveiliging voor IT/OT-netwerken die essentieel zijn voor de Nederlandse samenleving. De beoogde innovatie richt zich op het autonoom en snel scheiden van onbekende cybersecuritydreigingen en kwaadwillende actoren ('malicious agents') van regulier netwerkverkeer en systeemaanpassingen binnen missie kritische IT/OT-systemen.
Carapax IT B.V. - Cyber Security Decision Support System voor de tuinbouw
Dit project ontwikkelt een Cyber Security Decision Support Systeem met generatieve AI, gericht op MKB-bedrijven in de tuinbouwsector. Deze dienst maakt het duiden en rapporteren van security-incidenten toegankelijk voor technisch minder onderlegde gebruikers. Dit resulteert in snellere reacties, minder schade en lagere kosten.
Cybersmart Security B.V. - Autonome netwerkkwetsbaarhedenscanner
Organisaties krijgen in toenemende mate te maken met cybersecurity-dreigingen. Het is hierbij essentieel om snel en adequaat te handelen. Dit project haakt aan bij deze ontwikkeling. In dit haalbaarheidsonderzoek wordt de technische en economische haalbaarheid van de ontwikkeling van de netwerkkwetsbaarhedenscanner van Cybersmart Security B.V. onderzocht. Deze scanner genereert automatisch concrete verbeterplannen die specifiek uit te voeren stappen bevatten hoe de netwerkkwetsbaarheden kunnen worden opgelost. Klanten zijn hierdoor in staat sneller op te treden tegen uitbuiting van netwerkkwetsbaarheden. Hierdoor zijn ze weerbaarder tegen cyberaanvallen.
Drivance IT - Cyberwall
De kosten die ontstaan als gevolg van een cyberaanval zijn hoog. Het maatschappelijk belang om hiervoor een oplossing te bieden is groot. Grote organisaties bezitten genoeg middelen om voorzorgmaatregelen te treffen. Kwetsbare (kleine) ondernemers zijn de dupe van deze oplossingen die voor hen te duur zijn. Cyberwall ontwikkelde hiervoor een innovatieve oplossing. Het bedrijf zet in op een eenvoudig installatieapparaat dat zelf de connectie maakt met de dienst. Dit gebeurt op basis van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) die samen de inkomende datastromen detecteren, controleren en cyberaanvallen mitigeren.
- Ministerie van Economische Zaken