SBIR oproep Betere benutting van de capaciteit van elektriciteitsnetwerken - winnaars fase 2
In fase 2 van de SBIR oproep 'Betere benutting van de capaciteit van elektriciteitsnetwerken' werken 5 ondernemers hun prototype om de capaciteit van elektriciteitsnetwerken verder uit.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de volgende 5 ondernemers en wenst hen succes.
Positive Energy Solution - Open Community Energy Management
Deze innovatie maakt het mogelijk om beduidend meer elektrische aanwinsten op het laagspanningsnetwerk binnen de bebouwde omgeving aan te sluiten, zoals warmtepompen, elektrische voertuigen en thuisbatterijen. De oplossing introduceert een open coördinatielaag voor elektrische aanwinsten achter de meter. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt door de voorspelde netwerkcongestie een geoptimaliseerd plan om: de belasting van het lokale netwerk slim te verdelen en gelijktijdig verbruik van opgewekte zonne-energie te verhogen. Dit maakt de aangesloten apparaten 'netwerkvriendelijk', vermindert piekbelastingen en draagt bij aan een efficiënter en stabieler energienet.
Kersten Technische Bedrijven - FlexiHeat
Kersten ontwikkelt met dit project een dienst om de flexibiliteit van WKO-installaties (Warmte- Koudeopslag) in de woningbouw te ontsluiten, te vergroten en te benutten. Door inzet van thermische buffering bij een overschot van duurzame energie of wanneer transportcapaciteit beschikbaar is, draagt FlexiHeat bij aan: lagere operationele kosten, het balanceren van duurzame opwekking en het verminderen van netcongestie. FlexiHeat draagt bij aan de energietransitie door het flexibel inzetten van de elektriciteitsvraag van WKO-installaties bij woningbouw in het lokale energiesysteem.
NOORDERLICHT ventures B.V. - De Wijkdimmer
Een geavanceerd energiemanagementsysteem dat de druk op het elektriciteitsnet verlaagt door het slim sturen van energieverbruik door zonnepanelen en warmtepompen in meerdere woningen. In samenwerking met Stedin wordt dit systeem in fase 2 getest. Hierbij wordt energie op wijkniveau dynamisch beheerd, om piekbelastingen te voorkomen en het gebruik van duurzame energie te maximaliseren. Met de Wijkdimmer profiteren bewoners van lagere energiekosten en dragen ze actief bij aan een stabieler, groener elektriciteitsnet. Dit project zet een grote stap in de richting van een duurzame toekomst en grootschalige energietransitie.
Spectral Enterprise B.V. - Netbewust optimaliseren van het binnenklimaat van gebouwen
Het BRIGHTER-platform optimaliseert het energieverbruik van gebouwen met behoud van comfort. De functionaliteiten van het platform worden uitgebreid met het toevoegen van de component 'netbewust'. Met de ontwikkeling van een zelflerende AI-module wordt het mogelijk om het HVAC-systeem te limiteren tijdens in te stellen tijdsintervallen, rekening houdend met het comfortniveau. De pilot richt zich op all-electric logistieke gebouwen, omdat dit grote thermische batterijen zijn met een bredere bandbreedte van acceptabel comfort. De organisatie wil laten zien dat het piekvermogens tijdens drukke momenten op het elektriciteitsnet kan verlagen door energiebehoeften te spreiden en hiermee de netcapaciteit beter te benutten.
Technolution - CableBooster: Sensor voor laagdrempelig meten van thermische netcongestie in MS-kabels
Een belangrijke grondoorzaak van netcongestie is de opwarming van netcomponenten, zoals transformatoren en kabels. Een beduidend deel daarvan is de ruim 111 duizend kilometer lange MS-kabel (staat voor midden spanning). Door de ondergrondse ligging is kabeltemperatuur niet direct te bepalen. Het gebrek aan deze informatie is problematisch voor de energietransitie: voorkomen van schade door overbelasting vraagt om voorzichtiger beleid. Dit project ontwikkelt sensoren (genaamd VULCAN) die de ondergrondse temperatuur bepalen door hoogfrequente meting en geavanceerde algoritmiek op de locaties waar de kabels bovengronds komen. Dit biedt meer ruimte om vermogens op het net toe te laten.
- Ministerie van Economische Zaken