Schoolzuivel
Als leverancier kunt u subsidie krijgen als u schoolzuivel levert aan leerlingen. Zij krijgen dan minimaal 20 weken lang gratis 2 eenheden zuivel per leerling per week. Om subsidie te krijgen moet u eerst erkenning aanvragen.
Budget
De Europese Unie (EU) wil kinderen hiermee aanmoedigen om gezonder te eten en de verkoop van zuivel verhogen.
Voorwaarden
U moet als leverancier aan de volgende voorwaarden voldoen om subsidie te krijgen:
- U heeft bij ons een erkenning aangevraagd en gekregen.
- U levert halfvolle gepasteuriseerde melk, halfvolle yoghurt of karnemelk (zonder toegevoegde suiker of andere zoetstoffen, vruchten of cacao).
- U krijgt € 0,358 subsidie voor iedere geleverde eenheid van 200 milliliter.
- De leveringsperiode bestaat uit minimaal 20 weken per schooljaar waarbij u 2 eenheden zuivel per week levert, waarvan 25 procent yoghurt. Als leverancier mag u zelf kiezen welke weken u gaat leveren. Dit stemt u af met de scholen.
- U levert elk schooljaar tenminste 25 procent biologische zuivelproducten per leerling. U maakt dit bij de levering bekend.
- Bij de eerste subsidieaanvraag voegt u een ingevulde en ondertekende schoolverklaring van iedere school bij waaraan u zuivelproducten levert.
- Bij elke subsidieaanvraag voegt u een ondertekende ontvangstbevestiging van de zuivelproducten toe. In deze ontvangstbevestiging staat hoeveel eenheden zuivelproducten de school in de subsidieperiode heeft ontvangen.
- U levert producten die een topkeurmerk voor zuivel hebben zoals aangegeven op de website van Milieu Centraal.
Na uw aanvraag
Na uw aanvraag controleren wij of u voldoet aan de voorwaarden voor erkenning. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt uw organisatie een erkenning voor het schooljaar 2024-2025. Wij sturen u dan de formulieren toe waarmee u subsidie kunt aanvragen.
Als erkende schoolzuivelleverancier neemt u zelf contact op met de scholen waaraan u levert. En u maakt zelf afspraken met hen. Het gaat hierbij om de leveringsperioden, leveringsdata, het aantal leerlingen en de hoeveelheid zuivel. U legt deze afspraken schriftelijk vast in een schoolverklaring. U stuurt deze schoolverklaring mee met uw eerste subsidieaanvraag.
Hoewel de hele school kan meedoen, is het mogelijk dat maar een deel van de leerlingen uiteindelijk meedoet. De school en de leverancier stemmen het aantal deelnemende leerlingen af.
Na de levering
Na levering zorgt u ervoor dat de scholen een ontvangstbevestiging invullen. Hierin staat op welke dagen welke zuivelproducten zijn geleverd. Er staat ook op hoeveel u heeft geleverd. De ontvangstbevestigingen voegt u bij uw subsidieaanvraag.
Subsidie aanvragen
Vanaf 1 december 2024 kunt u als erkende leverancier subsidie aanvragen voor het schooljaar 2024-2025. Dit doet voor een periode van 4 maanden. Dit is anders bij de eerste leverperiode. Die duurt 3 maanden.
U krijgt hiervoor formulieren van ons. Een aanvraagtermijn duurt 3 maanden. U vraagt de subsidie aan binnen 3 maanden na het einde van de periode waarin u de leerlingen zuivelproducten geeft. Vraag de subsidie op tijd aan. Zo voorkomt u dat u minder subsidie krijgt.
Leverperiodes
De leverperiodes voor het schooljaar 2024-2025 zijn:
- september 2024 tot en met november 2024
- december 2024 tot en met maart 2025
- april 2025 tot en met juli 2025
Evaluatie schooljaar 2023-2024
Bent u benieuwd hoe de scholen, kinderen en ouders het Schoolmelkprogramma in het schooljaar 2023-2024 hebben ervaren? Wij gebruiken online vragenlijsten om een beeld te krijgen van hun ervaringen. De resultaten van dit onderzoek leest u in het evaluatierapport.
Wetten en regels
De Regeling schoolmelk bestaat al sinds 1977. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft met de schoolmelkregeling invulling aan EU-regelingen. Bekijk de voorwaarden in de wetten en regels van de Regeling schoolzuivel 2024.
Verordeningen zijn regels voor de hele Europese Unie. U vindt de verordeningen over de subsidie voor het geven van groenten, fruit en melk aan leerlingen in onderwijsinstellingen op de website van EUR-lex:
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur