Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Schoolfruit en -groenten

Gepubliceerd op:
12 juli 2016
Laatst gecontroleerd op:
24 november 2023

Als erkende leverancier kunt u subsidie krijgen als u schoolfruit en -groenten aan scholen levert. Hiervoor moet u eerst erkenning bij ons aanvragen. Als scholen zich voor deze regeling inschrijven kunnen zij 20 weken gratis 3 stuks groenten of fruit per leerling per week krijgen. Het gaat om leerlingen van basisscholen en voortgezet speciaal onderwijs (vso).

Erkenning aanvragen was mogelijk van 14 juni tot en met 2 juli 2023.

Hoogte subsidie en budget

Startdatum:
woensdag 14 juni 2023
Einddatum:
zondag 2 juli 2023
€ 0,18 per portie
Totaal budget:
€ 5.700.000

De Europese Unie wil met deze regeling kinderen aanmoedigen om gezonder te eten en de verkoop van groenten en fruit verhogen.

Voorwaarden

Leveranciers van fruit en groenten hebben een erkenning nodig om subsidie te krijgen. Hiervoor moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Er zijn ook voorwaarden voor uw schoolfruit en -groenten. Op Voorwaarden aan subsidie Schoolfruit en -groenten leest u hier alles over.

Subsidie

Hogere subsidie

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verhoogt de subsidie per portie van € 0,18 naar € 0,20. U krijgt dus voor schooljaar 2023/2024 een subsidie van € 0,20 per portie schoolfruit en -groenten. Dit geldt vanaf de eerste leverdatum. 

Waarom een hogere subsidie?

In een brief naar de Tweede Kamer legt het ministerie van LNV uit waarom de subsidie van  € 0,18 te laag is. De subsidie is bepaald met een geschatte kostprijs. Het Wageningen Economic Research (WeCR) heeft deze berekend met de resultaten uit onderzoeksrapport 2023-074. Door een fout was deze geschatte kostprijs helaas niet juist. Daarom verhoogt de minister de subsidie. U vindt het gewijzigde rapport hieronder.

Subsidie aanvragen

Heeft u erkenning gekregen? Dan kunt u vanaf 25 december 2023 een eerste subsidieaanvraag doen voor het schooljaar 2023-2024.  Na uw erkenning ontvangt u formulieren om subsidie aan te vragen. 

Erkenning

De volgende 8 groenten- en fruitleveranciers hebben een erkenning voor het schooljaar 2023-2024:

  • Verdi Import B.V.
  • Groothandel in groenten en fruit S.C. van Ravenswaaij B.V.
  • B.V. Otten AGF
  • Willem Dijk AGF
  • Pol Groenten en Fruit
  • Bouman Fruit B.V.
  • Frupaks-Vernooij B .V.
  • Med. Fruit Europe B.V.

Verdeling scholen en leverweken 2023-2024

Als leverancier hoort u van ons aan welke scholen u mag leveren. Wij verwachten dat elke leverancier minimaal 300 scholen krijgt toegewezen. Bij de aanvraag geeft u het maximaal aantal scholen door waaraan u kunt leveren. De verdeling van de scholen hangt af van het aantal scholen dat meedoet.

Als erkende leverancier maakt u afspraken met de deelnemende scholen over afleverdata, de soort en hoeveelheid producten. U legt deze afspraken vast in een digitaal contract. U en de school ondertekenen beide dit contract.

Wanneer levert u schoolfruit en -groenten?

De leveringsperiode (leverweken) voor het schooljaar 2023-2024 is van 13 november 2023 tot en met 19 april 2024:

Periode Leverperiode
Periode 1 (2023) Week 46 tot en met week 51 (6 weken levering)
Periode 2 (2024) Week 2 tot en met week 9 (7 weken levering en 1 week vakantie)
Periode 3 (2024) Week 10 tot en met week 16 (7 weken levering)

Inschrijven scholen 2023-2024

Basisscholen en scholen voor VSO kunnen zich van 4 september tot en met 15 september 2023 voor de regeling inschrijven via de website www.euschoolfruit.nl. Het Steunpunt Smaaklessen &  EU-Schoolfruit handelt de aanmeldingen van de scholen af. U hoort van het steunpunt of uw school in aanmerking komt voor schoolfruit.

Voorwaarden

Wilt u als school schoolfruit en -groenten ontvangen? Dan moet u zich aan een aantal voorwaarden houden. Op Voorwaarden aan subsidie Schoolfruit en -groenten leest u hier alles over.

Wetten en regels

Bekijk de voorwaarden in de wetten en regels van de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2023.

Verordeningen zijn regels voor de hele Europese Unie. U vindt de verordeningen over subsidie voor de levering van groenten, fruit en melk in onderwijsinstellingen op de website van EUR-lex:

Meer weten?

Bent u leverancier en heeft u vragen? Stuur een e-mail naar schoolregelingen@rvo.nl.

Scholen kunnen met vragen terecht bij het steunpunt EU-Schoolfruit. Stuur een e-mail naar euschoolfruit@wur.nl.

Evaluatie schooljaar 2022-2023

Bent u benieuwd hoe scholen, kinderen en ouders het Schoolfruit en -groentenprogramma in het schooljaar 2022-2023 hebben ervaren? Wij gebruiken online vragenlijsten om een beeld te krijgen van hun ervaringen. De resultaten van dit onderzoek leest u in het evaluatierapport.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?