Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Schoolfruit en -groenten

Gepubliceerd op:
12 juli 2016
Laatst gecontroleerd op:
9 mei 2022

Als erkende leverancier kunt u subsidie krijgen als u schoolfruit en -groenten aan scholen levert. Het gaat om leerlingen van basisscholen en voortgezet speciaal onderwijs (vso). Zij krijgen door deze regeling 20 weken gratis 3 stuks groenten of fruit per week. Om subsidie te krijgen moet u eerst erkenning aanvragen.

De Europese Unie wil met deze regeling kinderen aanmoedigen om gezonder te eten en de verkoop van groenten en fruit verhogen.

Deze regeling is tijdelijk gesloten. U kunt geen erkenning meer aanvragen. Heeft u erkenning gekregen? Dan kunt u vanaf januari 2022 subsidie aanvragen.

Budget

Het budget voor deze regeling is in het schooljaar 2021-2022 ongeveer € 5,5 miljoen. Melden zich meer scholen aan dan het budget toelaat? Dan bepalen wij door een loting welke scholen mee mogen doen met deze regeling.

De subsidie is € 0,17 per portie. Een portie is de verstrekte hoeveelheid groenten of fruit per dag.

Voorwaarden

U moet als leverancier aan een aantal voorwaarden voldoen om erkenning te krijgen. Er zijn ook voorwaarden voor uw schoolfruit en -groenten. Op Voorwaarden aan subsidie Schoolfruit en -groenten leest u hier alles over.

Subsidie aanvragen

Wilt u subsidie aanvragen? Dan moet u eerst erkenning aanvragen. Heeft u erkenning gekregen? Dan kunt u subsidie aanvragen. Na uw aanvraag voor erkenning krijgt u begin september van ons een brief. In deze brief staat of u erkenning krijgt of niet. Na uw erkenning bellen wij u. Wij bespreken dan wat u nodig heeft om subsidie aan te vragen. Vanaf januari 2022 kunt u als erkende leverancier een eerste subsidieaanvraag doen.

Erkenning aanvragen leveranciers

Leveranciers van fruit en groenten hebben een erkenning nodig om subsidie te kunnen krijgen. Erkenning aanvragen is niet meer mogelijk. Als leverancier kon u erkenning aanvragen voor de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023.

Loting

Maximaal 8 leveranciers krijgen een erkenning. Bij meer dan 8 goedgekeurde aanvragen bepalen wij met een loting welke leveranciers een erkenning krijgen. Op 23 augustus 2021 hebben we 8 schoolfruit- en groentenleveranciers ingeloot tijdens een loting. Zij hebben een erkenning gekregen.

Het gaat om de volgende 8 fruit- en groenteleveranciers:

1. Fruitbedrijf Halm B.V.
2. Drogenbroeks Fruit B.V.
3. Olympic Fruit B.V.
4. Boumanfruit B.V.
5. Verdi Import B.V.
6. Gebrs. Van Aarle B.V.
7. Frupaks – Vernooij B.V.
8. Fruitbedrijf Uijttewaal

Verdeling scholen en leverweken 2021-2022

Als leverancier hoort u van ons aan welke scholen u mag leveren. Wij verwachten dat elke leverancier minimaal 300 scholen krijgt toegewezen. Bij de aanvraag geeft u het maximaal aantal scholen door waaraan u kunt leveren. De verdeling van de scholen hangt af van het aantal scholen dat meedoet.

Als erkende leverancier maakt u afspraken met de deelnemende scholen over afleverdata, de soort en hoeveelheid producten. U legt deze afspraken vast in een digitaal contract. U en de school ondertekenen beide dit contract.

Wanneer levert u schoolfruit en -groenten?

De leveringsperiode (leverweken) voor het schooljaar 2021-2022 is:

Periode Leverperiode
Periode 1 (2021) Week 46 tot en met week 51 (6 weken levering)
Periode 2 (2022) Week 2 tot en met week 9 (7 weken levering en 1 week vakantie)
Periode 3 (2022) Week 10 tot en met week 16 (7 weken levering)

De leveringsperiode (leverweken) voor het schooljaar 2022-2023 is:

Periode Leverperiode
Periode 1 (2022) Week 36 tot en met week 43 (7 weken levering en 1 week vakantie)
Periode 2 (2023) Week 44 tot en met week 51 (8 weken levering)
Periode 3 (2023) Week 2 tot en met week 6 (5 weken levering)

Inschrijven scholen 2022-2023

Scholen kunnen zich van 9 tot en met 22 mei 2022 (week 19 en 20) inschrijven voor deze regeling via de website euschoolfruit.nl. Het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit handelt de aanmeldingen van de scholen af. U hoort dus van het steunpunt of uw school in aanmerking komt voor schoolfruit.

Voorwaarden

Wilt u als school schoolfruit en -groenten ontvangen? Dan moet u zich aan een aantal voorwaarden houden. Op Voorwaarden aan subsidie Schoolfruit en -groenten leest u hier alles over.

Wetten en regels

Bekijk de voorwaarden in de wetten en regels van de Regeling schoolfruit, -groenten en -melk 2021.

Verordeningen zijn regels voor de hele Europese Unie. U vindt de verordeningen over subsidie voor de levering van groenten, fruit, bananen en melk in onderwijsinstellingen op de website van EUR-lex:

Meer weten?

Bent u leverancier en heeft u vragen? Stuur een e-mail naar schoolregelingen@rvo.nl.

Scholen kunnen met vragen terecht bij het steunpunt EU-Schoolfruit. Stuur een e-mail naar euschoolfruit@wur.nl.

Beoordeling schooljaar 2020-2021

Benieuwd hoe scholen, kinderen en ouders het Schoolfruit en -groentenprogramma in het schooljaar 2020-2021 hebben ervaren? Wij gebruiken online vragenlijsten om een beeld te krijgen van hun ervaringen. De resultaten van dit onderzoek leest u in het beoordelingsrapport.

Vragen over de regeling?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?