Open voor aanvragen

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Gepubliceerd op:
13 november 2020
Laatst gecontroleerd op:
22 november 2022

Wilt u als ondernemer of non-profitorganisatie een nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto kopen of financial-leasen? Vraag dan subsidie aan uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan uw leasemaatschappij subsidie aanvragen. De subsidie geldt voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kg.

Let op: voor deze subsidie is per 30 oktober 2022 het budget op.

Alle volledig ingediende en positief beoordeelde aanvragen tot en met 29 oktober 2022 krijgen subsidie. Diende u een aanvraag in op of na 30 oktober 2022? Dan wijzen wij deze af omdat het budget op is.

Wilde u nog een aanvraag indienen? U kunt overwegen uw aanvraag vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur in te dienen. Dan begint de nieuwe aanvraagronde voor deze subsidie. Let op: de bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet op uw naam staan. Bespreek daarom met uw verkoper of dit mogelijk is.
 

Over deze regeling

Deze subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het budget van de regeling heeft elk jaar een maximum. De subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen.

Met deze regeling ontvangt u bij een voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is het subsidiepercentage voor bedrijfsauto's geen 10% maar 12%. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Een uitleg van de termen in de regeling staat in de Begrippenlijst SEBA.

  SEBA in 2023

  Het totale jaarbudget voor de SEBA in 2023 is € 33 miljoen. Vanaf dinsdag 10 januari 2023, 9:00 uur kunt u een aanvraag indienen.

  Voorwaarden

  Wilt u subsidie krijgen? Dan moet u voldoen aan de Voorwaarden en Verplichtingen SEBA

  Let op: de koop- of financial leaseovereenkomst mag nog niet definitief zijn wanneer u de subsidieaanvraag indient. Zo kunt u nog afzien van de koop als u geen subsidie krijgt. In de Begrippenlijst SEBA staan details van een nog niet definitieve overeenkomst.

  Bedrijfsauto's die subsidie krijgen

  • Nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto's met een elektromotor die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2, tot een maximum gewicht van 4.250 kg.
  • Bedrijfsauto's uit voertuigcategorie N1 hebben een netto catalogusprijs van € 20.000 of meer. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de afgifte van het kenteken.
  • Bedrijfsauto's uit voertuigcategorie N2 hebben een verkoopprijs zonder btw van € 20.000 of meer.
  • Voor bedrijfsauto's uit voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km.
  • Voor overige bedrijfsauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius.

  De bedrijfsauto mag op de datum van aanvraag nog niet op uw naam staan. De aanschaf vindt plaats met een overeenkomst.

  Wanneer is er sprake van een nieuwe bedrijfsauto?

  Er is sprake van een nieuwe bedrijfsauto, wanneer onderstaande gegevens gelijk zijn:

  • de datum eerste inschrijving in Nederland;
  • de datum eerste toelating;
  • de datum tenaamstelling* op naam van de aanvrager van subsidie.
   *Bij operational lease is het de datum van registratie van het verstrekkingsvoorbehoud.

  Het is belangrijk om bij de koop van een nieuwe bedrijfsauto deze 3 data te controleren. Soms is een bedrijfsauto al op naam geregistreerd. Deze auto is dan, ondanks de kilometerstand, niet 'nieuw' maar 'gebruikt'. De bedrijfsauto komt dan niet in aanmerking voor subsidie.

  Aanvragen

  Aanvragen kan online. Klik hiervoor op de knop 'Uw aanvraag direct regelen' hieronder. Om in te loggen heeft u eHerkenning niveau 2+ nodig of een hoger niveau mét de juiste machtiging. Lees meer over eHerkenning en machtigingen of regel uw machtiging direct.

  Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na uw aanvraag gebeurt.

   

   

   

   

  Handhaving

  De gekochte bedrijfsauto moet 3 jaar lang op naam of met een verstrekkingsvoorbehoud op naam van de subsidieontvanger blijven staan. Periodiek controleren wij bij de RDW of u aan deze eis voldoet. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken subsidieperiode? Dan moet u dit aan ons melden en (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen.

  Na uw aanvraag

  Nadat u de subsidie online heeft aangevraagd krijgt u een e-mail als ontvangstbevestiging. U vindt de bevestiging onder 'Berichten' als u inlogt.

  De datum dat u uw aanvraag instuurt, bepaalt de behandeling van uw aanvraag. Wij doen dat op volgorde van binnenkomst. Wilt u weten wat dit betekent voor uw situatie? Ga dan naar de veelgestelde vragen. Het besluit op uw aanvraag krijgt u digitaal en per post.

  Lees wat er verder na uw aanvraag gebeurt

  Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?

  De gekochte uitstootvrije bedrijfsauto staat 3 jaar aan een stuk op uw naam of met een verstrekkingsvoorbehoud op uw naam als subsidieontvanger.

  Bewaar al uw documenten goed, zoals uw koop- of financial leaseovereenkomst. U moet deze bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de uitstootvrije bedrijfsauto. Wij vragen u misschien om de koop- of financial leaseovereenkomst op te sturen.

  Bedrijfsautolijst SEBA

  Op de bedrijfsautolijst SEBA staan merken en modellen (handelsbenamingen) van helemaal uitstootvrije bedrijfsauto's. Daarvan is bij ons bekend dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's. We hebben de lijst samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel te zien of de bedrijfsauto voldoet aan de voorwaarden.

  Bekijk de Bedrijfsautolijst SEBA

  De hoogte van de netto catalogusprijs bepaalt het definitieve subsidiebedrag per bedrijfsauto (N1). De catalogusprijs inclusief btw, bpm en opties aangebracht voor afgifte kenteken staat in het kentekenregister (RDW). Van deze catalogusprijs moet de btw nog af. Dat is de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm plus opties aangebracht voor afgifte kenteken). De btw gaat in het vaststellingsformulier automatisch af van de catalogusprijs die in het RDW-kentekenregister staat, zodat de netto catalogusprijs in het vaststellingsformulier staat.

  Het uit te betalen subsidiebedrag is nooit hoger dan het subsidiebedrag dat voor iedere bedrijfsauto in het verleningsbesluit staat.

  SEBA en laadpunten

  Een nieuwe elektrische bestelwagen heeft een laadpunt nodig. Wij helpen u daarmee op weg.

  Download

  Veelgestelde vragen

  Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

  Meer weten?

  Vragen over SEBA?

  Neem contact met ons op

  In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  Bent u tevreden over deze pagina?