Veelgestelde vragen Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO)
Op deze pagina leest u vragen en antwoorden over de Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO).
De subsidie is voor een bijdrage in de bouwkosten van een ontmoetingsruimte in een geclusterde woonvorm. U ontvangt alleen subsidie voor de bouwkosten. Hieronder vallen onder andere materialen, de kosten voor het ontwerp van een architect en de personeelskosten van de bouwers. De subsidie is in ieder geval niet voor inrichtingskosten, exploitatiekosten of de kosten van de grond.
De primaire functie van de ontmoetingsruimte moet ontmoeting zijn. Bij een nieuw te bouwen ontmoetingsruimte kan de bouw van een keukenruimte of toiletruimte wel. De inrichting zoals een keukenblok, apparatuur, pot of wasbak niet.
Realiseert u een ontmoetingsruimte in een bestaand gebouw? Als daar geen toiletruimte of keukenruimte vlakbij is, mag u de bouwkosten van de ruimte opvoeren. Als er wel een keuken of toilet vlakbij aanwezig is, krijgt u geen subsidie voor het verbouwen hiervan.
De bouw moet begonnen zijn binnen 3 jaar na verlening van de subsidie. De ruimte moet binnen 7 jaar na verlening van de subsidie opgeleverd zijn door de aannemer.
Let op: dit geldt alleen voor commerciële aanvragers.
U vinkt in het formulier de verklaring aan dat u niet meer steun krijgt dan toegestaan is op grond van de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV). U hoeft dus geen verklaring te uploaden.
Hiermee verklaart u dat u, voor de activiteiten waarvoor u subsidie aanvraagt, niet meer steun ontvangt dan is toegestaan op grond van artikel 56 van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Dit betekent dat het bedrag aan steun (subsidie) niet hoger kan zijn dan het verschil tussen de subsidiabele kosten en de exploitatiewinst van uw investering (daadwerkelijk bouwkosten). In de eerste 5 jaar na realisatie van de ontmoetingsruimte maakt u dus geen nettowinst op de exploitatie van die ontmoetingsruimte.
Een bouwplan is de beschrijving van hoe een gebouw gebouwd moet worden. In het plan staat bijvoorbeeld beschreven wat het einddoel is en hoe het eindresultaat bereikt wordt. Verder bestaat een bouwplan meestal uit:
- tekeningen, deze moeten glashelder maken wat er moet gebeuren;
- bestek, de technische omschrijving met zo uitgebreid mogelijk de beschrijving van de taken die uitgevoerd moeten worden en de materialen die gebruikt worden;
- normen waaronder u wilt dat gewerkt wordt;
- planning met exacte data, inclusief de aanvangs- en einddatum;
- locatie;
- welke partijen erbij betrokken zijn.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties