Aanvraagproces Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ)
U wilt een aanvraag indienen voor de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Bekijk hoe het aanvraagproces verloopt. Van voorbereiden en aanvragen tot wat er na uw aanvraag gebeurt. Houdt u uw IBAN/BIC nummer, KVK-nummer en het aantal wooneenheden bij de hand.
Aanvragen
U vraagt de SWZ aan via ons aanvraagportaal. Dit kan tot en met tot 31 oktober 2025.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten nodig.
Voorbereiden van uw aanvraag
Wilt u nagaan wat u nodig heeft voor een aanvraag voor de initiatieffase SWZ? Vul dan de Quickscan in.
Bijlagen bij uw aanvraag
Met uw aanvraag stuurt u een aantal bijlagen mee. Hieronder leest u welke bijlagen worden gevraagd.
Subsidie haalbaarheidsonderzoek
Vraagt u subsidie aan, dan stuurt u de volgende bijlagen mee:
Een verklaring van uw gemeente waarin staat:
- dat er een locatie beschikbaar is voor de ontwikkeling van het woonzorgarrangement, of
- dat zij het voornemen tot het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek ondersteunt, of
- dat zij zich inspant een locatie beschikbaar te stellen, of
- dat de verkoop van de locatie via een openbare aanbesteding verloopt en het woonzorgarrangement naar verwachting zal passen binnen de voorwaarden van de aanbesteding.
Dit moet een afschrift zijn van een formele brief namens de burgemeester en wethouders. De gemeente kan het format Voorbeeldverklaring beschikbaarheid locatie (Word) hiervoor gebruiken. Deze brief mag niet ouder zijn dan 1 jaar op het moment van de aanvraag. Heeft u al een locatie in eigendom of bijvoorbeeld in erfpacht, stuur dan ook het eigendomsbewijs of de erfpachtakte mee.
- Een projectplan met een planning en een begroting van de kosten die samenhangen met het onderzoeken van de haalbaarheid van het woonzorgarrangement. De bijlagen mogen in totaal niet groter zijn dan 100 MB.
Na uw aanvraag
Als wij uw aanvraag hebben ontvangen, controleren wij of de aanvraag volledig is. Is dit niet zo, dan laten wij u dit weten. Is uw aanvraag volledig, dan nemen wij deze in behandeling. Na ontvangst van uw complete aanvraag krijgt u binnen 8 weken een beschikking.
Wijzigingen doorgeven
Als uw situatie verandert, heeft u een meldingsplicht. U moet wijzigingen melden als u de activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt niet, niet op tijd of niet volledig kunt uitvoeren. Of als u niet tijdig of niet geheel aan de subsidieverplichtingen kunt voldoen.
Tijdens de initiatieffase kunnen zich ook andere omstandigheden voordoen die belangrijk zijn voor een beslissing tot wijziging, intrekking of vaststelling van de subsidie. Zie hiervoor de artikelen 2.6 Meldingsplicht en artikel 2.7 Subsidie-verplichtingen van de regeling. Raadpleeg de artikelen in de wetgeving.
Wilt u wijzigingen doorgeven? Dit doet u met de knop ‘Aanvraag beheren’ in het aanvraagportaal.
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport